Ψάχνοντας στην ΕΣΣΔ, τις μυστικές πόλεις των πυρηνικών δοκιμών

Οδοιπορικό στα απόρρητα της ιστορίας της ΕΣΣΔ.

Οι στέπες του Καζακστάν και οι «κλειστές πόλεις» των πυρηνικών δοκιμών
Οι πυρηνικές δοκιμές στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης άφησε πίσω της ίχνη ακτινοβολίας, χημικά υπολείμματα με αποτέλεσμα να δηλητηριάσουν χιλιάδες πολίτες.
Ο φωτογράφος Nadav Kander ταξίδεψε στις στέπες του Καζακστάν για να βρει και να απαθανατίσει τις μυστικές πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Τις περιοχές των πυρηνικών δοκιμών. Πρόκειται για ένα δίκτυο πόλεων που ήταν αόρατες στους ξένους μέχρι την άφιξη του Google Earth.

Τότε οι μυστικές πόλεις έγιναν γνωστές και ο φωτογράφος τόλμησε το δύσκολο ταξίδι.
Εκεί έγιναν περισσότερες από 450 δοκιμές μεταξύ 1949 και 1989. Μεταξύ 1996 και 2012, μια ομάδα Ρώσων και Αμερικανών επιστημόνων εργάστηκαν από κοινού για να «ασφαλίσουν» τα υπολείμματα πλουτωνίου στην περιοχή.
«Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη μέση του πουθενά», λέει ο φωτογράφος. Το μέρος ήταν άλλωστε άγνωστο στο ευρύ κοινό μέχρι που το Google Earth και οι δορυφόροι, κατέστησαν αδύνατο σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να κρύψει πια πόλεις από τον χάρτη.
Ο φωτογράφος έφθασε μέχρι το Kurchatov όπου ζούσαν 20.000 επιστήμονες, μηχανικοί και στρατιωτικό προσωπικό που εργάστηκαν στις πυρηνικές δοκιμές.
Η πόλη Kurchatov φέρει το όνομα του φυσικού, που ανέπτυξε την πρώτη ατομική βόμβα για την ΕΣΣΔ.

businessinsider