«Εξοπλίστε με με βιβλία, όχι όπλα»

Η αμφιλεγόμενη πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να οπλοφορεί το εκπαιδευτικό προσωπικό προκειμένου να μην επαναληφθούν μακελειά σε σχολεία όπως αυτό της 14ης Φεβρουαρίου στη Φλόριντα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους καθηγητές και την μαθητική κοινότητα στις ΗΠΑ. «Μολύβια, χαρτί, τεχνολογία, βιβλία, υλικά για το μάθημα των καλλιτεχνικών, σύμβουλοι, όχι όπλα» σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων.

«Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν μαζικά την ιδέα να οπλοφορεί το προσωπικό των σχολείων», δήλωσε η Λίλι Έσκελσεν Γκαρσία, πρόεδρος της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (NEA), του μεγαλύτερου συνδικάτου εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, αναφερόμενη στην πρόσφατη πρόταση του αμερικανού προέδρου για οπλοφορία των εκπαιδευτικών.
«Αν φέρουμε περισσότερα όπλα στα σχολεία μας, δεν θα προστατεύσουμε τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς μας από την ένοπλη βία», πρόσθεσε η ίδια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντ. Τραμπ έβαλε στο τραπέζι αυτή την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρόταση την Τετάρτη όταν δέχθηκε στον Λευκό Οίκο οικογένειες θυμάτων ένοπλων επιθέσεων σε σχολεία, μεταξύ των οποίων και γονείς μαθητών του Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας. «Καλά εκπαιδευμένοι καθηγητές/ προπονητές που γνωρίζουν να χειρίζονται τα όπλα θα λύσουν αμέσως το πρόβλημα προτού φτάσει η αστυνομία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ.

 

Ο Ράντι Γουάινγκαρντεν, της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, απάντησε ότι η λύση δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια «κούρσα εξοπλισμού» στα σχολεία, τα οποία θα καταλήξουν «στρατιωτικά φρούρια». «Μολύβια, χαρτί, τεχνολογία, βιβλία, υλικά για το μάθημα των καλλιτεχνικών, σύμβουλοι …Όχι όπλα», περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα όσα επιθυμεί η Μάργκαρετ Αν, μια Αμερικανίδα εκπαιδευτικός που έκανε την ανάρτηση αυτή στο Twitter, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο.

 

Βιβλία αντί όπλων ζητούν οι εκπαιδευτικοί

amee1519384505

Πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν επίσης αναρτήσεις με τη φωτογραφία τους και μηνύματα χρησιμοποιώντας το hashtag #ArmMeWith (εξοπλίστε με με…) προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση του Τραμπ.

Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν επίσης τα hashtag #educatorsagainstviolence (εκπαιδευτικοί κατά της βίας) και #schoolsafetynow (ασφάλεια στα σχολεία τώρα) για να αναρτήσουν φωτογραφίες τους και μηνύματα στα οποία αναφέρουν τα αντικείμενα που χρειάζονται στις σχολικές αίθουσες.

«Εξοπλίστε με με βιβλία διότι τα εξάχρονα θέλουν να μάθουν να διαβάζουν και να μην φοβούνται μέσα στην τάξη», έγραψε η Λίντσεϊ Πολ, μια δασκάλα δημοτικού η οποία τόνισε ότι θα εγκαταλείψει «την εργασία των ονείρων της», αν της ζητήσουν να κρατά όπλο στην τάξη.
Η πρόταση προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις στις οργανώσεις που μάχονται για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις πωλήσεις όπλων, όπως η Moms Demand Action For Gun Sense in America (οι μητέρες ζητούν δράση για τη λογική χρήση όπλων στην Αμερική).
«Ειλικρινά είμαι κατάπληκτη που ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τους επιζώντες της βίας για να στηρίξει τις νομοθετικές προτεραιότητες της NRA και να προτείνει να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί», κατήγγειλε η οργάνωση.

Η NRA είναι ένα ισχυρότατο λόμπι στις ΗΠΑ το οποίο υπερασπίζεται το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν. Επίσης στηρίζει οικονομικά πολλούς πολιτικούς, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την NRA, οι επαναλαμβανόμενες σφαγές σε σχολεία δεν συνδέονται με τη μεγάλη διάδοση όπλων στις ΗΠΑ. «Οι τράπεζές μας, τα αεροδρόμιά μας, οι αγώνες μπάσκετ μας, τα κτίρια των γραφείων μας, οι σταρ του κινηματογράφου, οι πολιτικοί μας είναι καλύτερα προστατευμένοι από τα παιδιά μας», τόνισε ο Γουέιν ΛαΠιέρ επικεφαλής του λόμπι.