Γιατί συνεχίζεται ο εμφύλιος στη Συρία

Ναι, μπορεί ο εμφύλιος στη Συρία να ξεκίνησε το 2011 σαν ξέσπασμα απέναντι στο καθεστώς Ασαντ και υποκινούμενος από τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», στην επταετία όμως που ακολούθησε εξελίχθηκε σε κάτι πολύ παραπάνω.

Ο συριακός λαός από το 2000 παραπονιόταν για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τη διαφθορά στις κρατικές δομές και την ανύπαρκτη ισότητα υπό το καθεστώς Ασαντ. Σίγουρα η παραίτηση του Προέδρου ήταν κάτι παραπάνω από επιθυμητή.

Η βία ξέσπασε γρήγορα και η χώρα ενεπλάκη σε εμφύλιο πόλεμο με τους αντίπαλους του Προέδρου Ασαντ να διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της χώρας τόσο στρατιωτικά όσο και διοικητικά.
Αυτά για αρχή.

Ο εμφύλιος στη Συρία πήρε μεγαλύτερη έκταση στη διάρκειά του μετά την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων όπως το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία σαν σύμμαχος των Σύρων και με μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή. Η εμπλοκή αυτή αντί να βοηθήσει στον τερματισμό των εντάσεων, κάνει όλο και πιο δύσκολη την εύρεση μιας κάποιας πολιτικής λύσης.

Η Ρωσία σήμερα αρνείται την όποια στρατιωτική εμπλοκή, όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως τον Σεπτέμβριο του 2015 συμμετείχε σε αεροπορικές επιδρομές υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της στην περιοχή. Άλλωστε πώς «έπεσε» τελικά το Χαλέπι τον Δεκέμβριο του 2016;

Σύμμαχος των Σύρων και το Ιράν εφόσον η Συρία αποτελεί δίοδο μεταφοράς ιρανικών όπλων. Όλα είναι θέμα logistics, δηλαδή.

Οι ΗΠΑ επίσης εμπλέκονται σε αεροπορικές επιδρομές από το 2014 και βρίσκονται πίσω από τη μεγάλη χημική επίθεση σε συριακή βάση τον Απρίλιο του 2017. Γιατί πολύ απλά «δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή».

Η Σαουδική Αραβία υπήρξε χορηγός στρατιωτικής προμήθειας και οικονομικός αρωγός για τους αντιταχθέντες στο προεδρικό καθεστώς, αντιμαχόμενη το Ιράν. Είναι θέμα «ποιος την έχει πιο μεγάλη», δηλαδή…

New  kid on the block η Τουρκία στέλνοντας στρατό στα συριακά εδάφη υπό την απειλή της εξάπλωσης του PKK.

Ποιο το κόστος σε όλο αυτό;

250.000 ανθρώπινες ζωές μόνο την τελευταία πενταετία αναφέρει το συριακό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών. Ο αριθμός αφορά σε σορούς που είναι σε θέση να αναγνωριστούν και των οποίων ο θάνατος επιβεβαιώνεται από δύο πηγές. Αρα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα νούμερα αν και τα Ηνωμένα Εθνη σταμάτησαν την καταγραφή τον Αύγουστο του 2015.

Όταν πάνω από το κεφάλι σου γίνονται 10 με 20 χτυπήματα το λεπτό πώς να μην πάρεις τον δρόμο της προσφυγιάς; Πέντε εκατομμύρια κόσμου ακολούθησαν αυτήν την οδό κάνοντας την Έξοδο του Μωυσή μια απλή συνάντηση παλιών συμμαθητών. Προς ποια Γη της Επαγγελίας άραγε;

Ο εναπομείναντας πληθυσμός στη Συρία εγκλωβισμένος χωρίς τρόφιμα, χωρίς φαρμακευτικές προμήθειες, χωρίς ρεύμα, προφανώς χωρίς εργασία, χωρίς σχολεία, χωρίς νερό. Κοινή μέριμνα των Σύρων η ασφαλής πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ο ρόλος των ανθρωπιστικών οργανώσεων σημαντικός, αν και πώς να φτάσει κανείς στην υπό πολιορκία Γούτα; Ας σημειωθεί ότι τελευταία ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε εκεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε και φανερά να μετατραπεί σε απευθείας σύρραξη των υπερδυνάμεων. Τότε ίσως καταλάβουμε εμείς οι «δυτικοί» πως δυτικό και ανατολικό Χαλέπι τελικά ίσως να μην ήταν και τόσο μακριά μας. Η Διεθνής Κοινότητα έχει εγκαταλείψει τους εγκλωβισμένους στη Γούτα. Άσαντ και Ρώσοι κάνουν ότι μπορούν για να επανακτίσουν το τελευταίο οχυρό. Χτυπούν μαγαζιά, σχολεία, νοσοκομεία, τζαμιά. Ελπίδα φαίνεται άραγε στον ορίζοντα;

Δεν ξερω αν θα ανοίξει η έβδομη σφραγίδα, η Συρία όμως σημαίνει και το τέλος της ανθρωπότητας όπως την ξέρουμε.
Αποτύχαμε κύριοι.
Σαν είδος, αποτύχαμε…

#Syria_conflict #solidarity #warchild

enfo.gr