Ανησυχίες της Διεθνούς αμνηστίας για δίκαιη δίκη για την υπόθεση της Ηριάννας

Αρχισε χτές στό εφετείο η ακρόαση της έφεσης της Ηριάννας, της διδακτορικής φοιτήτριας, η οποία καταδικάστηκε σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Ελλάδας σε φυλάκιση 13 ετών. Η Ηριάννα καταδικάστηκε για την συμμετοχή της στην αναρχική ομάδα Πυρήνες της Φωτιάς, η οποία συνδέθηκε με δραστηριότητες όπως η αποστολή βομβών-δεμάτων σε Ευρωπαίους πολιτικούς. 

Στο πλαίσιο ανησυχιών για το πόσο δίκαιη ήταν η πρώτη δίκη και, ειδικότερα, για την αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έφεση της Ηριάννας θα πληροί τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο τεκμήριο της αθωότητας και στα πρότυπα αποδεικτικών στοιχείων.

Η καταδίκη της Ηριάννας φαίνεται να βασίζεται σε ένα αμφισβητούμενο δείγμα DNA και στη σχέση με τον σύντροφό της, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσης για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά έκτοτε κρίθηκε αθώος από το Εφετείο Αθηνών. Ένας  δικαστικός πραγματογνώμων που ειδικεύεται στην ανάλυση και ταυτοποίηση του DNA και ο οποίος εμφανίζεται τακτικά ως ειδικός μάρτυρας ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, κατέθεσε ότι το δείγμα DNA ήταν τόσο χαμηλής ποσότητας και ποιότητας που δεν μπορούσε να ταιριάξει με το προφίλ του DNA της Ηριάννας. Επιπλέον, το δείγμα κακής ποιότητας εξαντλήθηκε μετά από την αρχική αστυνομική ανάλυση, οπότε δεν μπορούσε να εξεταστεί ανεξάρτητα από τον εμπειρογνώμονα για λογαριασμό της υπεράσπισης της Ηριάννας.

Η Ηριάννα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αθώα και έχει λάβει ευρεία υποστήριξη από πολλά μέρη της ελληνικής κοινωνίας.

Ιστορικό

Βασικό κριτήριο για μία δίκαιη ακρόαση είναι η αρχή της ισότητας των  μέσων μεταξύ των διαδίκων σε μια υπόθεση. Η αρχή αυτή εξασφαλίζει ότι η υπεράσπιση έχει μια πραγματική ευκαιρία να προετοιμάσει και να παρουσιάσει την υπόθεσή της και να αμφισβητήσει τα επιχειρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, σε ισότιμη βάση με εκείνη της εισαγγελίας. Οι απαιτήσεις της αρχής της «ισότητας των  μέσων» περιλαμβάνουν το δικαίωμα επαρκούς χρόνου και διευκολύνσεων για την προετοιμασία της υπεράσπισης, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης από τις διωκτικές αρχές σημαντικών πληροφοριών.

Μια άλλη θεμελιώδης αρχή του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη είναι το δικαίωμα κάθε κατηγορούμενου/ης ποινικού αδικήματος να τεκμαίρεται αθώος/α μέχρι να αποδειχθεί ένοχος/η, σύμφωνα με το νόμο, μετά από μία δίκαιη δίκη. Η απαίτηση του να θεωρείται αθώος ο κατηγορούμενος, σημαίνει ότι το βάρος απόδειξης της κατηγορίας βαραίνει τη δίωξη. Ένα δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει εκτός αν η ενοχή έχει αποδειχθεί πέρα από εύλογες αμφιβολίες. 

Εάν υπάρχει εύλογη αμφιβολία, ο κατηγορούμενος πρέπει να αθωωθεί.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες απορρέουν από τη νομολογία του σχετικά με το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και τη χρήση αποδεικτικών στοιχείων, ορίζουν ότι «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και οι συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθησαν και αν αυτές οι συνθήκες θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ή την ακρίβειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο δίνει επίσης βάρος στο ζήτημα αν τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία ήταν αποφασιστικής σημασίας ή όχι για την έκβαση της ποινικής διαδικασίας»

amnesty.gr

Στις 10 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή. Η προκατάληψη της έδρας κατά των παιδιών εμφανής!

Με καταθέσεις μαρτύρων ξεκίνησε  ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της Ηριάννας και του ο Περικλή, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και οπλοκατοχή.
Γονείς και συγγενείς των κατηγορουμένων περιέγραψαν δύο παιδιά που ήταν αφοσιωμένα στις σπουδές και στη δουλειά τους και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχουν σχέση με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
«Όταν πήγα στη ΓΑΔΑ και τον βρήκα τού είπα: Κοίταξε με στα μάτια και πες μου τι έγινε» είπε ο πατέρας του Περικλή, υποστηρίζοντας ότι ο γιος του αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στην οργάνωση.
«Είναι ένα φιλήσυχο, καλό παιδί που σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο» είπε η μητέρα του.
«Τι να πω για τους στόχους και τα όνειρα της Ηριάννας; Ήθελε να σπουδάσει, τελείωσε το μεταπτυχιακό της και πήγαινε για το διδακτορικό. Είναι ένας βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος. Βοηθούσε τους πάντες Δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με όλα αυτά που της αποδίδονται.», είπε η μητέρα της Ηριάννας.
Οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση μετά το δείγμα dna που βρέθηκε σε γεμιστήρα όπλου, το οποίο μαζί με αλλά και σφαίρες εντοπίστηκαν στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Είχε προηγηθεί καταγγελία 25χρονου, για έναν άνδρα που όπως είπε είδε κοντά στον οπλισμό, ο οποίος όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου, παρά μόνο ενώπιον του ανακριτή το 2013.
Αστυνομικός που κατέθεσε στο δικαστήριο υποστήριξε ότι εάν και άνδρες της ασφάλειας είχαν πάει στο σημείο πριν από την καταγγελία, δεν είχαν εντοπίσει τον οπλισμό.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η επισήμανση του ότι τα όπλα ήταν δέκα ημέρες στην ασφάλεια χωρίς επιτήρηση, ενώ δεν του ζητήθηκε ποτέ δείγμα dna, εάν και είχε έρθει σε επαφή με τα όπλα.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο σύντροφος της Ηριάννας, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» αδίκημα για το οποίο ο ίδιος αθωώθηκε στο παρελθόν.
«Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα.»
 
Τα «ευτράπελα» που έδειξαν προκατάληψη κατά των παιδιών.
 
Η έδρα υπονόησε ότι η καταγωγή του Περικλή από την Καρδίτσα της «ανταρτομάνας Θεσσαλίας» μπορεί να εξηγεί πιθανή σχέση του με όπλα. Δεν ξέρουμε τι βιώματα είχε ο δικαστής, αλλά ευτυχώς για τον Περικλή δεν ήταν από την Κρήτη γιατί τότε θα του φόρτωναν ολόκληρο τον ποινικό κώδικα.
 
Η Εισαγγελεύς ρωτά επανειλημμένως τους γονείς του Περικλή «η υποστήριξη του από αναρχικούς δεν αποδεικνύει την ενεργή του εμπλοκή με τον χώρο αυτό;»
Συμφώνως τω συλλογισμώ αυτώ, η υποστήριξη της Ηριάννας από ποδοσφαιριστάς, αποδεικνύει την δεινότητά της στο συγκεκριμένο σπορ, σχολιάζει εύστοχα ο Κώστας Μαρματάκης.