Αυξάνονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά

Αυξημένος συνεχίζει να είναι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στα νησιά του Αιγαίου. Σε 1.173 ανέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν συνολικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τις 1 έως και τις 10 Απρίλη. Συγκεκριμένα, 630 έφτασαν στη Λέσβο, άλλοι 281 στη Χίο και 262 στη Σάμο.

Εξάλλου, από την καταγραφή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκύπτει ότι από την Πέμπτη 5 Απρίλη έως και σήμερα Τρίτη 10 Απρίλη, έφτασαν συνολικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 607 πρόσφυγες και μετανάστες και συγκεκριμένα 418 στη Λέσβο, 69 στη Χίο και 120 στη Σάμο.

Η αύξηση των ροών επαναφέρει στην επικαιρότητα το πρόβλημα των διπλά εγκλωβισμένων ανθρώπων στα νησιά. Ιδιαίτερα στη Λέσβο, όπου μόνο στο ΚΥΤ της Μόριας βρίσκονται κοντά στους 6.000 ανθρώπους από τους 7.958 σε όλο το νησί. Η αύξηση των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο αυτές να συνεχιστούν, προκαλούν έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού. Η κατάσταση στο νησί έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο και μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις για πρόσφυγες και κατοίκους. Πολύ περισσότερο εάν συνδυαστεί με την ένταση που καλλιεργείται στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας, στους οποίους συμμετέχουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Το βράδυ της Δευτέρας 9 Απρίλη σημειώθηκαν επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας μεταξύ ομάδων Ιρακινών, που φιλοξενούνται εκεί.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)