Βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές : 200 μέθοδοι εφαρμόζονται σε βάρος των Παλαιστινίων κρατουμένων

Εκατοντάδες μέθοδοι βασανισμού που εφαρμόζονται σε βάρος των Παλαιστινίων κρατουμένων, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων στις ισραηλινές φυλακές, έχουν καταμετρηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συλλόγους για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Έκθεση του ΟΗΕ απαριθμεί περίπου 200 μεθόδους βασανισμού. Η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem αναφέρει περίπου 105 μεθόδους βασανισμού. Ανεξάρτητα από τον αριθμό πάντως, αυτές οι αναφορές καταδεικνύουν ένα σοβαρό επίπεδο παραβιάσεων που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων μετά τη σύλληψή τους.
Ο Fouad Khuffash, διευθυντής του Κέντρου Ahrar για τους κρατούμενους και τα ανθρώπινα δικαιώματα προτείνει ότι τα βασανιστήρια μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τα σωματικά και τα ψυχολογικά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα ψυχολογικά βασανιστήρια είναι λιγότερο επιβλαβή από τα σωματικά, όμως τα ψυχικά σημάδια που αφήνουν και τα δύο είδη ταλαιπωρούν τους κρατούμενους για πολύ καιρό μετά την απελευθέρωσή τους.
Ο Khuffash προσθέτει: «Τα βασανιστήρια στις φυλακές του Ισραήλ είναι συστηματικά και ξεκινούν από την στιγμή που συλλαμβάνεται κάποιος και όχι από τη στιγμή που αρχίζει η ανάκριση. Αυτό αποτελεί ένα προμελετημένο και στημένο σενάριο, που αλλάζει ανάλογα με τον κάθε κρατούμενο και τον φάκελό του. Οι ανακριτές εναλλάσσονται και παίζουν διάφορους ρόλους που εκ των προτέρων έχουν ανατεθεί στον καθένα τους».

Ο Fahd Abu Al-Hajj, διευθυντής του Κέντρου Abu Jihad για τις υποθέσεις των κρατουμένων του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, σημειώνει ότι υπάρχουν 73 μέθοδοι ανάκρισης που θεωρούνται ως οι «δημοφιλέστερες» στις ισραηλινές φυλακές. Αυτές οι μέθοδοι φανερώνουν τη βαρβαρότητα της κατοχής και την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν το αποδεικνύει αυτό περισσότερο από τον κατ’ επανάληψη θάνατο κρατουμένων κατά την ανάκριση, με πιο πρόσφατη περίπτωση τον θάνατο του κρατουμένου Raed Al-Jabari.»
Ο Al-Hajj πιστεύει ότι η χρήση βασανιστηρίων είναι συστηματική, εφαρμόζεται από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και κανένας κρατούμενος σε οποιαδήποτε ισραηλινή φυλακή δεν γλιτώνει από αυτήν.
Εξήγησε επίσης ότι αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν σοβαρούς ξυλοδαρμούς, έκθεση των κρατουμένων σε παγωμένο νερό που εναλλάσσεται με καυτό, δέσιμο των χεριών, δέσιμο των κρατουμένων σε μια πόρτα ή ένα παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα που συχνά διαρκεί πολλές ώρες. Οι κρατούμενοι υποχρεώνονται επίσης να κάτσουν σε μια καρέκλα όπου τους χτυπούν με ραβδιά μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Αυτά τα χτυπήματα συχνά στοχεύουν σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος και ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις που μερικές φορές οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες.

Μορφές βασανιστηρίων

Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem αναγνωρίζει στην έκθεσή της ότι 105 μέθοδοι βασανισμού που εφαρμόζονται σε βάρος των Παλαιστινίων κρατουμένων θεωρούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια επιτροπή του ΟΗΕ αναφέρει επίσης για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Ισραήλ ότι “ξεπερνούν το όριο”, σημειώνοντας ότι οι στυγνές αυτές μέθοδοι βασανιστηρίων περιλαμβάνουν πρόκληση καταγμάτων στην πλάτη, εξάρθρωση δαχτύλων και συστροφή των όρχεων.
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ βασίζουν τα βασανιστήρια εναντίον κρατουμένων στις λεγόμενες μυστικές κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν το 1987, μετά την έκρηξη της πρώτης Ιντιφάντα. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές τους επιτρέπουν να ασκούν “μέτρια” σωματική και ψυχολογική πίεση στους κρατούμενους, δίνοντας νομική κάλυψη για τα βασανιστήρια που εφαρμόζονται από τους ισραηλινούς πράκτορες.
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι ανακριτές έχουν μειώσει τη χρήση βασανιστηρίων, εφαρμόζοντας όλο και συχνότερα στη θέση των σωματικών βασανιστηρίων σκληρές ψυχολογικές μεθόδους που μπορούν να αφήσουν διαρκή τραύματα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν άμεσα σωματικά βασανιστήρια ποικίλων επιπέδων.

Ο Mohammed Κilani, που έχει βιώσει πολλές ανακρίσεις, σημειώνει ότι η απομόνωσή του που υπερέβη τους δύο μήνες και κατά την οποία ήταν δεμένος σε μια καρέκλα αποτέλεσε τη σκληρότερη μέθοδο βασανισμού που έχει υποστεί.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε ολόκληρο το δίκτυο φυλακών του πλανήτη, δεν υπάρχει καμία μέθοδος βασανισμού που να μην την έχουν σκεφτεί ή να μην την έχουν χρησιμοποιήσει οι ισραηλινές αρχές κάποια στιγμή.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου 72 κρατούμενοι πέθαναν από τα βασανιστήρια που υπέστησαν σε φυλακές του Ισραήλ από το 1967, από ένα συνολικό αριθμό άνω των 200 κρατουμένων που πέθαναν πίσω από τα κάγκελα.
Ο πρώτος κρατούμενος που πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν ο Yousef Al-Jabali που άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Ιανουαρίου του 1968 σε μια φυλακή στη Νάμπλους. Πολλοί κρατούμενοι από τότε είχαν το ίδιο τέλος όπως ο Qassem Abu Akar , o Ibrahim Al-Rai, o Abdul Samad Harizat, o Attia Za’anin, o Mustafa Akkawi και άλλοι, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή του Raed Αl-Jabari.

Άρθρο μεταφρασμένο από το MEMO

intifadagr