«Όχι» στην έκδοση και του 5ου από τους 9 Τούρκους κρατούμενους

Απορρίφθηκε και το πέμπτο από τα εννέα αιτήματα της Άγκυρας για έκδοση ενός από τους εννέα Τούρκους, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 28 Νοεμβρίου παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν και κρατούνται σε οκτώ διαφορετικές φυλακές της χώρας, ενώ εκκρεμούν τα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, δικαστήριο της Λάρισας αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το τουρκικό αίτημα έκδοσης στη γειτονική χώρα για τον Αλί Ερκάν Γκόγκογλου, όπως μετέδωσε σήμερα η ιστοσελίδα της εφημερίδας Hürriyet.

Η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολίτικους κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν τόνισε πως η δίωξη του 50χρονου, δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη πολιτικών περιοδικών, «αφορά ξεκάθαρα τις πολιτικές του ιδέες».

Ο ίδιος φέρεται ότι αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και ότι υποστήριξε πως φοβάται για τη ζωή του στην περίπτωση που επιστρέψει στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να μην υπάρξει έκδοση στην Τουρκία του 50χρονου Τούρκου γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει δίκαιη δίκη. 

Σε ανακοίνωσή η Επιτροπής επισήμανε πως «τις επόμενες μέρες θα γίνει πάλι στη Λάρισα άλλη μία δίκη για έκδοση του Μπουράκ Αγκαρμίς, ο οποίος από ηλικίας των 7 ετών ζει στην Ολλανδία και είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής». 

Είχε προηγηθεί η απόρριψη τεσσάρων αιτημάτων έκδοσης με το τελευταίο την περασμένη βδομάδα, όταν το Εφετείο του Ναυπλίου έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, που θεωρούσε ότι η διώξη του Χασάν Μπίμπερ γίνεται λόγω των πολιτικών φρονημάτων. 

Στην απολογία του ο ίδιος είχε δηλώσει πως είναι «ποιητής και συνδικαλιστής. Στην Τουρκία από την δεκαετία του 60 δίνεται μια μάχη κατά του φασισμού και ιμπεριαλισμού. Εγώ πάνω σε΄αυτην την πραγματικότητα έγραψα βιβλία και έχω επτά ποιητικές συλλογικές. Εντάχτηκα στο εργατικό αγώνα. Εκλέχθηκα πρόεδρος των λιμενεργατών στην πόλη Μερσίν έπειτα πρόεδρος των λιμενεργατών της Τουρκίας».

Θυμίζουμε ότι σε βάρος των 9 ατόμων είχε σχηματιστεί δικογραφία για συμμετοχή στην αριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους ξυλοκοπήθηκαν άγρια και μερικοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Οι συλληφθέντες σε ανακοίνωσή τους είχαν υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τους εμπλέκει στο «υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν». 

efsyn.gr