Roslyn Talusan: Είναι το stealthing βιασμός;

Το περασμένο μήνα το περιοδικό Columbia Journal of Gender and Law δημοσίευσε μια έρευνα για το «stealthing». Την πρακτική δηλαδή όταν ο ερωτικός σύντροφος κάποιου/ας αφαιρεί το προφυλακτικό δίχως αυτός να το γνωρίζει και συνεχίζει τη σεξουαλική επαφή δίχως να ζητήσει ξανά συγκατάθεση

Η μελέτη συζητά την οπτική από τη πλευρά των θυμάτων του «stealthing». Η Alexandra Bronsky, η συγγραφέας της μελέτης, αναγνώρισε δυο κοινά ζητήματα στο σύνολο των ιστοριών των θυμάτων – το κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΝΜ) και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και πως η αφαίρεση του προφυλακτικού ήταν ξεκάθαρη παραβίαση της αυτονομίας τους. Παρά το ότι δεν είχαν συναινέσει στη διείσδυση δίχως προφυλακτικό, τα θύματα ήταν διστακτικά να το αποκαλέσουν ξεκάθαρα βιασμό, αντίθετα το χαρακτήρισαν «σχεδόν βιασμό».

Πριν μερικά χρόνια βιάστηκα από μια γνωριμία που δεν φορούσε προφυλακτικό. Όταν πήγαμε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του να κάνουμε σεξ, τον ρώτησα αν είχε προφυλακτικό – δεν έμοιαζε πρόθυμος να χρησιμοποιήσει, έτσι του είπα πως δεν ένοιωθα άνετα να κάνω σεξ χωρίς αυτό. Ήμουν πάντοτε επιφυλακτική για ΣΝΜ και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έτσι δεν ήμουν εντάξει να κάνω σεξ δίχως προστασία με κάποιον που γνώριζα για λίγες μόνο εβδομάδες. Βρήκε ένα προφυλακτικό, το έβαλε και πηδηχτήκαμε.

Κατά τη διάρκεια, το έβγαλε γιατί του πέρασε η στύση. Με ρώτησε αν θα του έκανα στοματικό και δε κατάλαβε γιατί του είπα να βάλει καινούριο προφυλακτικό. Δεν είχε άλλο. Εξήγησα για τα ΣΝΜ και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ξανά. «Λοιπόν δε μπορείς να με πειράζεις με αυτό το τρόπο,» είπε, «μόνο ένα φιλάκι». Με σήκωσε, με έριξε ανάσκελα και ανέβηκε πάνω μου.

Είπα όχι, κάνοντας σίγουρο πως άκουσα τον εαυτό μου να το λέει. «Όχι, όχι, όχι». Ένοιωσα να μπαίνει μέσα μου και γελούσε στο πόσο σφιγμένοι ήταν οι μηροί μου. «Είσαι τόσο τρομαγμένη,» είπε, «αν ήθελα θα το είχα κάνει ήδη».

Φυσικά και ήμουν τρομαγμένη. Ο τύπος αυτός ήδη έφερε σε επαφή τα γεννητικά του όργανα, παρόλο που είπα όχι πολλές φορές, και μετά βίας μπορούσα να αναπνεύσω με αυτόν πάνω μου. Ήμουν τρομαγμένη και πανικοβλήθηκα – «είσαι γαμημένα τυχερός που παίρνω αντισυλληπτικά» είπα, «αν τελειώσεις μέσα μου, θα σε σκοτώσω». Και μετά με βίασε.

Ο ορισμός που δίνει το Dictionary.com για το βιασμό είναι: «αθέμιτη σεξουαλική επαφή ή άλλη σεξουαλική διείσδυση του κόλπου, του πρωκτού ή του στόματος άλλου ατόμου, με τη χρήση ή μη βίας, από σεξουαλικό όργανο, άλλο μέλος του σώματος ή ξένο σώμα, δίχως τη συναίνεση του θύματος».

Ήταν βιασμός και το ήξερα. Το έκανα ξεκάθαρο πως δεν συναινούσα σε επαφή δίχως προφυλακτικό. Είπα όχι πολλές φορές και εξήγησα γιατί δεν ήθελα σεξ δίχως προφυλάξεις. Παρόλα αυτά, με έβαλε σε παθητική στάση και ήδη άγγιζε το σώμα μου με το πέος του. Παρόλo που απείλησα τη ζωή του, παρόλο που δεν είχε συγκατάθεση, με διείσδυσε σεξουαλικά. Και αυτό δεν είναι εντάξει.

