Κι όμως Έλληνες και Τούρκοι είχαν αγωνισθεί μαζί στην Κύπρο. Ήταν εργάτες που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα απεικονίζουν ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους εργάτες σε ολόκληρη την Κύπρο, να απεργούν μαζί για τα εργασιακά τους δικαιώματα…. 

Από τη δεκαετία του 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας του ΄50, πριν να ξεκινήσουν οι διακοινοτικές ταραχές, οι εργάτες των δύο κοινοτήτων απεργούσαν μαζί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στις σπάνιες φωτογραφίες φαίνονται τα παιδιά εργατών, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, τα οποία έβγαιναν στους δρόμους με τους απεργούς γονείς τους. Εικόνες οι οποίες φαντάζουν απόμακρες σήμερα, αλλά τόσο φυσιολογικές στην Κύπρο εκείνης της περιόδου… 

Κοινές συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις και μαζικές πορείες στους δρόμους ήταν συνηθισμένες εικόνες, σε μια εποχή όπου οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων πάλευαν μαζί για τα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες των απεργών της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας, η οποία εργοδοτούσε χιλιάδες ανθρώπους από ολόκληρο το νησί. Η Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρία προμήθευε με χαλκό πολλές χώρες και ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες του κλάδου στη Μεσόγειο…. 
Κύριες διεκδικήσεις των εργατών ήταν οι αυξήσεις στους μισθούς τους, οι κοινωνικές ασφαλίσεις και ο τιμάριθμος. Στους εργαζόμενους, συμπεριλαμβάνονταν και άνθρωποι με αναπηρίες, οι οποίοι έδιναν τον δικό τους αγώνα…. 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μηχανή τού χρόνου