Μυτιλήνη: Οργανωμένο από το κράτος το φασιστικό πογκρόμ

Σήκωσαν τα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά λάβαρα οι συριζαϊκές φυλλάδες την περασμένη Τρίτη. ΕφΣυν: «Ανοχή στους φασίστες, χειροπέδες στα θύματα – Μυτιλήνη: Με τις πλάτες της αστυνομίας 200 ακροδεξιοί, αφού έδειραν και απείλησαν μετανάστες, έφυγαν σαν… κύριοι». Αυγή: «Ακροδεξιό πογκρόμ – Πρωτοφανής επίθεση κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα που έγιναν στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, ήταν ένα οργανωμένο φασιστικό πογκρόμ. Πολιτική ευθύνη, όμως, δεν υπάρχει; Γιατί μένει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση; Για μας δεν υπάρχει μόνο πολιτική ευθύνη. Η κυβέρνηση -μέσω των αστυνομικών μηχανισμών- είχε παραπάνω από απλή γνώση. Είχε συμμετοχή στο σχεδιασμό του πογκρόμ, χρησιμοποιώντας το φασισταριό ως δύναμη κρούσης. Αυτό βγαίνει από το ίδιο το ιστορικό των γεγονότων.

♦ Πρόσφυγες, Αφγανοί κυρίως, είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ζητώντας να εξεταστούν άμεσα τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει. Είναι το μόνιμο πρόβλημα των προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι για πολύ καιρό στα νησιά. Πρόβλημα που έχει τροφοδοτήσει ουκ ολίγες εξεγέρσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ακόμα και τραγικά περιστατικά αυτοπυρπολισμού απελπισμένων προσφύγων. Οσο το πρόβλημα περιορίζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα αρχίζει από τότε που οι πρόσφυγες βγαίνουν στο κέντρο των πόλεων κι αρχίζουν να διαμαρτύρονται.

♦ Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός (σκληρός δεξιός, που το 2012 πέρασε στο κόμμα του Καμμένου) έστειλε επιστολή στους υπουργούς Βίτσα και Τόσκα, διαμαρτυρόμενος για το… «καθεστώς ομηρίας» υπό το οποίο βρισκόταν «μια ολόκληρη πόλη». Η διαμαρτυρία, που δε συνοδευόταν από καμιά βιαιότητα, χαρακτηριζόταν «κατάσταση ομηρίας», η οποία φυσικά απαιτεί αστυνομική αντιμετώπιση. Διάφορα τοπικά Μέσα, τα οποία έχουν διακριθεί και στο παρελθόν στις προβοκάτσιες (τελευταίο παράδειγμα το κρέας που κάποιοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει από χασάπικο και που παρουσιάστηκε σαν «κλεμμένο αρνί από κτηνοτρόφο», τη συνοδεία «αποκαλυπτικού βίντεο») ανέλαβαν να φτιάξουν το κλίμα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα πογκρόμ.

♦ Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν γνωστοί φασίστες του νησιού.  Χρυσαυγίτες, μέλη της «Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης» και λοιπές ακροδεξιές-ρατσιστικές δυνάμεις (από μαγαζάτορες μέχρι χούλιγκαν) συγκεντρώθηκαν για να «καθαρίσουν». Υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζε τα σχέδιά τους η αστυνομία; Οποιος έχει ζήσει στην επαρχία, όπου λίγο-πολύ ο κόσμος είναι γνωστός, ξέρει ότι οι ακροδεξιοί είναι ρουφιάνοι της αστυνομίας και της ΚΥΠ, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που υπάρχει. Ποτέ δεν κινούνται χωρίς την έγκριση (συχνότερα την παρότρυνση) των αφεντικών τους.

♦ Αλλά κι αν παραστήσουμε τους αφελείς (ότι τάχα δεν ξέρουμε για την αστυνομία και τους ρουφιάνους της), τα γεγονότα στη Μυτιλήνη εκτυλίχτηκαν επί πολλές ώρες μπροστά στα μάτια των μπάτσων, ώστε να μη μένει καμιά αμφιβολία για τους πραγματικούς οργανωτές τους. Ο σκληρός πυρήνας των φασιστών μαζεύτηκε και παρακολούθησε -με… εθνική κατάνυξη- την υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο κτίριο. Μετά κινήθηκε προς την πλατεία όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες, συνοδευόμενος από την αστυνομία. Αρχισε τις επιθέσεις μπροστά στα αδιάφορα μάτια των ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ κινήθηκαν μόνο όταν άρχισαν να μαζεύονται αλληλέγγυοι. Μπήκαν στη μέση, έσπρωξαν λίγο τους φασίστες και στη συνέχεια τους παρακολουθούσαν να πετούν πέτρες, τούβλα, καδρόνια και φονικές φωτοβολίδες. Οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να βάλουν τα γυναικόπαιδα στη μέση και να κάνουν κλοιό, προσπαθώντας να προστατευτούν με βρεγμένες κουβέρτες.

Περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν και οι πολιορκημένοι αναγκάζονταν να μεταφέρουν μόνοι τους τραυματίες, υπό τις βρισιές όχι μόνο των φασιστών αλλά και των ΜΑΤάδων. Σε λίγο, άρχισαν να δέχονται και χημικά από τους ΜΑΤάδες, που το έπαιζαν τάχα… ειρηνοποιοί. Οι φασίστες απομακρύνθηκαν στα γύρω στενά και αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους έφυγαν σαν κύριοι. Δεν συνελήφθη ούτε ένας!

Με τους φασίστες να έχουν απομακρυνθεί έφτασε η ώρα της τελικής επίθεσης σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους. Τα ΜΑΤ τους περικύκλωσαν στις 5 τα χαράματα, τους έβγαλαν βίαια από τις σκηνές και συνέλαβαν 120 πρόσφυγες και δύο αλληλέγγυους. Η εισαγγελία δεν είχε πρόβλημα να φτιάξει το βαρύτατο κατηγορητήριο: σωματικές βλάβες σε αστυνομικούς, απλές σωματικές βλάβες, στάση και αντίσταση σε δημόσια συνάθροιση.

Ακόμα κι αν θα ήθελε κάποιος να πιστέψει ότι η συνεργασία ΜΑΤ-φασιστών αφορούσε τους τοπικούς μπάτσους του νησιού, το γεγονός ότι η τελική αστυνομική επιχείρηση έγινε τα χαράματα, μετά το τέλος του πογκρόμ, ενώ ακολούθησαν συλλήψεις προσφύγων και αλληλέγγυων και παραπομπή τους σε δίκη (θα γίνει στις 9 Μάη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λέσβου) αποδεικνύει ότι οι εντολές δόθηκαν από την Αθήνα. Η κυβέρνηση είναι ο ιθύνων νους πίσω απ’ αυτό το πρωτοφανές φασιστικό πογκρόμ. Οι φασίστες χρησιμοποιήθηκαν σαν εκτελεστικά όργανα, σαν δύναμη κρούσης, για να δώσουν την «τελική λύση» τα ΜΑΤ.

Το κίνητρο είναι προφανές. Δεν αναφερόμαστε στους φασίστες που πάντοτε έχουν κίνητρο. Στην κυβέρνηση αναφερόμαστε, που θέλησε να στείλει ένα τρομοκρατικό μήνυμα στους πρόσφυγες. Για να μην κατηγορηθεί η ίδια για ρατσισμό, χρησιμοποίησε τους φασίστες. Ηταν ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στα «μεγάλα αφεντικά» στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες: δώστε μας λεφτά να φτιάξουμε κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης κι επιτρέψτε μας να μεταφέρουμε κάποιους στην ενδοχώρα, γιατί στα νησιά αναπτύσσονται επικίνδυνα φαινόμενα.

Ακολούθησε η συνήθης υποκρισία. Ολοι κατήγγειλαν τα… «ακραία στοιχεία». Με πρώτον και καλύτερο τον ανελίτη δήμαρχο, που μίλησε για «τον φόβο που κατάφεραν κάποιοι ακραίοι αλλά και ιδιοτελείς πολιτικά άνθρωποι να τον εκμεταλλευτούν», οργανώνοντας «απολύτως κατακριτέα» γεγονότα που «δεν αντιπροσωπεύουν την κοινωνία του νησιού». Ακόμα και σ’ αυτή την υποκριτική δήλωση δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το μέτρο των επαναπροωθήσεων μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους πρόσφυγες και μετανάστες σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα»!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μετατροπής της χώρας μας σε ευρωπαϊκή φυλακή για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι φασίστες πογκρομιστές είναι το μακρύ χέρι της ΕΕ και του ελληνικού κράτους που το διευθύνει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 28 ΑΠΡΙΛΗ