Δέκα Ντοκιμαντέρ για την Προσφυγική Κρίση: Ο Κινηματογράφος εκπέμπει SOS

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, παρουσιάζουμε δέκα χαρακτηριστικές ταινίες τεκμηρίωσης, οι οποίες θέτουν σε πρώτο πλάνο τις αγωνίες και τα προβλήματα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Από το βραβευμένο «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι, στην «Ανθρώπινη Ροή» του Άι Γουέι Γουέι και από το Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «4.1 Miles» της Δάφνη Ματζιαράκη, στο «Εκείνοι που Επέζησαν – Ιστορίες Αξιοπρέπειας» του Γιώργου Αυγερόπουλου.

Δύο χρόνια που οδήγησαν στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, αμφισβητώντας ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές αξίες και καταργώντας συχνά πυκνά, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, έχουν εγκαταλείψει ρημαγμένες χώρες, αφήνοντας τα πάντα πίσω. Κάποιοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το μόνο που ήθελαν ήταν ένα νέο σπίτι και ένα ασφαλές μέλλον, αντί γι’ αυτό όμως, τώρα είναι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες συνθήκες.

Η λέξη «πρόσφυγας», γονιδιακά χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει σήμερα νέες διαστάσεις. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ του αφιερώματος συμμετέχουν ενεργά, μέσα από τις δημιουργίες τους, στον παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την ατομική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη. Ποιος είναι ο σύγχρονος ρόλος του ντοκιμαντέρ; Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

tvxs.gr

Advertisements