Mπλόκο στα σκουπίδια της ΑΓΕΤ από πολίτες στην Αγριά – Δειγματοληψία στο φορτίο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Για πέντε ώρες πολίτες και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ακινητοποίησαν νταλίκα που μετέφερε μεγάλο φορτίο με σκουπίδια.   Όπως έγινε γνωστό, η νταλίκα βρισκόταν κοντά στο φανάρι στα Αστέρια, με κατεύθυνση τον δρόμο που οδηγεί στον περιφερειακό. Στις 3 το μεσημέρι, μόλις μισή ώρα αφού είχε ολοκληρωθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών στο λιμάνι της ΑΓΕΤ για να σταματήσει η εκφόρτωση RDF, πολίτες εντόπισαν και σταμάτησαν τη νταλίκα απαιτώντας να μεταβεί στο σημείο εισαγγελέας.  Ειδοποίησαν την Αστυνομία και την Τροχαία Βόλου ενώ η Επιτροπή καλούσε συνεχώς τον κόσμο να έρθει στα Αστέρια Αγριάς για να βοηθήσει.

Στο σημείο μετέβησαν αρκετοί πολίτες όπως επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.  Στον χώρο βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης.  Από τους συγκεντρωμένους εκφράζονται φόβοι πως το φορτίο είναι καθαρό σκουπίδι.  Μάλιστα στο φορτίο δεν υπήρχε barcode.  Η νταλίκα παρέμεινε ακινητοποιημένη ενώ το απόγευμα στο χώρο μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.  Δείγμα έλαβαν επίσης τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αλλά και η ΑΓΕΤ.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν να έρθει ο εισαγγελέας στο σημείο για να διαπιστωθεί αν τηρείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προσδιορίζει την εισαγωγή των σκουπιδιών προς καύση.  Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας δεν εμφανίστηκε και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα θα προχωρήσουν αύριο στις 9 το πρωί σε παράσταση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το σημείο περίπου στις 8 το βράδυ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η νταλίκα συνέχισε προς τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Δήλωση Αχ. Μπέου 

Απουσιάζοντας στην Αθήνα, για θέματα που αφορούν σημαντικά θέματα της πόλης μας, ενημερώθηκα για τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή, με πολίτες να σταματούν φορτηγό που μετέφερε ανεπεξέργαστα, ως φαίνεται, σκουπίδια για καύσιμη ύλη στην ΑΓΕΤ και τα όσα ακολούθησαν.
Επειδή πάντα ενδιαφέρομαι για την ουσία των πραγμάτων και όχι για την επικοινωνιακή – θεατρική διαχείριση τους και επειδή το ενδιαφέρον για το μείζον αυτό θέμα δυστυχώς δεν είναι ειλικρινές, από όλες τις πλευρές, οφείλω να υπενθυμίσω προς όλους ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, (27 Μαρτίου του 2017) κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προσκομίζοντας μάλιστα φωτογραφίες υλικού, αντίστοιχες με αυτές που κυκλοφορούν από την «αυτοψία» της Κυριακής.

Υπογραμμίζω ότι οι φωτογραφίες, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που προσκόμισα στην Εισαγγελία, έδειχναν ότι το υλικό αυτό όχι μόνο δεν έρχεται από την Ιταλία, αλλά από περιοχή πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου, όπου ιδιώτης συγκεντρώνει τα σκουπίδια αυτά! Εκτοτε ουδεμία άλλη αντίδραση υπήρξε και καλόν θα ήταν να ενδιαφερθούν όλοι σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η εισαγγελική έρευνα.
Ας μην κάνουν λοιπόν κάποιοι ότι εξεπλάγησαν και ψάχνουν σύννεφα…για να πέσουν. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της, υπεύθυνα, σοβαρά και μεθοδικά ασκούμε τα καθήκοντα μας, μεταξύ των οποίων βεβαίως κορυφαία προτεραιότητα έχουν η προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας, φυσικά στο πλαίσιο που η ισχύουσα Νομοθεσία επιτάσσει και μας επιτρέπει. Οσοι δεν αναζητούν, λοιπόν, μέσα από φιέστες την προσωπική ή πολιτική τους ανέλιξη και μόνο ή δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία, ας συνδράμουν στην προσπάθειά μας για μια ριζική και αποτελεσματική λύση.

Και κυρίως ας μην εκφυλίζουν και υπονομεύουν την δυναμική μιας κοινωνίας, οδηγώντας και αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από τους πραγματικούς στόχους για να την εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος.
Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά την Πολιτεία, μέσω της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην αναγκαία αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε αφ’ ενός να επαναξιολογήσει τα όρια εκπομπής επιτρεπόμενων ρύπων κάθε είδους, αφ ετέρου δε ο πλήρης έλεγχος τέτοιων δραστηριοτήτων να περιέλθει στην τοπική κοινωνία, μέσω του Δήμου Βόλου, ώστε να διασφαλίζεται ο πλήρης, άμεσος και καθημερινός έλεγχος της ποιότητας του αέρα, της ίδιας της ζωής μας.

e-thessalia.gr