Ανεξάρτητη έρευνα για τους νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας ζητάει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν κατάφερε να εκδώσει κοινή ανακοίνωση, αλλά περιορίστηκε να εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας

Η συνεδρίαση έγινε ύστερα από αίτημα του Κουβέιτ και ενώ 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στους εμπλεκομένους να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον θύματα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αμάχους.

«Υπάρχει ανησυχία ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε ο Τάγε-Μπρουκ Ζεριχούν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, ζητώντας να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για τους θανάτους αυτούς.

Οι Παλαιστίνιοι και η Τουρκία κατήγγειλαν «την υπερβολική χρήση» βίας. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία επίσης κατήγγειλαν την ισραηλινή απάντηση στις διαδηλώσεις.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε «τη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, καλώντας «τους εμπλεκόμενους να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν (Παρασκευή) κατά μήκος του συνοριακού φράκτη ζητώντας «το δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστίνιων προσφύγων και καταγγέλλοντας τον πλήρη αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Μικρός αριθμός διαδηλωτών πλησίασε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον φράκτη πετώντας πέτρες και οι Ισραηλινοί απάντησαν πυροβολώντας με πραγματικές σφαίρες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε σε 30.000 τον αριθμό των διαδηλωτών.

efsyn.gr