Επαναπρόσληψη του ντελιβερά που απολύθηκε για το δώρο του Πάσχα

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων

Σε τρανό παράδειγμα πως οι άμεσοι, συλλογικοί και μαζικοί εργατικοί αγώνες μπορούν να οδηγήσουν σε «μικρές» αλλά σπουδαίες νίκες, εξελίχθηκε η υπόθεση του ντελιβερά που είχε απολυθεί την περασμένη εβδομάδα από την αλυσίδα καφέ Coffee lab, στη Λ. Αθηνών. Όπως είναι γνωστό, είχε χάσει την δουλειά του επειδή είχε «τολμήσει» να ζητήσει δώρο Πάσχα και να αρνηθεί τη μείωση στο ωρομίσθιο που του είχε «σερβίρει» η εργοδοσία. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 14/4, ο εργοδότης πήρε τηλέφωνο τον εργαζόμενο και του γνωστοποίησε ότι δέχεται όλα του τα αιτήματα καθώς και την επαναπρόσληψή του, χωρίς καμία περικοπή στην αμοιβή του και με πλήρη ένσημα.

Τι είχε προηγηθεί; Το πρωινό της ίδια μέρας, μετά από κάλεσμα της Αγωνιστικής Εργατικής Συσπείρωσης στο χώρο του επισιτισμού-τουρισμού «Λάντζα» και την συμμετοχή της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπολίων, Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνος και της συλλογικότητας ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια «Attack», είχε πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το μαγαζί, στον Κεραμεικό. Οι δεκάδες συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε αποκλεισμό της εισόδου του καταστήματος, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη και καταγγέλλοντας. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, κάτω από την πίεση του κινήματος, ο εργοδότης απάντησε ότι θα το σκεφτεί και θα απαντήσει την Δευτέρα. Όμως, δυο μόλις ώρα μετά, ενημέρωσε μέσω τηλεφώνου ότι υποχωρεί και δέχεται όλα τα αιτήματα του εργαζόμενου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την κινητοποίηση έξω από το Coffee lab, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία, περνώντας έξω και από τα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής, καθώς τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκ των οποίων αρκετά έχουν ήδη καταγγελθεί τόσο στην «Λάντζα» όσο και στην Λαϊκή Συνέλευση, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο αγώνας, όπως όλα δείχνουν, θα έχει και συνέχεια.

Μετά από τη σημερινή μαζικότατη κινητοποίηση έξω από υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας καφέ στο Κολωνό ενημερωθήκαμε από τον εργοδότη ότι αποδέχτηκε το αίτημα μας για επαναπλόσληψη του συναδέλφου με τους όρους που ζητήθηκαν. Η άμεση και μαχητική απάντηση που δόθηκε σήμερα αποτελεί μια νίκη του ταξικού εργατικού κινήματος που ακούραστα συνεχίζει να παλεύει ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους τους εργοδότες ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει μόνος του, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλουν κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Λάντζα»

prin.gr