Στον απόηχο του βιασμού, ανέπτυξα διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Το να τον βλέπω στη δουλειά με έκανε να παγώνω, και το στήθος μου σφιγγόταν σε βαθμό να μη μπορώ να αναπνεύσω. Το άκουσμα της φωνής του με έστελνε πίσω στην επίθεση – το λαχάνιασμα του στο αυτί μου, το ανατριχιαστικό του χαμόγελο καθώς καμάρωνε από πάνω μου. Επειδή δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό, πήγα στο τοπικό κέντρο περίθαλψης σεξουαλικών επιθέσεων για να κάνω εξέταση για ΣΝΜ, που περιλάμβανε την λήψη κολπικού επιχρίσματος με Q-tip. Ξέσπασα σε ανεξέλεγκτα αναφιλητά στο μπάνιο μετά το τεστ, εικόνες από την επίθεση περνούσαν από το μυαλό μου.

Η κατάσταση χειροτέρεψε από το γεγονός πως μια από τις καλύτερες φίλες μου εκείνη τη στιγμή, μου είπε πως ότι συνέβη δεν ήταν βιασμός σύμφωνα με τη δήθεν αντικειμενική της άποψη. Με κατηγόρησε πως δραματοποιούσα, μεγαλοποιούσα την ιστορία μου και πως «βιασμός» ήταν βαριά κουβέντα (τι λες). Η χειραγώγηση (gaslighting) της έκανε το τραύμα μου ακόμη χειρότερο. Δε μιλούσαμε για δυο μήνες, και στο τέλος της χρονιάς την έβγαλα από τη ζωή μου για πάντα. Κατάλαβα πόσο βαθιά λάθος ήταν, και δε μπορούσα να ξεπεράσω τη βαθιά αποστροφή που ένοιωθα κάθε φορά που έπρεπε να τη δω.

Δυο εβδομάδες μετά την επίθεση, τον ανέφερα στους διευθυντές στο γραφείο μου και παρά την επιθυμία μου κάλεσαν την αστυνομία. Υπέβαλλα καταγγελία στην αστυνομία και ο συνάδελφός μου συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση. Οκτώ μήνες αργότερα, και δίχως έκπληξη, ο δημόσιος κατήγορος απέσυρε τη καταγγελία καθώς δεν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ποινικής καταδίκης.

Το τραύμα μου έγινε χειρότερο από το ότι έπρεπε να εξεταστώ, να αναφέρω το βιασμό μου στα αφεντικά μου και περάσω από το νομικό σύστημα. Βλέπω ένα σύμβουλο τα τελευταία δυο χρόνια και παίρνω αγωγή κατά του άγχους για να καταπολεμήσω τα συμπτώματα του PTSD μου. Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν δεν είχα βιαστεί. Αν αυτός ο τύπος με είχε ακούσει μόνο, είχε σεβαστεί τη σωματική μου αυτονομία και είχε κάνει πίσω, τίποτα από όλα αυτά δε θα είχε συμβεί.

Και εδώ είναι αυτό στο οποίο καταλήγουμε – συγκατάθεση. Η σεξουαλική συνεύρεση με προφυλακτικό είναι διαφορετική από αυτή χωρίς, και υπάρχουν διαφορετικοί εγγενείς κίνδυνοι στη κάθε μια. Η αφαίρεση του προφυλακτικού αλλάζει το πλαίσιο στο οποίο συναίνεσες στη σεξουαλική συνεύρεση. Αν αυτό το πλαίσιο αλλάξει, είναι επιτακτικό η συγκατάθεση να επαναβεβαιωθεί. Αν συναινέσεις σε επαφή με προφυλακτικό και ο σύντροφός του βγάλει το προφυλακτικό δίχως να στο πει ή ακόμη και αν στο πει και σου επιβάλει την συνεύρεση, πρέπει να το χαρακτηρίσουμε για αυτό ακριβώς που είναι.

Είναι σεξουαλική επίθεση. Είναι βιασμός. Και δεν είναι εντάξει.

Διαβάστε: ‘Rape-Adjacent’: Imagining Legal Responses to Nonconsensual Condom Removal

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Wear Your Voice. Η Roslyn Talusan είναι αρθρογράφος και ακτιβίστρια ενάντια στη σεξουαλική βία και φεμινίστρια.

Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

geniusloci2017