81 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών κατά του φασισμού και του ρατσισμού καλούν για τις 17 Μάρτη

81 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών κατά του φασισμού και του ρατσισμού  καλούν για τις 17 Μάρτη
Την παρουσίαση της Διακήρυξης Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών “Να ακουστεί δυνατά η φωνή μας κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 17 Μάρτη!” έκαναν σήμερα οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, Εύα Μπέη, ζωγράφος, Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός μαζί με τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι δήλωσε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης είναι ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει μόνιμα μια Πρωτοβουλία ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών κατά του φασισμού και του ρατσισμού σε μια χρονιά κρίσιμη. Κάλεσε το κόσμο της Τέχνης να δώσει παρών στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη, Ομόνοια 3μμ  και να γίνουν δράσεις στα θέατρα. “Είναι η χρονιά όπου η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται, οι μάρτυρες, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής και το αντιφασιστικό κίνημα έχουν κάνει τη δουλειά τους, είναι ώρα και οι καλλιτέχνες να συμβάλουν και πάνω από όλα το ίδιο το δικαστήριο να καταλήξει στη καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων”.

Ο Νίκος Στραβελάκης αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΕ-φρούριο κατά των μεταναστών και πώς ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά όπως φάνηκε και στη Γερμανία με την ανοικτή πολιτική κρίση. Αναφερόμενος στη κρίση στα Βαλκάνια κάλεσε σε πανευρωπαϊκή κοινή δράση των λαών και των εργαζόμενων κατά του φασισμού. “Μια καταδίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής στέλνει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Γι αυτό έχει σημασία η μεγάλη κινητοποίηση στις 17 Μάρτη.”

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο διεθνή χαραχτήρα της κινητοποίησης στις 17 Μάρτη με κινητοποιήσεις σε 15 χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία ακόμη και στη Ν.Κορέα. Στην Ελλάδα διαδηλώσεις θα γίνουν στην Αθήνα στην Ομόνοια 3μμ και σε άλλες οκτώ πόλεις τουλάχιστον. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ανοιχτό για νέες υπογραφές στο μείλantiracismfascism@yahoo.gr
Διακήρυξη Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών 
Να ακουστεί δυνατά η φωνή μας κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 17 Μάρτη!

Eβδομήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Γενεύης, με την κατοχύρωση του ασύλου για τους πρόσφυγες, μετά τις πικρές εμπειρίες του ναζισμού και της βαρβαρότητας του Ολοκαυτώματος απέναντι στους Εβραίους, τους Ρομά , τους ομοφυλόφιλους και τους ανάπηρους, μετά την εμπειρία των καταστροφών του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπονομεύουν βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών υψώνοντας τείχη, ανοίγοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό νεκροταφείο χιλιάδων κατατρεγμένων από τους πολέμους, τη φτώχεια, τις δικτατορίες, την περιβαλλοντική καταστροφή. Στα νησιά του Αιγαίου, πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε μια νέα εκδοχή τόπων αποκλεισμού και εξορίας, εξαιτίας της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 
Στη Λιβύη, η συμφωνία με την ΕΕ για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων έχει φέρει τη φρίκη των παζαριού δούλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λιβύης!

Οι πολιτικές του ρατσισμού, του σωβινισμού, της ισλαμοφοβίας, του αχαλίνωτου σεξισμού και της έλλειψης σεβασμού στους ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα, θρήσκευμα, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό και αναπηρία, έχουν ενισχυθεί με την άνοδο του Τραμπ στις ΗΠΑ , τις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την όξυνση των ανταγωνισμών στη Μ. Ανατολή, την Ασία, την Αφρική και τα Βαλκάνια.

Σε αυτές πατάνε τα φαντάσματα του παρελθόντος, η ακροδεξιά και οι ναζί, για να επανέλθουν δηλητηριάζοντας την πολιτική και κοινωνική ζωή, υπονομεύοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων. Η είσοδος τους στην κυβέρνηση της Αυστρίας, στη Βουλή της Γερμανίας και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, είναι μια προειδοποίηση ότι η φασιστική απειλή ανεβαίνει και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.
Η συνεχιζόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής για τρίτη χρονιά έχει αναδείξει το εγκληματικό και αποτρόπαιο πρόσωπο του ναζισμού, χάρη στη σθεναρή στάση των μαρτύρων και της πολιτικής αγωγής,

Οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, οι δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των Αιγυπτίων αλιεργατών, τα πογκρόμ κατά των μεταναστών, οι επιθέσεις κατά της αριστεράς και των κινημάτων, ήταν μια κεντρικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη δράση του ναζιστικού μορφώματος. 
Η Χρυσή Αυγή με το μανδύα του κόμματος έδρασε με ορμητήρια τα γραφεία της ως παραστρατιωτικός μηχανισμός ταγμάτων εφόδου με βάση τα πρότυπα του Χίτλερ.
Η ολοκλήρωση της δίκης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί παρά να σημάνει το τέλος στην ασυλία που απολάμβανε, την καταδίκη σε παραδειγματική φυλάκιση όλων όσων οργάνωσαν το όργιο φασιστικής και ρατσιστικής βίας στις γειτονιές μας. Δεν μπορεί παρά να σημάνει ότι τα Γραφεία-ορμητήρια των νεοναζί θα κλείσουν παντού.

Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, ένα νέο κίνημα αντίστασης στο φασισμό και το ρατσισμό σηκώνει το ανάστημα του! Είναι η ελπίδα ότι το μαύρο σύννεφο που επιχειρεί να απλώσει η ακροδεξιά θα σαρωθεί από τον ισχυρό άνεμο της αντίστασης, από το κόσμο της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που διαλαλεί ότι είναι καλοδεχούμενοι, από τον κόσμο που βροντοφωνάζει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ-να μη ζήσουμε ξανά τα Άουσβιτς και τα Νταχάου! 
Χαιρόμαστε διότι στις 17 Μάρτη 2018, τη μέρα διεθνούς κινητοποίησης, έχουμε την ευκαιρία να ακουστεί βροντερά η φωνή μας κατά του φασισμού και του ρατσισμού από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. 
Ας δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι την ευκαιρία να νικήσει η ελπίδα και να αφανιστεί το μαύρο του φασισμού! 
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Μάρτη, 3μμ, στην Ομόνοια 
και σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Μέχρι τώρα υπέγραψαν 80 και συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών με αποστολή μειλ στοantiracismfascism@yahoo.gr

Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης, Θάνος Αλεξίου, ηθοποιός, Παντελής Αμπαζής, μουσικός, Μανώλης Αφολάνιο-Mc Yinka, μουσικός, Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, Φαίδρα Βόκαλη, παραγωγός ταινιών, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, Κώστας Βλασόπουλος, πανεπιστημιακός, Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας, Σοφία Γιωργοβασίλη, ηθοποιός- σκηνοθέτης, Αντώνης Γκρίτσης, ηθοποιός, Σπύρος Γραμμένος, τραγουδοποιός, Κώστας Γρηγοριάδης, γελοιογράφος, Ισμήνη Δασκαρόλη, σκηνοθέτης, Βασιλική Διαλυνά. Ηθοποιός, Θανάσης Δόβρης, ηθοποιός, Μάρω Δούκα συγγραφέας, Αντα Διάλα, ιστορικός ΑΣΚΤ, Παντελής Δεντάκης, σκηνοθέτης- ηθοποιός, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνοθέτης, Aλεξάνδρα Ιωαννίδου,πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ, Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός, Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης, Τζερόμ Καλούτα, ηθοποιός, Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, Μαρία Καρακίτσου, ηθοποιός, Ιωάννα Καρυστιάννη, συγγραφέας, Πέρσα Κατσανούλη, ηθοποιόςΓιάννα Κατσιαμπούρα, ιστορικός επιστημών ΕΙΕ/ΕΚΠΑ, Δώρα Κομνηνού, ζωγράφος, Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας, Ανδρέας Κουζέλης, συγραφέας-κοινωνιολόγος, Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Μαρία Κούρση,συγγραφέας, Δάφνη Κούτρα, σκηνογράφος, Γιάννης Κούτρας, μουσικός, Κώστας Κουτσολέλος, ηθοποιός, Αντρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, Υακίνθη Λάγιου, μουσικός, Φωτεινή Λαμπρίδη, στοιχουργός- δημοσιογράφος, ΛΑΡΓΚΟ-μουσικό συγκρότημα, Δημήτρης Λιβιεράτος, ιστορικός, Μιχάλης Λυμπεράτος, πανεπιστημιακός, Βαρδής Μαρινάκης, σκηνοθέτης, Δαυίδ Μαλτέζε, ηθοποιός, Θεανώ Μεταξά, ηθοποιός, Εύα Μπέη, ζωγράφος, Άντζελα Μπρούσκου, σκηνοθέτης, Τατιάνα Μύρκου, χορογράφος- σκηνοθέτης, Δημήτρης Ντάσκας, ηθοποιός, Γιώργος Παλούμπης, σκηνοθέτης, Αργύρης Πανταζάρας, ηθοποιός, Μάκης Παπαδημητράτος, ηθοποιός- σκηνοθέτης, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, Κώστα Παπακωνσταντίνου,σκηνοθέτης- ηθοποιός, Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Γιάννος Περλέγκας, ηθοποιός- σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πολιτικός επιστήμονας, Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Nαταλία Ρασούλη, μουσικός, Αντώνης Ρέλλας,σκηνοθέτης κινηματογραφιστής, Απόστολος Ρίζος, μουσικός, Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης, Ραφίκα Σαουίς, ηθοποιός, Μαρία Σεβαστάκη, εικαστικός, Νίκη Σερέτη, ηθοποιός, Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος ΕΚΠΑ, Αγγελική Στρατηγοπούλου, συγγραφέας, Δώρα Στυλιανέση, ηθοποιός, Αγγελική Τουμπανάκη, μουσικός, Έλλη Τρίγγου, ηθοποιός, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιός, Πρόδρομος Τσινικόρης, σκηνοθέτης,Fotizontas-street artist, Ενκε Φεζολλάρι, σκηνοθέτης – ηθοποιός, Δημήτρης Φραγκιόγλου, ηθοποιός – σκηνοθέτης, Λάκης Χαλκιάς, μουσικός, Γιώργος Χουλιάρας, συγγραφέας, Στέλλα Xριστοδουλοπούλου ηθοποιός-σκηνοθέτης

antiracismfascism.org