Ως πότε πια σεξουαλικές κακοποιήσεις και ατιμώρητοι δράστες

Εικοστός πρώτος αιώνας και ακόμα οι δράστες σεξουαλικών κακοποιήσεων μένουν ατιμώρητοι. Μιλάμε για ισονομία των φύλων, για φεμινισμό και δικαιώματα γυναικών και παιδιών μα τα κρούσματα βαρύτατων, αρρωστημένων κακοποιήσεων κρατούν γερά. Κι όχι φίλοι μου δεν είναι πράξεις περιθωριακών αμόρφωτων αλκοολικών, είναι πράξεις ατόμων με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σημαντικές κοινωνικές θέσεις. Τα τελευταία σοκαριστικά κρούσματα, ένας κληρικός κι ένας παιδίατρος. Ο ένας πουλάει Θεό κι άλλος φροντίδα των τέκνων

Όταν βρίσκομαι μπροστά σε τέτοια συμβάντα το «μη κρίνεις για να μη κριθείς» πάει περίπατο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανθρώπινη πτώση από αυτή. Η χειρότερη πράξη μοχθηρής κακίας είναι ξεκάθαρα η σεξουαλική κακοποίηση ενός συνανθρώπου. Είναι ταπείνωση, ακύρωση της υπόστασης του άλλου, εξευτελισμός της ύπαρξής του, καθαρό μίσος και φθόνος για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του άλλου. Τα θύματα τέτοιων κακοποιήσεων είναι καταδικασμένα να πεθαίνουν κάθε ώρα και κάθε στιγμή για όλη την υπόλοιπη τους ζωής. Κι εμείς καθόμαστε αμέτοχoι να παρατηρούμε μία άκρως διεφθαρμένη δικαιοσύνη που τους περισσότερους δράστες τους αφήνει κυριολεκτικά ατιμώρητους.

Παρακολουθούμε ένα θρίλερ βαθύτατης σήψης όπου οι δράστες χαμηλών κοινωνικών τάξεων τιμωρούνται παραδειγματικά, όπως είχε γίνει με την περίπτωση του Δουρή, ενώ δράστες υψηλότερων κοινωνικών τάξεων και με οικονομική επιφάνεια τη βγάζουν λάδι με αναστολή. Και το ερώτημα είναι γιατί; Μήπως γιατί οι συντεχνίες γιατρών, κληρικών κλπ προστατεύουν τα μέλη τους όποια κι αν είναι και με οποιοδήποτε κόστος; Μήπως γιατί τελικά η δικαστική αρχή δεν είναι τόσο ανεξάρτητη όσο θέλουν να ισχυρίζονται;

Τα περιστατικά ανομίας είναι ατελείωτα κι έχουν ονόματα Novartis, Siemens, βαπόρια εφοπλιστών γεμάτα ναρκωτικά και σκλάβους, προστατευόμενα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών. Το ποτήρι κοντεύει να ξεχειλίσει και η αγανάκτηση των πολιτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι μέρες που θα αρχίσει ο κόσμος να αυτοδικεί δεν είναι μακριά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα!

Το πρώτο μου κάλεσμα είναι φυσικά στις απανταχού οργανώσεις προστασίας γυναικών και παίδων. Θέλουμε περισσότερες συντονισμένες κινητοποιήσεις για την απαίτηση της παραδειγματικής τιμωρίας των απανταχού βιαστών. Αν δεν ξεκινήσει αυτό από τα ίδια τα θύματα τότε από ποιους; Θέλουμε περισσότερες δικαιοδοσίες  στους εκπαιδευτικούς για την άμεση παρέμβασή τους σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Έχει επιβεβαιωθεί πως πάντα η συναισθηματική κακοποίηση προηγείται της σωματικής. Τον σχολαστικό έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών για την καταλληλόλητά τους.  Την ενσωμάτωση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο. Θέλουμε συντονισμένα προγράμματα στήριξης και επανένταξης θυμάτων κακοποίησης.

Και τώρα έρχομαι στα ίδια τα θύματα. Το σώμα λένε κάποτε αναρρώνει,  η ψυχή όμως ποτέ. Οι δράστες κακοποιήσεων φροντίζουν πάντα να χειραγωγήσουν πρώτα τα θύματά τους και να τα κάνουν να νιώσουν πως είναι μόνα, αβοήθητα και ανάξια αγάπης. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αγάπη είναι εδώ. Οι πληγές γιατρεύονται αρκεί να αναζητήσεις τη βοήθεια. Αν είσαι ένας ή μία από αυτούς μίλα. Τα χέρια όλων μας είναι δεμένα. Δεν μπορεί κανένας μας να μπει σε ένα σπίτι και να δει τι γίνεται. Ο νόμος δε μας το επιτρέπει. Δώστε μας το πράσινο φως και θα παρέμβουμε. Εμείς οι άγνωστοι γείτονές σου είμαστε εδώ. Έχουμε τα μάτια και τα αφτιά μας ανοιχτά. Βοήθησέ μας να σε βοηθήσουμε.

Κι εσείς που στέκεστε καλά στα πόδια σας και είχατε την τύχη να μη γνωρίζετε τέτοια τέρατα στη ζωή σας αλλά έχετε την ανάλογη ευαισθησία έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Σε κάποια θέματα δεν χωράνε διακριτικότητες. Όλα τα παιδιά είναι παιδιά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να καταδεικνύουμε το έγκλημα. Όταν κάτι πέφτει στην αντίληψή μας καλούμε άμεσα τις αρμόδιες οργανώσεις και υπηρεσίες. Ακόμα κι αν δεν έχουμε μπροστά μα κάποιο τρανταχτό κρούσμα κακοποίησης είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε τους ανθρώπους γύρω μας. Συνήθως οι υποψήφιοι δράστες έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ. Τείνουν να είναι σεξιστές, να μιλούν υποτιμητικά για το γυναικείο φύλο τους ομοφυλόφιλους και όλες τους οι συζητήσεις να έχουν σαν κεντρικό περιεχόμενο το σεξ. Οι πιο έξυπνοι δε από αυτούς φροντίζουν να έχουν μια επικίνδυνα ατσαλάκωτη δημόσια εικόνα. Προσοχή δεν σημαίνει πως όποιος διαθέτει να άνωθεν χαρακτηριστικά είναι βιαστής αλλά σίγουρα ένας βιαστής έχει τα παραπάνω. Ο στόχος δεν είναι να γίνουμε κυνηγοί κεφαλών αλλά να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να παρατηρούμε τους άλλους και να είμαστε σε εγρήγορση.

Επιπλέον ο αγώνας μας για την ευπρέπεια και τον περιορισμό του σεξισμού και του μισογυνισμού είναι σωτήριος μιας και η διάχυτη χυδαιότητα στην καθημερινότητά μας είναι αυτή που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για παραβατικές συμπεριφορές όπως επίσης και ο  ακραίος πουριτανισμός.

28/03/2018, enfo.gr