Το fb ως μέσο μισογύνικης δικτύωσης – σχετικά με ένα πρόσφατο περιστατικό

Πριν λίγες μέρες το προφίλ φίλης μπλοκαρίστηκε για 3 μέρες για ανάρτηση “που στοχοποιούσε άτομα”. Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν ήταν παρά αναδημοσίευση άρθρου από το provo.gr που αφορούσε την επώνυμη καταγγελία γυναίκας για την επίθεση βιασμού που βίωσε το καλοκαίρι και την αντιμετώπιση της από μπάτσους στην καταγγελία του περιστατικού. (Το άρθρο είναι αυτό: Ένα ακόμη κείμενο για την κουλτούρα του βιασμού.) Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι γνωστή.

Report της ανάρτησης, αιτιολόγηση πως στοχοποιεί άτομα, και ban. Η ανάρτηση αυτή έπεσε σχεδόν από κάθε προφίλ ή σελίδα (συμπεριλαμβανομένης και της σελίδας του provo) που την είχε ανεβασμένη από το καλοκαίρι. Πιθανολογώ πως αυτοί που θίχτηκαν και κάναν αναφορά στην επώνυμη καταγγελία, βιάζουν και κακοποιούν, μισούν οτιδήποτε μή αντρικό. Νιώσαν κάπως triggered που μια γυναίκα τόλμησε να μιλήσει δημόσια και επώνυμα για αυτό, οπότε και ως άμεσο αντανακλαστικό επέλεξαν ως το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν, να συγκαλύψουν τον ανώνυμο βιαστή, φιμώνοντας την έκφραση ενάντια στον βιασμό. Έστω και σε επίπεδο fb. Το όφειλαν στον αδελφό τους βιαστή. You know brotherhood in arms. Ή αλλιώς αγέλη.  Είτε η αγέλη εδαφικοποιείται σε ένα στέκι, σε ένα μπαρ, σε μια γειτονιά, σε ένα εργασιακό χώρο, σε μια πολιτική ομάδοποίηση, σε ένα γηπεδικό club, σε ένα γυμναστήριο, είτε στο αχανές πεδίο του fb (αλλά και ευρύτερα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης), οι αντιδράσεις απέναντι σε μια γυναίκα που σπάει την σιωπή και μιλάει για την αντρική βία είναι ίδιες. Ακόμη και τα επιχειρήματα είναι ίδια. Ο δράστης παρουσιάζεται ως θύμα της μάγισσας. Η μάγισσα παρουσιάζεται ως τρελή, υπερβολική, επικίνδυνη, ψεύτρα και άλλα πολλά ωραία που έχουμε διαβάσει σε κείμενα και σε σχόλια. Εδώ λοιπόν ακόμη και οχτώ μήνες μετά σχεδόν η μάγισσα έπρεπε να καεί. Στην προκειμένη να φιμωθεί τουλάχιστον σε επίπεδο fb.

Τι γίνεται στο αντίστροφο όμως; Μέσα στην τελευταία χρονιά (2017) τα περιστατικά σεξιστικού λόγου σε σελίδες αλλά και στοχοποίησης γυναικών φεμινιστριών που γράφουν δημόσια τις απόψεις τους με απειλές (πουτάνα, σκρόφα θα σε βιάσουμε, θα σε κάψουμε για αυτά που λές και άλλα πολλά), δίνουν και παίρνουν. Θα μπορούσαν σε αυτό το άρθρο να βγουν άπειρα screenshots απειλών και σεξιστικών memes από “χιουμοριστικές” σελίδες του fb, αλλά σκοπός του άρθρου δεν είναι οι στοχοποιημένες γυναίκες να νιώσουν άβολα και να ξαναβιώσουν τον κακοποιητικό λόγο, ούτε οι φασίστες του σεξισμού να πάρουν την χαρά πως προβλήθηκαν. Στα παραπάνω περιστατικά όταν έγινε report στα εν λόγω σχόλια και αναρτήσεις για στοχοποίηση ατόμων, η απάντηση του fb ήταν πως:

Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε την μόδα των dick pics όπου ο καθένας μπορεί να στέλνει το παπάρι του στο inbox, έτσι για να ξερνάμε πιο συχνά, και το fb θεωρεί πως δεν παραβιάζεται και πάλι κάποιος κανόνας.

Δεν υπάρχει η αυταπάτη πως σε ένα πατριαρχικά δομημένο κόσμο το Fb θα τηρούσε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στον ίδιο όμως πατριαρχικό κόσμο οι γυναικείες φωνές πληθαίνουν καθημερινά και πλέον εμπεδώνεται πως το να μιλάς για την σεξιστική βία που βίωσες ή το να αμύνεσαι απέναντι σε αυτή με όποιο τρόπο μπορείς, δεν είναι ταμπού, ούτε λόγος να ντρέπεσαι εσύ αλλά ο κάθε τραμπούκος, ο κάθε βιαστής, το κάθε κυριαρχικό σίχαμα (από όπου κι αν προέρχεται) που αναπαράγει τον μισογυνισμό του με κάθε δυνατό τρόπο. Η συγκάλυψη και η σιωπή είναι μόνο συνέννοχη. Αναφέρομαι σε άντρες ή γυναίκες που σε περιστατικά σεξιστικής βίας (κάθε επιπέδου) σωπαίνουν και συγκαλύπτουν. Δεν ξεχνάμε και δεν συγχωρούμε.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει την πατριαρχική βία. Στις έγκλειστες γυναίκες που η αυτοάμυνά τους κρίθηκε από την πατριαρχική δικαιοσύνη ως έγκλημα. Στις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν μέσα σε δικαστήρια κρατικά και μη επειδή κατήγγειλαν σεξιστικές επιθέσεις. Στις γυναίκες που σπάσαν την σιωπή τους και σε εκείνες που ακόμη δεν βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν. Στεκόμαστε εχθρικά απέναντι σε κάθε σεξιστική αγέλη που συγκαλύπτει οποιοδήποτε επίπεδο πατριαρχικής βίας.

Στο σύγχρονο κυνήγι μαγισσών που στήνετε θα είμαστε πάντα οι μάγισσες που δεν καταφέρατε να κάψετε.

*η αναφορά σε γυναίκες περιλαμβάνει εξίσου trans και cis γυναίκες

provo.gr