Μιρέιγ Νολ: Γλίτωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά την έσφαξαν νεοναζί στο σπίτι της στο Παρίσι

Γάλλοι εισαγγελείς εξετάζουν τη δολοφονία μιας 85χρονης Εβραίας, το μισοκαμμένο πτώμα της οποίας βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, ως αντισημιτική επίθεση, όπως ανακοίνωσαν χθες δικαστικές πηγές. Η Μιρέιγ Νολ, η οποία γλίτωσε από την μεταφορά της στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε νεκρή την Παρασκευή στο διαμέρισμά της στο ανατολικό Παρίσι, όπου ζούσε μόνη της.

Η νεκροψία – νεκροτομή έδειξε ότι η γυναίκα είχε δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι προτού οι άγνωστοι δράστες πυρπολήσουν το διαμέρισμά της. Δύο άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία της και ανακρίθηκαν από την αστυνομία και στη συνέχεια εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή, ο οποίος διέταξε την έναρξη επίσημης έρευνας για δολοφονία, υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα καθώς και για ληστεία και καταστροφή περιουσίας, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, όταν κάποιος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, συχνά αλλά όχι πάντα, οδηγείται στη συνέχεια σε δίκη. Η δολοφονία της Νολ σημειώθηκε ένα χρόνο έπειτα από εκείνη της 65χρονης Σάρα Χαλίμι-Ατάλ, η οποία τον Απρίλιο του 2017 έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσα στο σπίτι της και οι δράστες την εκπαραθύρωσαν. ]

Ο θάνατός της θεωρείται από τους εισαγγελείς αντισημιτικό έγκλημα. Σήμερα προγραμματίζεται «Λευκή Πορεία», διαδήλωση διαμαρτυρίας. Το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις στη Γαλλία (Crif) δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την παρουσία μελών του κόμματος FN της Μαρίν Λεπέν στη διαδήλωση αυτή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