Απαγορεύουν με το “έτσι θέλω” σε κρατούμενο του Κορυδαλλού να συνεχίσει τις σπουδές του

Οι αρχές αρνούνται παράνομα να δώσουν εκπαιδευτικά άδεια στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, που ξεκίνησε απεργία πείνας, ενάντια στην κατάφωρα άδικη απόφαση

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας φοιτητών-σπουδαστών-μαθητών των φυλακών Κορυδαλλού, σχετικά με την παράνομη απαγόρευση της συνέχισης των σπουδών στο συγκρατούμενό τους Βασίλη Δημάκη, που ξεκίνησε απεργία πείνας την περασμένη Τετάρτη, αρνούμενος να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την άδικη απόφαση. Η πρωτοβουλία καλεί το Υπουργείο να δώσει άμεση λύση και να αποδείξει αν ισχύουν οι εξαγγελίες του ή είναι απλώς ωραία, κούφια λόγια.

Στις 12 Μάρτη εξετάστηκε από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού το αίτημα του συγκρατούμενού μας Βασίλη Δημάκη για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο Βασίλης είναι φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς έχει περάσει με επιτυχία και τα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε μέσα από τη φυλακή και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, το συμβούλιο εντελώς αναίτια και προκλητικά απέρριψε το αίτημα του συγκρατούμενου, εφευρίσκοντας προφάσεις και δικαιολογίες. Ας τονιστεί πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση για εκπαιδευτική άδεια που αιτείται παίρνοντας διαδοχικές αρνητικές  απαντήσεις χωρίς να τεκμηριώνεται ουσιωδώς η κάθε μία από αυτές.
 
Επιπροσθέτως, οι καθηγητές της σχολής του έχουν διαβεβαιώσει το συμβούλιο εγγράφως για την απαρατητη παρακολούθηση των εκάστοτε μαθημάτων διότι χωρίς αυτή καθίσταται αδύνατη η πρόοδος και η επιτυχία στις εξετάσεις αυτών.
 
Ο νόμος σαφέστατα δεν εξαιρεί τα μαθήματα της θεωρίας αλλά πρόκειται απλούστατα περί προφάσεων και μεροληπτικών  ερμηνειών του νόμου εις βάρος κρατουμένων και της εκπαίδευσης αυτών.
 
Την περίοδο μάλιστα που προωθούνται από το υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και επιβοηθούνται εκπαιδευτικές άδειες δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε πως κόβεται έτσι η άδεια του Βασίλη Δημάκη που ζητάει το αυτονόητο: να σπουδάσει στη σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να περάσει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στη φυλακή.
 
Ο Βασίλης  βρίσκεται ήδη από τις 14 Μαρτη σε απεργία πείνας γιατι δε δέχτηκε σιωπηρά την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Συμβουλίου Κορυδαλλού όπως αυτό θα ήθελε. Εχει χάσει ήδη μέσα σε τέσσερις μέρες το 8% του σωματικού του βάρους. Δηλώνει προς κάθε πλευρά οτι δεν έχει σκοπό να αφήσει αυτόν τον αγώνα στη μέση.
 
Απαιτούμε απο το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς να ενσκήψουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και να αποδείξουν στην πράξη εαν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία η κούφια λόγια…
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ –  ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