Αγάλματα και σύμβολα

Η ιστορία είναι παρελθόν. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Το σωστό είναι να τη μαθαίνουμε και να αντλούμε τα σωστά συμπεράσματα. Να μην επαναλαμβάνουμε λάθη που έγιναν και στοίχισαν ακριβά.

Να αποκτούμε ιστορική συνείδηση ως χώρα, ως έθνος και λαός. Αλλωστε, τα σφάλματα του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζονται με τη λήθη, αλλά με γνώση και κατανόηση της ιστορικής διαδρομής μας – παλαιότερης και σύγχρονης.

Είναι αλήθεια πως ο ελληνικός λαός διχάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Και αυτό κόστισε ακριβά. Ενας τέτοιος διχασμός ήταν ο ελληνικός εμφύλιος 1946-1949. Εγινε για να επανέλθει στην εξουσία το προπολεμικό κοινωνικοπολιτικό καθεστώς. Εγινε για να συντριβεί ολοκληρωτικά το ΕΑΜικό κίνημα της εθνικής αντίστασης που είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εγινε με την ενεργό στήριξη των ξένων – αρχικά των Βρετανών και στη συνέχεια των Αμερικανών.

Σύμβολο της αμερικανικής ανάμειξης στον ελληνικό εμφύλιο ήταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν.

Με το διαβόητο «Δόγμα Τρούμαν», ο ελληνικός εμφύλιος πήρε τις διαστάσεις που ξέρουμε τόσο κατά τη διάρκειά του όσο και μετά. Με το δικό του δόγμα, ο μεταπολεμικός κόσμος έζησε επί σχεδόν μισό αιώνα στις συνθήκες του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου.

Ασφαλώς δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον πλανήτη και στη χώρα μας που να θεωρεί ότι το «Δόγμα Τρούμαν» πρόσφερε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην ειρήνη, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών. Στον λαό μας, πάντως, έσπειρε διαίρεση και μίσος.

Η Ελλάδα σήμερα έχει γυρίσει σελίδα. Και από το 1989 έχει προχωρήσει -και νομικά- στην άρση των συνεπειών του εμφύλιου πολέμου. Ανάγκη για γνώση της Ιστορίας έχει.

Τα διχαστικά σύμβολα δεν τα έχει ανάγκη. Eνα τέτοιο σύμβολο ξένης επικυριαρχίας είναι το άγαλμα του Τρούμαν, το οποίο πολλές φορές έχει προκαλέσει την οργή των διαδηλωτών.

Το άγαλμα αυτό πρέπει να φύγει, καθώς δηλητηριάζει τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μιας φωτεινής αμερικανικής ιστορικής προσωπικότητας

Κάτι τέτοιο θα ήταν ωφέλιμο για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση οφείλει να το σκεφτεί σοβαρά.

efsyn.gr