Η φασιστική απειλή στην Ιταλία και η 17η Μάρτη

Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών κατέγραψαν τη συντριβή της Κεντροαριστεράς με πτώση 19%. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, που ανέβηκε στην κυβέρνηση το 2014 με την υπόσχεση να ανατρέψει τη λιτότητα, έφτασε να την εφαρμόζει ανοιχτά για να διασώσει τις τράπεζες, προκαλώντας την οργή των εργατικών συνδικάτων και έτσι άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για την επιστροφή της Δεξιάς του Μπερλουσκόνι

Ακόμη χειρότερα, με την προσαρμογή της Κεντροαριστεράς στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο έστρωσε τον δρόμο για την ορμητική άνοδο των ρατσιστών της Λέγκας του Βορρά και των φασιστών Αδελφών της Ιταλίας, ανοιχτών νοσταλγών του Μουσολίνι.

Ο κόσμος της Αριστεράς προσπάθησε να αντιδράσει την τελευταία στιγμή, μετά το ρατσιστικό σαφάρι υποψηφίου της Λέγκας του Βορρά στην πόλη Ματσεράτα, όπου πυροβόλησε επτά Αφρικανούς μετανάστες. Πάνω από δέκα χιλιάδες διαδήλωσαν στη Ματσεράτα, ενώ το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου πάνω από εκατό χιλιάδες διαδήλωσαν στη Ρώμη και σε πολλές άλλες πόλεις.

Η ιταλική προειδοποίηση είναι πολύ ηχηρή για να την αγνοήσουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η φασιστική απειλή είναι ένας ενεργός παράγοντας στην καταρρέουσα οικονομική και πολιτική σταθερότητα χωρών του κεντρικού πυρήνα της Ε.Ε. Επιχειρεί να καθορίσει τις εξελίξεις για μια διέξοδο από την κρίση σε βάρος των εργατών και της νεολαίας και προς όφελος των επιχειρηματιών, βάζοντας στο περιθώριο την Αριστερά και τα συνδικάτα, τα κινήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των μειονοτήτων.

Η κατάρρευση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κύρια της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, μετά το ελπιδοφόρο ανέβασμα του κινήματος της Γένοβα το 2001 και του μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος για το Ιράκ το 2003, η δεξιά προσαρμογή της ιταλικής Αριστεράς σε κυβερνητική δύναμη διαχείρισης πολιτικών λιτότητας, συμμετοχής στους πολέμους του ΝΑΤΟ και ρατσιστικών εκστρατειών στη Μεσόγειο και τη Λιβύη, άφησε ανοιχτό τον δρόμο στους ρατσιστές, τους φασίστες και τον Μπερλουσκόνι.

Αυτές είναι οι επιλογές με τις οποίες χρειάζεται να συγκρουστούμε και στην Ελλάδα, βάζοντας φρένο στις κωλοτούμπες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και στις προσαρμογές στα μνημόνια και τις ρατσιστικές συμφωνίες Ε.Ε.-Τουρκίας-Λιβύης, που πνίγουν χιλιάδες πρόσφυγες, τους εγκλωβίζουν στα νησιά-στρατόπεδα εξορίας και τους απομονώνουν στα στρατόπεδα-γκέτο.

Μπορεί ο Μουζάλας να αποτελεί παρελθόν, όμως η πολιτική που διαχειρίστηκε με ωμότητα και κυνισμό δεν έχει αλλάξει. Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και τη Μ. Ανατολή, ο διαβόητος άξονας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος, μας σπρώχνουν πιο βαθιά στον βούρκο των ανταγωνισμών για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια είναι θερμοκήπιο για τους νεοναζί.

Τα αποτελέσματα στην Ιταλία είναι μια προειδοποίηση γιατί το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα χρειάζεται να κλιμακώσουν τη δράση ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια να επανακάμψει η ναζιστική Χρυσή Αυγή, εκμεταλλευόμενη την απογοήτευση από τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμοί της δίκης της Χρυσής Αυγής χρειάζεται να επιταχυνθούν με την επιστροφή της στο Εφετείο.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, με τελευταία τη δολοφονική επίθεση στον κοινωνικό χώρο Φαβέλα, με τον βαρύ τραυματισμό της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, δικηγόρου της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, η επίθεση κατά της επίσης δικηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Ευγενίας Κουνιάκη, θέτουν το ζήτημα των ευθυνών της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, καθώς το τάγμα Πειραιά καθοδηγείται από τον υπόδικο Σ. Δεβελέκο. Θα μπουν στη φυλακή οι ένοχοι αυτών των επιθέσεων;

Σημαίνει ανυποχώρητη σύγκρουση με τις κατάπτυστες ρατσιστικές συμφωνίες Ε.Ε.-Τουρκίας-Λιβύης. Σημαίνει συντονισμένη δράση σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς κατά της φασιστικής απειλής, για ανοιχτά σύνορα, για να βάλουμε τέλος στους πολέμους και να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στο άσυλο.

Το συλλαλητήριο στις 17 του Μάρτη, στην Ομόνοια, στις 3 μ.μ., σε άλλες επτά πόλεις στην Ελλάδα και σε δεκάδες στην Ευρώπη είναι μια διεθνής προσπάθεια που έρχεται στην πιο αναγκαία στιγμή, για να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την άνοδο των φασιστών. Αξίζει να το στηρίξουμε ολόψυχα!

Πέτρος Κωνσταντίνου/Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

efsyn.gr