Kasia Staszewska: «Δεν τα παρατάμε», 25 χρόνια φεμινιστικής αντίστασης στη Πολωνία

Το 1993 η πολωνική κυβέρνηση μας πήρε το δικαίωμα στην έκτρωση – ξεκινώντας ένα πόλεμο στο γυναικείο σώμα που συνεχίζεται ως σήμερα.

Πριν το 1993 μπορούσαμε να τερματίσουμε τις κυήσεις μας νόμιμα και με ασφάλεια. Σήμερα, η Πολωνία είναι η χώρα με έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για την έκτρωση στην Ευρώπη. Στη θεωρία, η έκτρωση είναι νόμιμη όταν απειλείται η υγεία της μητέρας, σε περιπτώσεις δυσμορφιών του εμβρύου, ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Στην πράξη, όμως είναι ουσιαστικά αδύνατο να έχεις πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης με νόμιμο τρόπο.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, μόνο 1098 νόμιμες εκτρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα το 20161. Πολλές περισσότερες γυναίκες τερματίζουν τις κυήσεις τους παράνομα, σε συνθήκες που μπορεί να είναι επικίνδυνες, μέσα σε ένα κλίμα φόβου και εκφοβισμού. Εκείνες που μπορούν, μπορεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν αυτές τις υπηρεσίες.

Το 2013, 20 χρόνια μετά το πέρασμα του περιοριστικού νόμου, μια δημοσκόπηση από Κέντρο Έρευνας Δημόσιας Γνώμης (CBOS)2 έδειξε πως μια στις τρεις Πολωνές γυναίκες είχαν μια έκτρωση. Μια Πολωνία ελεύθερη εκτρώσεων είναι σκέτη φαντασία.

Έναν αιώνα αφότου οι Πολωνές γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα της ψήφου, πολιτικοί και φανατικοί θρησκευόμενοι στη χώρα μας, αρνούνται να εγκαταλείψουν την εξουσία και τον έλεγχο πάνω στα σώματα μας, τη σεξουαλικότητα μας και τις ζωές μας. Οι φεμινίστριες όμως στη Πολωνία δεν τα έχουμε παρατήσει ποτέ: αντιστεκόμαστε, αντεπιτεθόμαστε, είμαστε ενωμένες.

Ο κόσμος άκουσε για εμάς τον Οκτώβριο του 2016, όταν εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαμε στους δρόμους για τις λεγόμενες διαδηλώσεις της Μαύρης Δευτέρας3 που απέτρεψε με επιτυχία την καθολική απαγόρευση των εκτρώσεων. Από τότε, όπως και πριν, η αντίστασή μας συνεχίζεται.

Το 2017, συγκεντρώσαμε περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες υπογραφές μέσω μιας αστικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση του υπάρχοντος νόμου4. Επιστρέψαμε στους Το 2017 συγκεντρώσαμε περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες υπογραφές μέσω μιας αστικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση του υπάρχοντος νόμου5. Επιστρέψαμε στους δρόμους αμέτρητες φορές, συμπεριλαμβανομένων της ετήσιας διαδήλωσης για τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, «Manifa», και για την Παγκόσμια Απεργία της Γυναίκας.

Ο πόλεμος στα σώματά μας συνεχίζεται, και στους διαδρόμους της εξουσίας η φωνή μας αγνοείται ακόμη. Δεν έχουμε όμως πάψει να υποστηρίζουμε η μια την άλλη, βοηθώντας στο να οργανώσουμε ασφαλείς μυστικές εκτρώσεις, με χάπια, τόσο στη Πολωνία όσο και στο εξωτερικό.

Τον Ιανουάριο του 2018, το Πολωνικό κοινοβούλιο απέρριψε τη πρότασή μας να γίνει η έκτρωση νόμιμη και ασφαλής, αντίθετα ψήφισε να συνεχιστούν οι εργασίες πάνω σε ένα σχέδιο που έφερε μια υπερσυντηρητική οργάνωση6 για να απαγορευτούν οι εκτρώσεις και στη περίπτωση που το έμβρυο έχει γενετική ανωμαλία – που αντιστοιχούν στο 95% όλων των νόμιμων εκτρώσεων σήμερα στη Πολωνία7.

Αν περάσει, αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για τις γυναίκες. Αυτή τη χρονιά, για την καθιερωμένη ετήσια διαδήλωση για την ημέρα της γυναίκας, «Manifa», το μήνυμα μας ήταν: «Έκτρωση ΝΑΙ, Αστυνόμευση ΟΧΙ. Αμοιβαία αλληλεγγύη ενάντια στη συστημική βία».

Αυτό σημαίνει πως επίσης είμαστε εναντίον στην αστυνόμευση της αναπαραγωγής μας μέσω, ανάμεσα στ’ άλλα, του περιορισμού της πρόσβασης σε επείγουσα αντισύλληψη8(για την ώρα διαθέσιμη μόνο με συνταγή γιατρού) και την κατάχρηση των ρητρών ελευθερίας της συνείδησης από Πολωνούς γιατρούς και φαρμακοποιούς (που όλο και περισσότεροι αρνούνται να παρέχουν προφυλακτικά και αντισυλληπτικά χάπια).

