Παράδοξο: Παρότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι τεμπέληδες, ο αριθμός των αστέγων εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια

Ίσως αν ζήταγαν αποδείξεις για τις τυρόπιτές τους, σήμερα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά

Σε ένα παράδοξο συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας οργανώσεων που ασχολούνται με αστέγους (FEANTSA), αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το ποσοστό των αστέγων στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης παρατηρείται στη Μεγάλη Βρετανία με αύξηση 169% από το 2010 ως το 2016. Αύξηση 145% για το διάστημα 2014-2017 σημείωσε η Ιρλανδία, ενώ το Βέλγιο είδε τους αστέγους του να αυξάνονται κατά 96% από το 2008 ως το 2016.
Δραματική αύξηση παρατηρείται και στο κόστος κατοικίας, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στη Βουλγαρία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Πορτογαλία, στη Τσεχία και την Πολωνία. Οι άστεγοι πεθαίνουν 30 χρόνια νωρίτερα από το μέσο προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων, ενώ ζουν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια στους δρόμους.
“Πρωταθλητής” σε αυτό τον αγώνα εξαθλίωσης των πολιτών τους στον οποίο έχουν επιδοθεί τα ευρωπαϊκά κράτη, είναι η Γερμανία, όπου ο αριθμός των αστέγων ανήλθε σε 860.000, με αύξηση 150% για το διάστημα 2014-2016. Τα μισά περίπου από τα φτωχά νοικοκυριά στη Γερμανία, δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα κατοικίας, ποσοστό που καταφέρνουν να ξεπεράσουν μόνο η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Η Γερμανία επίσης, παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανισότητες όσον αφορά την αγορά κατοικίας, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας από τους λόγους της έκρηξης του αριθμού των αστέγων στη Γερμανία, είναι οι πρόσφυγες, οι οποίοι αναμενόταν όμως να αυξήσουν τον αριθμό των αστέγων από τους 335.000 στους 420.000 και όχι στους 860.000.
Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο Guardian, ένας από τους λόγους αυτής της εκρηκτικής ανόδου των αστέγων, είναι οι χαμηλοί μισθοί, που οδηγούν τους πολίτες στους δρόμους όταν κάποια επιχείρηση κλείσει, αφού όσο δούλευαν δε μπόρεσαν να αποταμιεύσουν αρκετά, μέχρι να βρουν μια νέα δουλειά.
Αν πάρουμε στα σοβαρά πάντως τους Έλληνες δημοσιολόγους και οπαδούς της “κοινής λογικής”, το μόνο που χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αστέγων, είναι οι πολίτες της να αρχίσουν να ζητάνε αποδείξεις για τις τυρόπιτές τους και να σταματήσουν να είναι τεμπέληδες.