Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα – Παγκόσμια κατακραυγή και οργή

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση στην Ντούμα η οποία φέρεται να έγινε με χημικά και άφησε πίσω της δεκάδες νεκρά παιδιά ανάμεσα στα θύματα. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα, αλλά διεθνώς η οργή μεγαλώνει καθώς δημοσιοποιούνται εικόνες και βίντεο από τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία. 

Οι νεκροί είναι 42 σύμφωνα με οργανώσεις αν και άλλες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 70 θύματα και εκτιμούν πως ο αριθμός θα μεγαλώσει όσο περνούν οι ώρες.   Τα μισοδιαλυμένα νοσοκομεία γέμισαν με παιδιά τα οποία υπέφεραν από ασφυξία. «Κάποια έφτασαν πολύ αργά και δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν», λένε νοσηλευτές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη φρίκη.   Η κατάσταση πολλών τραυματιών κρίνεται ως πολύ σοβαρή και ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το να υπάρχουν και άλλοι νεκροί που δεν έχουν εντοπιστεί.   «Περιστατικά με ασφυξία μεταξύ των αμάχων έπειτα από μια επιδρομή εναντίον κατοικημένης συνοικίας στη Ντούμα» έγραψαν τα Λευκά Κράνη στον λογαριασμό τους στο Twitter, κάνοντας λόγο για χρήση «τοξικού αερίου χλωρίου».   Παρόμοια ήταν και η μαρτυρία της Syrian American Medical Society (SAMS), μιας μκο που παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στις δομές υγείας της Γούτας.  

Ένας γιατρός στη Ντούμα φρόντισε «συγκεκριμένο αριθμό ασθενών που εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε έκθεση σε αέριο χλωρίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Κατούμπ, ένας εκπρόσωπος της SAMS.   Δείτε το slideshow     Παγκόσμια κατακραυγή και διεθνείς αντιδράσεις   Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.   «Τα στοιχεία δείχνουν άλλη μια επίθεση με χημικά από το καθεστώς» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.   «Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζεται η χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την χρήση των χημικών όπλων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα».

.lifo.gr