Eθνικιστικές κόντρες που σπέρνουν το μίσος

Γενιές και γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει γαλουχούμενες με το εθνικιστικό παραμύθι  των «καλών» Ελλήνων που τους επιβουλεύονται και τους απειλούν οι «κακοί» Τούρκοι. Το ίδιο, βέβαια, με αντεστραμμένους τους ρόλους των «καλών» και των «κακών» γίνεται και με τον τουρκικό λαό, στην απέναντι όχθη του Αιγαίου.

Ετσι, το εθνικιστικό δηλητήριο ενσταλλάζεται σταθερά στις συνειδήσεις των λαών, οι οποίοι υποβάλλονται σ’ έναν κοινωνικό μιθριδατισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που υψώνονται τα εθνικά λάβαρα και ακούγεται το σύνθημα «η πατρίς εν κινδύνω», υπάρχει η απαίτηση «να είμαστε όλοι ενωμένοι». Πλούσιοι και φτωχοί, εργάτες και αφεντικά, λοιμοκτονούντες άνεργοι και κηφήνες της μπουρζουαζίας.
 
Μετά απ’ αυτή την απαραίτητη εισαγωγή, ας δούμε στις πραγματικές τους διαστάσεις (όσο αυτές είναι δυνατόν να διακριβωθούν) τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τη σύλληψη δύο ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος, την προφυλάκισή τους και την αναμονή προσαγωγής τους σε δίκη.
 
Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση μετά τις συλλήψεις, το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Εβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος». Δε θα σχολιάσουμε την κατακλείδα της ανακοίνωσης που έλεγε ότι «βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», ούτε τις «ασορτί» δηλώσεις του Τζανακόπουλου, που προεξοφλούσαν ότι όλα είναι τυπικά και θα λήξουν ήσυχα κι ωραία, «ως συνήθως», γιατί είναι φανερό ότι στρατιωτική και πολιτική ηγεσία πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Θα μείνουμε στα ουσιαστικά.
 
Είναι πολλοί αυτοί που έχουν κάνει φαντάροι στη «μαυρίλα» του Εβρου (εκεί που υπάρχουν τα «τάγματα ανεπιθυμήτων», ανεξάρτητα αν εδώ και χρόνια δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοια) και ξέρουν καλά ότι περίπολα δεν κάνουν αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί (υπολοχαγός και λοχίας ΕΠΟΠ και μάλιστα του Μηχανικού είναι οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί). Ξέρουν, επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να χαθείς ειδικά σ’ εκείνο το σημείο, ό,τι καιρικές συνθήκες κι αν κάνει. Επομένως, «κάτι άλλο έτρεξε» και όχι μια απώλεια προσανατολισμού (που δύσκολα μπορεί να συμβεί σε επαγγελματία στρατιωτικό). Η βεβαιότητα ότι «κάτι άλλο έτρεξε» ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι το ΓΕΣ δεν έδωσε καμιά πληροφορία για την ώρα που έγινε το συμβάν. Ηταν μέρα ή νύχτα;
 
Η τουρκική πλευρά άρχισε να διαρρέει πληροφορίες ότι οι έλληνες στρατιωτικοί συμμετείχαν σε «σαφάρι» ενάντια σε μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Τα δημοσιεύματα αναδημοσιεύτηκαν από μεγάλα ευρωπαϊκά Μέσα (γερμανικά κυρίως), που τα παρουσίασαν σαν αληθινά. Η φιλοκυβερνητική Sabah έγραψε ότι «οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl, εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνικής ακτοφυλακής» και πως «το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα». «Η Αγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά», σημείωνε με νόημα η τουρκική εφημερίδα. Ανέφερε ακόμα περιστατικό με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Εβρου. Οπως κατέθεσε ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ, είχαν περάσει τα σύνορα, οι Ελληνες τους έπιασαν, τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά, τους άφησαν νηστικούς και τους υποχρέωσαν να γυρίσουν πίσω κολυμπώντας. Σύμφωνα με τη Sabah, πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους μετανάστες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία», έγραψε η τουρκική εφημερίδα, απηχώντας ανεπίσημα την επίσημη γραμμή.
 
Τουρκική προπαγάνδα, θα έλεγαν οι συνήθεις εθνικιστές. Ελα όμως που δεν υπήρξε καμιά επίσημη απάντηση. Και τα δημοσιεύματα, που αναδημοσιεύτηκαν από τον ευρωπαϊκό Τύπο, πέρασαν ασχολίαστα από τον ελληνικό. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να θαφτούν. Μέχρι που ήρθε να τα επιβεβαιώσει -εμμέσως πλην σαφώς- ο παραγκωνισμένος από τους Τσιπραίους (μέχρι και την κυβερνητική επιτροπή φρόντισαν να τη συγκαλέσουν τη μέρα που απουσίαζε) Καμμένος.
 
