ΛΑΝΤΖΑ: Μπροστά τα εργατικά συμφέροντα, «μαύρο» στον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Για τον εργασιακό μεσαίωνα στον Τουρισμό – Επισιτισμό και τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού & Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Αττικής, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο Νίκος Παπανικολάου, μέλος της εργατικής συλλογικότητας ΛΑΝΤΖΑ (σ.σ.: στηρίζεται και από τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ).

Όπως υπογραμμίζει, «ο κλάδος του τουρισμού – επισιτισμού τα τελευταία χρόνια, και ειδικά την περίοδο της κρίσης, είναι από τις βασικές “ατμομηχανές” για την ανάπτυξη του κεφαλαίου αλλά και ένα πεδίο στο οποίο οιαδήποτε επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Ο κλάδος μας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τού εργασιακού μεσαίωνα που ζουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: ελαστική εργασία, ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, υπερεργασία, εντατικοποίηση κ.λπ.».’

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα περί «ανάπτυξης» που κάθε λίγο και λιγάκι εξαγγέλλει η κυβέρνηση, σημειώνει: «”Ανάπτυξη” για εμάς στον Τουρισμό – Επισιτισμό σημαίνει πως δουλεύουμε υπερωρίες, εντατικά, χωρίς ασφάλεια στην εργασία, δουλεύουμε χωρίς να σηκώσουμε κεφάλι κ.λπ.». Η εντατικοποίηση, υπογραμμίζει, έχει ως αποτέλεσμα πολλά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, είτε αυτό αφορά σε διανομείς, είτε σε αυτούς που δουλεύουν μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες κ.λπ. «Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο έχουμε τραγική αύξηση τέτοιων φαινομένων. Και σίγουρα σε αυτό ούτε η εργοδοσία ούτε η κυβέρνηση είναι άμοιρες ευθυνών».

Και τι κάνει το Συνδικάτο απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που έχει ενσκήψει στους εργαζομένους στον Τουρισμό – Επισιτισμό; Όπως εξηγεί ο Ν. Παπανικολάου, «…σε ό,τι αφορά στο συνδικαλιστικό κομμάτι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: υπάρχει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, των “καλών παιδιών” της εργοδοσίας, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, κι υπάρχει και η πλευρά της Αριστεράς, δηλαδή του ταξικού, μαχητικού συνδικαλισμού, που βάζει τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των εργαζομένων μπροστά, που παλεύει για ένα άλλο εργατικό κίνημα, με άλλη κουλτούρα, με πολιτικοποίηση των αιτημάτων, με αλληλεγγύη, με στόχους κ.λπ.».

Είναι εύκολο ένας εργαζόμενος στον Τουρισμό – Επισιτισμό να ξεπεράσει την εργοδοτική τρομοκρατία, που συνεπικουρείται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό – συνδικαλιστική γραφειοκρατία, και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τουΝαι, απαντά ο Ν. Παπανικολάου και επεξηγεί: «Η εμπειρία δείχνει πως όταν ο εργαζόμενος αποφασίσει να αποτινάξει από πάνω του αυτήν την κατάσταση, να μιλήσει, να σπάσει έμπρακτα αυτήν την κατάσταση, να συνδεθεί με άλλους εργαζομένους, υπάρχουν προοπτικές, υπάρχουν δυνατότητες. Όταν ένας εργαζόμενος δημοσιοποιεί το πρόβλημά του και εκθέτει τον εργοδότη του, του δημιουργεί κόστος για ό,τι κάνει, σίγουρα είναι μια καλύτερη θέση μάχης για τον εργαζόμενο. Και σίγουρα, η αλληλεγγύη πάει μαζί με τις διεκδικήσεις».

Εκλογές στο Συνδικάτο

Με αφορμή τις εκλογές, στις αρχές Μαΐου, στο Συνδικάτο, αυτό που λέει η εργατική συλλογικότητα ΛΑΝΤΖΑ προς τους συναδέλφους, υπογραμμίζει ο Ν. Παπανικολάου, «είναι να μην έρθουν μόνον να ψηφίσουν αλλά να μαζικοποιήσουν συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μπορέσουν να βγουν μπροστά οι εργατικές διεκδικήσεις. Αλλά και να μαυρίσουν αυτούς που τόσα χρόνια δεν υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα και εξυπηρετούν τους εργοδότες».

Και πού και πώς κινείται η ΛΑΝΤΖΑ; Όπως σημειώνει, «βάζουμε τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, να βάζουμε τις επιμέρους διεκδικήσεις, να κοινοποιούμε και να δημοσιοποιούμε τέτοιου είδους ζητήματα κ.λπ. Πέραν αυτού, προσπαθούμε -εκτός από τα να δημοσιοποιούμε τις μικρές μάχες- να βάλουμε και μια λογική στο πώς πρέπει να κινείται σήμερα το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. Δηλαδή, δεν είναι για εμάς μόνον οι εκλογές του Συνδικάτου. Οι μάχες είναι καθημερινές, είναι διαχρονικές και δε στηρίζονται μόνον στις εκλογές. Η ισχυροποίηση των συνδικάτων, η μαζικοποίηση των διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων, η οργάνωση στους χώρους δουλειάς κ.λπ. είναι σίγουρα διαδικασίες που μπορούν να προσφέρουν στο εργατικό κίνημα και δεν το πάνω πίσω. Αντιθέτως…».

Παρακολουθείστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα ο Ν. Παπανικολάου. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 21-04-18.