Τα θέματα αυτά, μαζί με τον υπάρχοντα περιοριστικό νόμο, έχουν δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στις γυναίκες από περιθωριοποιημένες ομάδες. Στο μεταξύ, το δικαίωμα στην έκτρωση είναι βασικό ώστε οι γυναίκες να απολαμβάνουν ένα ολόκληρο φάσμα άλλων δικαιωμάτων, ανάμεσα τους και το δικαίωμα στην υγεία.

Απαιτούμε ισότητα, δωρεάν περίθαλψη, σεξουαλική αγωγή, προσβάσιμη και οικονομική αντισύλληψη, τεχνητή γονιμοποίηση και στήριξη της γονιμότητας, επένδυση σε δομές φροντίδας όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, υποστήριξη για οικογένειες και παιδιά με αναπηρίες, υποστήριξη για μόνες μητέρες, και μέτρα για την αντιμετώπιση της διάκρισης των φύλλων στη δουλειά και αναγνώριση της άμισθης γυναικείας εργασίας.

Αρνούμαστε να δεχτούμε πολιτικές που σχετικοποιούν τις εμπειρίες βίες που έχουμε βιώσει. Σύμφωνα με έρευνα9 του 2016 από τη φεμινιστική οργάνωση STER, 87% των γυναικών στη Πολωνία έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας. Σοκαριστικό είναι το γεγονός πως τα στοιχεία δείχνουν πως μια στις πέντε γυναίκες έχουν βιώσει βιασμό. Η Πολωνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως πως θα αποσύρει10 την υπογραφή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Απορρίπτουμε ακόμη την ομοφοβία, την αμφιφοβία και την τρανσφοβία. Η Πολωνία είναι μια από τις χειρότερες χώρες στην ΕΕ για να είσαι LGBTQI άτομο11. Περισσότερα από δυο εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας ζουν σε σχέσεις του ίδιου φύλου, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να τις νομιμοποιήσουν μέσω γάμου αν το επιθυμούν. Η βία εναντίον των LGBTQI ατόμων είναι συχνή και μένη ατιμώρητη.

Είμαστε αλληλέγγυες στις σεξεργάτριες, καταγγέλλουμε τη βία εναντίον τους και απαιτούμε πως η σεξεργασία στη Πολωνία να αποποινικοποιηθεί. Είμαστε ακόμη αηδιασμένες από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές της κυβέρνησης που δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες, τις φυλετικές μειονότητες και τους αλλόθρησκους.

Πέρσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες εθνικιστικές πορείες της Ευρώπης12 στη Βαρσοβία. Οι Πολωνοί πολιτικοί αρνήθηκαν να ανοίξουν τα σύνορά μας στους πρόσφυγες13. Αυτό είναι εντελώς ντροπιαστικό

Κατανοούμε πως ο αγώνας μας για δικαιώματα είναι παγκόσμιος. Η ιστορίας μας είναι αυτή της επιμονής και της αντίστασης και η μάχη μας συνεχίζεται. Κάθε μέρα, παντού, υπάρχουν γυναίκες, άνδρες και μη-δυϊκά άτομα να ορθώνονται απέναντι στη πατριαρχία, το θρησκευτικό φανατισμό και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Απαιτούμε ένα φεμινιστικό μέλλον στη Πολωνία και πέρα από αυτή γιατί είναι απαραίτητο, και εφικτό.

 1. https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/liczba-legalnych-aborcji-w-polsce-rosnie-zespol-downa-wsrod-przyczyn,811038.html
 2. http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_060_13.PDF
 3. https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/tom-junes/why-polands-black-protest-could-be-potential-game-changer
 4. http://www.safeabortionwomensright.org/save-the-women-legal-initiative-tabled-in-polish-parliament/
 5. http://www.safeabortionwomensright.org/save-the-women-legal-initiative-tabled-in-polish-parliament/
 6. http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/321493,Polish-prolife-activists-in-push-to-ban-%E2%80%98eugenic%E2%80%99-abortion
 7. https://www.theguardian.com/world/2018/jan/11/polish-mps-reject-liberalised-abortion-laws-but-back-new-restrictions
 8. https://www.theguardian.com/world/2017/jun/26/polish-president-signs-off-widely-condemned-morning-after-pill-law
 9. http://www.fundacjaster.org.pl/upload/Raport-STERu-do-netu.pdf
 10. http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20161214IPR56095/istanbul-convention-polish-government-asked-to-reconsider-intention-to-withdraw
 11. https://rainbow-europe.org/country-ranking#eu
 12. http://www.bbc.com/news/world-europe-41958199
 13. https://www.theguardian.com/world/2017/jun/13/eu-takes-action-against-eastern-states-for-refusing-to-take-refugees

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα openDemocracy50.50. Η Kasia Staszewska είναι ακτιβίστρια, μέλος της φεμινιστικής κολεκτίβας «Porozumienie Kobiet 8 Marca» που οργανώνει τις διαδηλώσεις κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Βαρσοβία.

Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας

geniusloci2017