Θύματα χαμένης ανθρωπιάς

Δεν είναι λίγες οι μέρες που θα ξεπροβάλει μπροστά μου άλλη μία φρικαλέα είδηση περί κακοποίησης και εγκατάλειψης μιας τετράποδης ψυχής. Μέρα με την μέρα ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνεται με άπιαστους ρυθμούς, ενώ την ίδια ώρα ένας μεγάλος αριθμός ζώων κακοποιείται βάναυσα και εν τέλει καταλήγει στον θάνατο. Φιλοζωικές εταιρίες, οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες παλεύουν με νύχια και με δόντια να περιμαζέψουν τα αδιόρθωτα λάθη όλων των ασυνείδητων που κυκλοφορούν ελεύθεροι εκεί έξω, αλλά κατά έναν τρόπο μαγικό το πρόβλημα συνεχίζει να διαιωνίζεται με το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από θλιβερό

Πόσες φορές έχει ακουστεί η φράση «Μου έκαναν δώρο ένα σκυλάκι/γατάκι», και λίγους μήνες αργότερα ο συγκεκριμένος άνθρωπος έψαχνε τρόπο να ξεφορτωθεί το ξεπερασμένο πλέον δώρο του, γιατί άρχισε να πιάνει χώρο, να απαιτεί παραπάνω φροντίδα και προσοχή, πράγματα που δεν ήταν σε θέση εξ’αρχής να του προσφέρει; Στην θέα ενός κουταβιού ή ενός νεογέννητου ζώου, όλοι ξαφνικά μαγευόμαστε και κονταροχτυπιέται μέσα μας η επιθυμία να αποκτήσουμε ένα τετράποδο φιλαράκι, να σου όμως που σαν αρχίσουν οι υποχρεώσεις και το νεογνό αρχίζει πλέον να παίρνει μορφή, πολλοί από τους παραπάνω λακίζουν και αποφασίζουν να παρατήσουν αδέσποτη αυτήν την άμοιρη ψυχή, που για κακή της τύχη η μοίρα της βρέθηκε να κρέμεται από τα απαίσια χέρια τέτοιων μικρόψυχων ανθρώπων.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, έχουμε και τα περιστατικά απάνθρωπης βιαιοπραγίας και κακοποίησης ενός ζώου, δίχως ίχνος λογικής. Πράξεις που αντικατοπτρίζουν την ασχήμια και την ανωμαλία αυτού του κόσμου, ο οποίος φροντίζει να δείχνει το αληθινό πρόσωπό του στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Τόσο αδυσώπητο είναι το μίσος που κυλάει στις φλέβες του ανθρώπου και δεν αφήνει περιθώρια σε καμία άλλη ζωντανή ψυχή τριγύρω να επιβιώσει! Από ό,τι φαίνεται, αυτός ο κόσμος σάπισε και δυστυχώς σαπίζουμε μαζί του.

Άνθρωπε, ξύπνα και ξεκίνα να δρας μπρος την καταστροφή σου. Το να αποκτάς απερίσκεπτα ένα κατοικίδιο που δεν είσαι σε θέση να φροντίσεις, δεν σου δίνει την δυνατότητα να το πετάξεις, κυριολεκτικά, στα σκουπίδια ή να το φαρμακώσεις για να εξιλεώσεις την ασχήμια που κρύβεις μέσα σου. Ενημερώσου και δράσε συνειδητά, δίχως να υπερεκτιμάς τις ικανότητες σου.

Έχεις να κάνεις με μία ζωντανή ψυχή και οφείλεις να δείξεις σεβασμό σε αυτό που δημιούργησε και απλόχερα σού παραχώρησε η Φύση. Για αυτό την επόμενη φορά, φρόντισε η φόλα που θα κρατήσεις στα χέρια σου ή το ξύλο που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις για να αποτελειώσεις ένα ζώο, να βρεθούνε μια για πάντα στα σκουπίδια.

Ελένη Νοταρίδου=enfo.gr