Το Ισραήλ χτύπησε με πυραύλους στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Συρία -14 νεκροί

Σήμερα Δευτέρα, τα ξημερώματα, κατά τις 3.35 π.μ., σύμφωνα με το Λιβανέζικο στρατό, τέσσερα ισραηλινά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου για περίπου 10 λεπτά. Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι δύο ισραηλινά αεροσκάφη F-15 πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές και μέσα από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου,  χτύπησαν με πυραύλους, την στρατιωτική αεροπορική βάση Τ-4, στην κεντρική Συρία, κοντά στη πόλη Χόμς, έξω από την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Το ρωσικό υπουργείο δήλωσε ότι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Συρίας κατέρριψαν πέντε από τους οκτώ πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τα αεροπλάνα, ενώ οι τρεις που ξέφυγαν χτύπησαν το δυτικό τμήμα της βάσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 Ιρανοί στρατιώτες και κάποιοι μαχητές της Λιβανέζικης Χεσμπολάχ.

Η βάση αυτή είναι χτισμένη σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της ερήμου, όπου βρίσκονται τα βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας. Ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πέρυσι οπότε το ανακατέλαβε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του με την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας. Σε αυτή τη βάση είναι ανεπτυγμένες Ρωσικές, ιρανικές δυνάμεις και μέλη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ.

Στην αρχή η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αμερικανική επίθεση». Οι ΗΠΑ αμέσως ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται για την επίθεση τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».

Ο ισραηλινός στρατός, που τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές στη Συρία εναντίον βάσεων του συριακού στρατού, αρνήθηκε να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο».

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε την επίθεση στην αεροπορική βάση στη Συρία – κάτι που το Ισραήλ δεν αναγνώρισε επισήμως, στο πλαίσιο της πολιτικής του να μην αναλαμβάνει απευθείας την ευθύνη για επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας. πράξεις στη συριακή αρένα. Οι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι πριν από την επίθεση στην συριακή αεροπορική βάση το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον.

Την περίοδο της διακυβέρνησης του Ομπάμα, το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε για αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες Αξιωματούχοι των ΗΠΑ διέρρευσαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για επιθέσεις στη Συρία. Αυτή τη φορά, όμως, το Ισραήλ είχε ήδη κατηγορηθεί δημόσια από τη Ρωσία, η οποία είχε καταγγείλει την επίθεση.

Παρόλα αυτά μια επιβεβαίωση από Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με μια ενέργεια που δεν αναλαμβάνει επίσημα το Ισραήλ είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από το Ισραήλ για τους λόγους της επίθεσης μέσω του υπουργείο Άμυνας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για επερχόμενη αεροπορική επιδρομή σε συριακή αεροπορική βάση. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο πριν από την αεροπορική επίθεση, παρόλο που ίσως υπήρχαν Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι στη βάση, κάτι που περιέγραψε ως «λόγο ανησυχίας για εμάς».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίθεση αυτή ήταν «μια επικίνδυνη εξέλιξη».

.imerodromos.gr