Σιρίν Ισάουι: από την Ιερουσαλήμ στην Αθήνα | Για την υπόθεση των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

«Είμαι δικηγόρος. Εχω το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπίζομαι τους φυλακισμένους μας. Να υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους δεν είναι παράνομο. Μολονότι ήμουν πρόσφατα απασχολημένη με την ολοκλήρωση του μάστερ μου, με συνέλαβαν. Ο πραγματικός λόγος για τη σύλληψή μου είναι ότι η κατοχή θέλει να εκφοβίσει τους δικηγόρους για να μην εκτελούν το καθήκον τους στην υπηρεσία των φυλακισμένων μας. Δε θα τα καταφέρουν. Αφιερώνω τη ζωή μου στην υπόθεση των φυλακισμένων μας και δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την ελευθερία τους, μέχρις ότου όλοι οι φυλακισμένοι μας απελευθερωθούν»

Αυτή τη σύντομη -αλλά σαφέστατη- επιστολή έστειλε στις 23 Απρίλη του 2014 η παλαιστίνια δικηγόρος Σιρίν Ισάουι. Ηταν η πρώτη επικοινωνία της με τον εκτός φυλακής κόσμο, μετά τη σύλληψή της στις 6 Μάρτη εκείνης της χρονιάς. Επί 33 μέρες την κρατούσαν σε απομόνωση στο άντρο βασανιστηρίων της G4S και την υπέβαλαν σε 16ωρες ανακρίσεις με καθήλωση. Δεν της επέτρεψαν επαφή με δικηγόρο, ούτε με άλλους κρατούμενους. Οταν απέτυχαν να της αποσπάσουν οποιαδήποτε ομολογία, τη μετέφεραν στο κάτεργο της Χασαρόν, δηλαδή σε μια «κανονική» φυλακή.
 
Παρέμεινε προφυλακισμένη για δύο χρόνια (με το γνωστό καθεστώς της διοικητικής κράτησης). Το ίδιο και ο αδελφός της Μεντάτ, που είχε συλληφθεί μια βδομάδα μετά από τη  Σιρίν. Μια διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση της Σιρίν αναπτύχθηκε. Τον Σεπτέμβρη του 2014, βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Αλ-Καράμα με το Βραβείο για την Υπεράσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Η ίδια δεν μπορούσε να πάει στη Γενεύη για να το παραλάβει. Το παρέλαβαν οι γονείς της. Στη δίκη, που έγινε τον Μάρτη του 2016, η Σιρίν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και ο αδερφός της σε οχτώ. Στη διάρκεια της σχεδόν τετράχρονης φυλάκισής της η Σιρίν πραγματοποίησε απεργία πείνας, ενώ κλείστηκε στην απομόνωση για περίπου ενάμιση μήνα. Αποφυλακίστηκε τον Οκτώβρη του 2017 και από τότε συνεχίζει αυτό που έκανε πάντοτε: να υπερασπίζεται τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και ν’ αγωνίζεται μαζί με τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην κατοχή.
 
Η οικογένεια Ισάουι είναι μια εμβληματική οικογένεια στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Ο Φάντι Ισάουι δολοφονήθηκε από τους σιωνιστές σε ηλικία 16 ετών. Ηταν τότε που η φοιτήτρια Φυσικής Σιρίν αποφάσισε ν’ αλλάξει προσανατολισμό στις σπουδές της. Αποφάσισε να σπουδάσει νομικά και ν’ αφιερωθεί στην υπεράσπιση των παλαιστίνιων φυλακισμένων. Τα δύο αδέλφια της μπαινόβγαιναν στις φυλακές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο Σαμίρ Ισάουι συγκλόνισε τον κόσμο με τις μακρόχρονες απεργίες πείνας που πραγματοποίησε. Είχε αποφυλακιστεί το 2011, στο πλαίσιο της ανταλλαγής παλαιστίνιων κρατούμενων με τον αιχμάλωτο λοχία Σαλίτ, που πέτυχε η Χαμάς. Συνελήφθη ξανά το 2012, αποφυλακίστηκε με την απεργία πείνας το 2013, ξανασυνελήφθη μετά από έξι μήνες, ξαναμπήκε σε απεργίες πείνας.
 
Η Σιρίν Ισάουι θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που οργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, την Πέμπτη 29 Μάρτη. Και θα έχει σίγουρα πάρα πολλά να μας πει.

KONTΡΑ