Νational Geographic: Επί δεκαετίες η «ματιά» μας ήταν ρατσιστική

Το περιοδικό «Νational Geographic», που συμπληρώνει φέτος αισίως τα 129 χρόνια του, παραδέχτηκε ότι επί δεκαετίες ο τρόπος που κάλυπτε τα θέματά του ήταν ρατσιστικός και ότι δεν έκανε και πολλά όσον αφορά τον αγώνα για κατάργηση των διακρίσεων. Σε άρθρα των δεκαετιών μέχρι το 1970 περίπου, οι μη λευκοί άνθρωποι παρουσιάζονταν πάντα ως κάτι εξωτικό, ευγενείς άγριοι, ημίγυμνοι, χαρούμενοι κυνηγοί, και άλλα κλισέ.

Οπως αναφέρει ο Guardian, σε μια έρευνα των αρχείων του περιοδικού, που ανέθεσε η αρχισυντάκτρια Σούζαν Γκόλντμπεργκ στον ιστορικό Εντουαρντ Μέισον, αποκαλύφθηκε ότι σε άρθρο του 1916 αναφερόταν για τους κατοίκους της νότιας Αυστραλίας ότι «αυτοί οι μαύροι έχουν το χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από όλες τις φυλές», ενώ σε άλλο άρθρο, του 1962, παρουσιάζονταν κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού να ενθουσιάζονται με διάφορες τεχνολογικές εφευρέσεις.

Το περιοδικό εν ολίγοις εξυπηρετούσε τα στερεότυπα του 19ου και 20ού αιώνα όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις. Οπως συμπληρώνει ο Μέισον μιλώντας στο Associated Press, τα λευκά αγόρια μπορούσαν πάντα να υπολογίζουν ότι στις σελίδες του περιοδικού θα βρουν αρκετές φωτογραφίες με ημίγυμνες ιθαγενείς από διάφορες ηπείρους, ενώ και ο τρόπος που ήταν φωτογραφημένες δείχνει ότι ο σκοπός δεν ήταν απλά να φανεί ο τρόπος ζωής τους.

Τα πράγματα όσον αφορά τη ρατσιστική οπτική στα διάφορα θέματα άρχισαν να βελτιώνονται κάπως από τη δεκαετία του ’70.

dailythess.gr