Τι Ξέρουμε για την Ακροδεξιά «Κρυπτεία» και την Εμπρηστική Επίθεση στην Αφγανική Κοινότητα

Είχε προηγηθεί απειλητική επίσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Tο μεσημέρι της Πέμπτης (22/3), τα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας που βρίσκονται στη Χαλκοκονδύλη 35 στον 5ο όροφο, δέχθηκαν εμπρηστική επίθεση. Με τηλεφώνημά της στο Έθνος, η «Κρυπτεία» ανέλαβε την ευθύνη. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε πραγματοποιήθει απειλητική επίσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στα Εξάρχεια

Χτυπώντας το κουδούνι, εκτόξευσαν ύβρεις και απειλές, δηλώνοντας πως ανήκουν στην «Κρυπτεία». Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, η επίθεση στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας έγινε με εύφλεκτο υλικό στην πόρτα, με την φωτιά να περνά και στο εσωτερικό των γραφείων. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους γείτονες που κάλεσαν την Πυροσβεστική. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν θύματα, καθώς δεν υπήρχε κάποιος μέσα.

Όπως σημειώνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, που κατήγγειλε την επίθεση στα γραφεία της αφγανικής κοινότητας: «Η εμπρηστική επίθεση του φασιστικού παρακλαδιού της Χρυσής Αυγής, έρχεται αμέσως μετά τις συλλήψεις των Combat 18 και των Ανένταχτων Μαιάνδρων Εθνικιστών, οι οποίες διασυνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Πρέπει να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής και να πάνε φυλακή, όλη η ηγεσία της, και να συλληφθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης στα γραφεία της Αφγανικής Kοινότητας».

O υποτιμημένος ρόλος της Κρυπτείας

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Aντιδήμαρχος Αθηναίων σε θέματα μεταναστών και προσφύγων, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δήλωσε στο VICE: «Να θυμίσω ότι διάφορα φαινόμενα τέτοιου τύπου είχαμε τελευταία φορά πριν ενάμιση χρονο, όταν άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων στην Ακρόπολη που είχε καεί μία πόρτα, είχε δεχτεί ένας φύλακας επίθεση και σε ένα παγκάκι είχε χαραχθεί ένας αγκυλωτός σταυρός. Η σημερινή επίθεση είναι μία επίδειξη δύναμης σε μία προσπάθεια να πάρουν τον ρόλο των οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα κενό σε αυτό το ακροδεξιό βίαιο κομμάτι, με τη λογική ότι «μαζέψανε τους άλλους, αλλά εμείς είμαστε εδώ και κάνουμε αυτό που ενδεχομένως θα θέλανε να κάνουν οι άλλοι». Δείχνει ότι δεν φοβήθηκαν από την εξάρθρωση των υπολοίπων οργανώσεων, δεν αγχώθηκαν, δεν ανησύχησαν, τους ενδυνάμωσε αυτό και είπαν «έτσι είστε, τώρα θα δείτε»».

Σε ερώτηση για το αν είχε υποτιμηθεί η «Kρυπτεία» το προηγούμενο διάστημα, δηλώνει: «Θεωρώ πως είχε υποτιμηθεί. Η ιστορία με τις τηλεφωνικές απειλές φαινόταν λίγο δευτερεύουσα σε σχέση με το τι καταλαβαίναμε ότι συμβαίνει. Η ιστορία με τον Αμίρ ήταν μια ένδειξη. Αλλά, δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι και αυτό το πήραμε πολύ σοβαρά γενικώς. Πλέον, είναι ξεκάθαρο για τι πρόκειται». Σε σχέση με την επίθεση στα γραφεία της Ένωσης, έπειτα από την καταγγελία στις Αρχές, ο κ. Παπαγιαννάκης λέει πως: «πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα γραφεία, σε σχέση με την ασφάλεια. Από εκεί και πέρα με αφορμή αυτό, πρέπει να μιλήσουμε για την ευρύτερη ασφάλεια των οργανώσεων, που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, και ειδικά για τις οργανώσεις των μεταναστών, καθώς υπάρχει άμεση επίθεση εναντίον τους». Ο κ. Παπαγιαννάκης καταλήγει λέγοντας πως: «Η Αστυνομία μάς απέδειξε με τις πρόσφατες συλλήψεις ότι όταν θέλει μπορεί, ας κάνει το ίδιο. Τι περιμένουμε να καεί ένα γραφείο και να υπάρχει κάποιος μέσα; Μπορούμε να το προλάβουμε».

Τα απειλητικά τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν της σημερινής επίθεσης
Στο μεσοδιάστημα από την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ τον Νοέμβριο του 2017 και την ανάληψη ευθύνης της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της Αφγανικής κοινότητας, είχαν μεσολαβήσει απειλητικά τηλεφωνήματα σε πλήθος οργανώσεων που ασχολούνται με τους μετανάστες και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ άλλων στην Ένωση Γεωργιανών που συστεγάζεται με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, στην ΚΕΕΡΦΑ, στο Antinazi Zone, στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος.

Ενδεικτικά, με ανακοίνωσή της η Μουσουλμανική Ένωση σημείωνε μετά το απειλητικό τηλεφώνημα: «Συστήθηκαν ως μία οργάνωση που καίει και δέρνει και σκοτώνει μετανάστες και κυρίως Μουσουλμάνους και πως είμαστε στοχοποιημένοι. Ανέφεραν ότι είναι η ομάδα που χτύπησε το σπίτι του μικρού Αμίρ, ως αποδεικτικό της δράσης τους προφανώς» και τόνιζαν πως: «τα μέλη μας δεν υποκύπτουν σε τέτοιες απειλές και πρακτικές μίσους, ούτε τρομάζουν, και απόδειξη είναι η συμμετοχή μας στη δίκη της ΧΑ και σε κάθε δίκη ρατσιστικού χτυπήματος»

Τι γνωρίζει η Αστυνομία
Στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ υπάρχει φάκελος που αφορά την «Κρυπτεία», και περιλαμβάνει τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι οργανώσεις που έχουν δεχτεί τα απειλητικά τηλεφωνήματα, τα οποία μέχρι στιγμής έδειχναν ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο άντρα νεαρής ηλικίας που τα πραγματοποιούσε. Σήμερα ο φάκελος ανανεώνεται με τις νέες καταθέσεις που αφορούν τα σημερινά περιστατικά. Μέχρι στιγμής επισήμως έχουν καταγραφεί:

-Στις 3/11/2017, ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, με ανάληψη στο i-efimerida.

-Στις 19/11/17, ρατσισική επίθεση σε υπήκοο στο Αφγανιστάν στην οδό Σταυροπούλου, με ανάληψη στο i-efimerida.

-Στις 18/01/18, απειλητικά τηλεφωνήματα στη Μουσουλμανική Ένωση, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και στο Αntinazi Ζone

Στις 5/03/18, απειλητικό τηλεφώνημα στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαίωμτα του Ανθρώπου.

-Σήμερα, στις 21/3/18, επίσκεψη με απειλή από το κουδούνι στα γραφεία της Ελληνική Ένωση για τα Δικαίωματα του Ανθρώπου.

-Σήμερα, στις 21/3/18, ανάληψη ευθύνης με τηλεφώνημα στο «Έθνος» της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας.

Η σπαρτιάτικη Κρυπτεία και η Χρυσή Αυγή
Τι ήταν η Κρυπτεία; Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Μηχανής του Χρόνου, για την Σπαρτιάτικη Κρυπτεία: «Στη Σπάρτη του 7ου–4ου αιώνα ίσχυε ένας παράξενος θεσμός, η κρυπτεία, που προέρχεται από το ρήμα «κρύπτειν», δηλαδή «κρύβω». Το τελετουργικό της κρυπτείας παρουσιάζεται στον Πλούταρχο ως μία από τις πιο αποτρόπαιες ασκήσεις της σπαρτιατικής εκπαίδευσης: «Να λοιπόν τι ήταν η κρυπτεία. Οι άρχοντες που ήταν υπεύθυνοι για τη διαπαιδαγώγηση των νέων έστελναν κάθε τόσο σε όλη την επικράτεια, όσους έκριναν ότι ήταν οι εξυπνότεροι, εφοδιάζοντάς τους με στιλέτα και τα απαραίτητα τρόφιμα. Οι νέοι παρέμεναν κρυμμένοι όλη τη μέρα σε διάσπαρτα καταφύγια και ξεκουράζονταν. Όταν βράδιαζε, κατέβαιναν στους αγρούς και έσφαζαν όσους είλωτες κατάφερναν να πιάσουν. Πήγαιναν πολλές φορές στους αγρούς, όπου σκότωναν τους πιο γεροδεμένους και δυνατούς». Ο Πλούταρχος δίσταζε να αποδώσει στον Λυκούργο την επινόηση μιας τόσο απαίσιας άσκησης, γιατί του φαινόταν αντίθετη στο πνεύμα δικαιοσύνης που δέσποζε, κατά τη γνώμη του, στο έργο του λακεδαιμόνιου νομοθέτη».

Στο θέμα της Kρυπτείας στην αρχαία Σπάρτη είχε αναφερθεί σε ομιλία του στις Θερμοπύλες το 2008 και ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Μάλιστα, στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο δημοσιογράφος και ερευνητής Δημήτρης Ψαρράς είχε καταθέσει ότι ο Κασιδιάρης έλεγε σχετικά με τον θεσμό της κρυπτείας που εφάρμοζαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες «ότι βαδίζουμε στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που το βράδυ χωρίς καμιά γνώση των άλλων δολοφονούμε τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως».

VICE