Δυο χρόνια από τη «βρώμικη» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Στις 20 Μαρτίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη της εφαρμογής της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απέναντι σε αυτή τη ντροπιαστική συμφωνία, το Σάββατο 17 Μάρτη, σε δεκάδες πόλεις και χώρες σε όλο τον κόσμο, διοργανώνονται διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τον πόλεμο και τη φτώχεια, την ίδια ώρα που εντείνονται οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το χωρίς τέλος δράμα του ξεριζωμού, η εκμετάλλευση και ο κατατρεγμός των προσφύγων και η άνοδος της φασιστικής απειλής σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Δύο χρόνια συνεχιζόμενης εφαρμογής της συμφωνίας της ντροπής, αυτή της «δήλωσης» που εγκλώβισε χιλιάδες ανθρώπους στο νησί μας και συνεχίζει να δηλητηριάζει την τοπική κοινωνία, ενώ πλέον μετράμε περισσότερους από 60.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη χώρα και τραγικό πολλαπλασιασμό των πνιγμών στη Μεσόγειο με πάνω από 5.000 καταγεγραμμένους νεκρούς το διάστημα 2016-2017 στην ανοιχτή θάλασσα ανάμεσα σε Λιβύη και Ιταλία. Η φρίκη επανέρχεται μεγαλύτερη με εικόνες από σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, μια χώρα με την οποία η ΕΕ έσπευσε να συνάψει συμφωνία για την παρεμπόδιση των προσφύγων, τακτική που ανήκει στην ίδια πολιτική «αποτροπής» που εφαρμόζεται και στο Αιγαίο.

Με αφορμή την συμπλήρωση 2 ετών από την έναρξη της συμφωνίας, οι Αλληλέγγυοι Χίου σημειώνουν «Ξεσηκωνόμαστε σε όλη την Ευρώπη ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, που πάει να (ξανα)σηκώσει κεφάλι. Βλέπουμε τη Χρυσή Αυγή να επιχειρεί νέες εξορμήσεις και επιδρομές εναντίον των μεταναστών και των κινημάτων αλληλεγγύης. Σε μία προσπάθεια “νομιμοποίησής” της και εκμεταλλευόμενη την επιδεινούμενη κατάσταση στο νησί μας, η εγκληματική οργάνωση επιχείρησε να χύσει το δηλητήριο της ξενοφοβίας διοργανώνοντας εκδήλωση με πρωτοκλασάτα της στελέχη, έλαβε όμως δυναμική απάντηση από τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες του νησιού και μαζική απόρριψη από την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη συνεχιζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που εντείνουν την ανησυχία για συνέχιση των πολέμων, νέους ξεριζωμούς ανθρώπων, νέα θύματα επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσει το αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα για την αποτροπή της συνέχισης αυτής της δυστυχίας.

Στις 17 Μάρτη υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις πολιτικές Ε.Ε., ΗΠΑ και ελληνικής κυβέρνησης, τις πολιτικές των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες και των ανοικτών για τους διεθνείς “επενδυτές” και τα κεφάλαιά τους.

Δεν ανεχόμαστε οι ζωές των εγκλωβισμένων στα νησιά προσφύγων να παραμένουν σε κίνδυνο και ζητάμε:

  • τη μετεγκατάστασή τους από τα hot-spot του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί στις χώρες που επιθυμούν να μεταβούν
  • να κλείσουν τα άθλια στρατόπεδα κράτησης στα νησιά και στην ενδοχώρα και να εξασφαλιστεί φιλοξενία σε διαμερίσματα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και πλήρη δικαιώματα σε μόρφωση, περίθαλψη, δουλειά.
  • ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου»

aplotaria.gr