Μιλώντας στη σύνοδο  των υπουργών Αμυνας της ΕΕ είπε: «Είναι θέμα που απασχολεί και την ΕΕ. Οι δύο στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών… Ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε παράνομους διακινητές και μετανάστες που μπαίνανε στη χώρα από αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν. Είναι θέμα που αφορά και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας».
 
Ο στρατός σε ρόλο συνοριοφυλακής! Αξιωματικοί κάνουν περιπολίες, ακολουθούν ίχνη, μπαίνουν σε ξένο έδαφος. Οταν το παραδέχεται επίσημα ο αρμόδιος υπουργός, ανατρέποντας την αρχική εκδοχή περί «απώλειας προσανατολισμού» δε χρειαζόμαστε άλλους μάρτυρες. Στον ελληνικό λαό, όμως δεν είπαν την αλήθεια. Εξακολουθούν να τον ποτίζουν με το εθνικιστικό αφιόνι.
 
Τα υπόλοιπα ανήκουν στο πλαίσιο του γνωστού ελληνοτουρκικού εθνικιστικού ανταγωνισμού, με το καθεστώς Ερντογάν να έχει την πρωτοβουλία  των κινήσεων. Επιασε τους δυο έλληνες στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος και τώρα «χορεύει στο ταψί» τους Τσιπροκαμμένους και γενικότερα το ελληνικό κράτος. Τους αιφνιδίασε πλήρως, όταν συνειδητοποίησε ότι περίμεναν να ακολουθηθεί «η συνήθης διαδικασία». «Οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται -είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα- αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας», έλεγε ο Τζανακόπουλος. «Θα αφήσουμε ανενόχλητη την ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της», απάντησε ο Γιλντιρίμ και τους άφησε σύξυλους.
 
Κι ενώ οι Τσιπραίοι προσπαθούν σε επίσημο επίπεδο να κρατήσουν το θέμα «χαμηλά», ο Καμμένος πήγε στην ΕΕ και μίλησε για «εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας», αναβαθμίζοντας το επεισόδιο σε επεισόδιο πολέμου! Καλά ξεμπερδέματα!
 
ΥΓ. Ενα από τα μέσα προπαγάνδας που χρησιμοποιήθηκαν για να εξάψουν το εθνικιστικό μίσος στον ελληνικό λαό ήταν ότι οι τούρκοι στρατοχωροφύλακες θέλησαν να εξευτελίσουν τον ελληνικό στρατό (και κατά συνέπεια τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά την εθνικιστική προπαγάνδα πάντοτε ταυτίζεται με τον στρατό) και γι’ αυτό περιέφεραν τους δύο στρατιωτικούς κουκουλωμένους. Ομως, και οι φωτογραφίες και τα σύντομα τηλεοπτικά βίντεο άλλα δείχνουν. Δείχνουν τους έλληνες στρατιωτικούς να κρατάνε προσεχτικά τα ρούχα με τα οποία κάλυψαν το κεφάλι τους, για να μη φύγουν και φανούν τα πρόσωπά τους. Αντίθετα, οι τούρκοι στρατοχωροφύλακες δεν είναι κουκουλωμένοι με full face, ούτε με στολές εκστρατείας και βαρύ οπλισμό, όπως συμβαίνει με τους ΕΚΑΜίτες που συνοδεύουν κρατούμενους στην Ελλάδα. Ολες οι κινήσεις τους δείχνουν ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τους κρατούμενούς τους από κάμερες και φωτογράφους, ανταποκρινόμενοι προφανώς σε δικό τους αίτημα.
 
Επειδή έχουμε πείρα από τέτοιες καταστάσεις, είμαστε σίγουροι ότι οι έλληνες στρατιωτικοί ζήτησαν να μη φανούν τα πρόσωπά τους και η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους επέτρεψε να τα κρύψουν με τα ρούχα τους (όπως έχουν δικαίωμα, άλλωστε). Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο οι δύο στρατιωτικοί δεν ήθελαν να φανούν τα πρόσωπά τους. Εγινε αυτό με δική τους πρωτοβουλία ή με διαταγή από τους ανώτερούς τους. Αν έγινε με δική τους πρωτοβουλία, προκύπτει άλλο ερώτημα: φοβούνταν μήπως τους αναγνωρίσει κάποιος ή κάποιοι; Κι αν ναι, ποιος ή ποιοι είν’ αυτοί; Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές οι εικόνες δεν παραπέμπουν σε «γενναία παλικάρια  που βαδίζουν περήφανα περικυκλωμένα από τον εχθρό». Ας θυμηθούμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο βάδιζαν – δεσμώτες και περικυκλωμένοι από πάνοπλους κουκουλοφόρους- ο Δημήτρης Κουφοντίνας ή ο Νίκος Μαζιώτης και θα έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.
 
 
 
ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΜΑΡΤΗ