Πολιτικές αντιδράσεις για το χρυσό παγκάρι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που λάμβανε -επί τουλάχιστον τρία χρόνια- από το ΚΕΕΛΠΝΟ η Μητρόπολη Καισαριανής, επέφεραν πολιτικές αντιδράσεις.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»  έρχονται στο φως οι αποφάσεις και οι επίμαχοι διάλογοι, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να πληρώνει -εκτός των άλλων- και 20.000 ευρώ για την έκδοση βιβλίου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» εγείρουν «πολλαπλά ερωτηματικά που αφορούν τόσο το ίδιο το ίδρυμα και τον τρόπο με τον οποίο επέλεγε να διανέμει τα χρήματα του, όσο και την προνομιακή πρόσβαση της συγκεκριμένης μητρόπολης σε δημόσιο χρήμα». Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη Μητρόπολη φέρεται να έχει λάβει επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν το ποσό των 800.000 ευρώ, κατά παράβαση, μάλιστα, του καταστατικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ο ίδιος ο μητροπολίτης ήταν μέλος του ΔΣ του.

Είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση που διαπιστωθούν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η διαφάνεια και ο έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας μετά τα στοιχεία για περίεργες χρηματοδοτήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Αναφερόμενος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «Η Εκκλησία της Ελλάδος, οι απλοί ιερείς και ο απλός κόσμος που συμμετέχει στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας δίνει καθημερινά από το υστέρημά του και δεν περιμένει 800.000 από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τι νόημα έχει να υπάρχει εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ξέρει από λοιμώδεις νόσους η Εκκλησία;»

Όπως είπε ο βουλευτής «το κράτος δίνει 200 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση της Εκκλησίας αλλά πρέπει να υπάρχει και λογοδοσία. Επίσης παίρνει ΕΣΠΑ η Εκκλησία, ή χρήματα από το παγκάρι ή επίσης τις φοροαπαλλαγές που λαμβάνει και δεν έχουν σχέση με το φιλανθρωπικό της έργο»

efsyn.gr