Ακροδεξιό πογκρόμ με κοινοβουλευτική «σφραγίδα»

Δεν ήταν «κάτοικοι», γενικώς, ούτε «αυθόρμητοι» όσοι επιτέθηκαν δολοφονικά κατά οικογενειών προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Ήταν οργανωμένη ενέργεια της Πατριωτικής Κίνησης, που συσπειρώνει στελέχη της ΝΔ, ακροδεξιούς και φασίστες.

Την Τετάρτη, ο Αιγαιάρχης της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνέντευξη τύπου στη Μυτιλήνη δηλώνει: «είναι μια Κίνηση πολιτών οι οποίοι σκοπό έχουν, από ό,τι λέγεται και ακούγεται, να υπερασπιστεί το νησί από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχουν μέλη αυτής της κίνησης που βιαιοπραγούν, βεβαίως είναι καταδικαστέα. Αν υπάρχουν ή όχι στοιχεία για τις βιαιοπραγίες θα το διερευνήσουν οι αστυνομικές αρχές. Όσον αφορά τις βιαιοπραγίες ή τις έκνομες ενέργειες που έγιναν, δεν τις εγκρίνουμε, τις καταδικάζουμε και θα αποφανθεί η δικαιοσύνη γι’ αυτές».

Τα παραπάνω είπε ο βουλευτής Χ. Αθανασίου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την Πατριωτική Κίνηση και τον ρόλο της στην επίθεση κατά μεταναστών/τριών στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Επρόκειτο για μια ευθεία πολιτική κάλυψη προς την Πατριωτική Κίνηση. Γιατί τέτοια πρεμούρα για ένα σαφέστατα ακροδεξιό μόρφωμα;

Διότι ο στενός συνεργάτης του κ. Αθανασίου και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Αλέκος Κουτσαντώνης, είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Κίνησης. Το 2016 δημοσίευσε ανοιχτό κάλεσμα για τη συγκρότησή της με στόχο να αποτραπεί η «μουσουλμανοποίηση» της Λέσβου, όπως ανέφερε. Ο ακροδεξιός και μισαλλόδοξος μύθος της μουσουλμανοποίησης των νησιών του Αιγαίου αποτελεί βασικό στοιχείο της προπαγάνδας υπερσυντηρητικών παραθρησκευτικών οργανώσεων. Είναι ένας εξαιρετικά βολικός μύθος που τον χρησιμοποιούν ακροδεξιοί αλλά και πολλά στελέχη της ΝΔ σε όλο το τόξο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Επιδίωξη της προπαγάνδας αυτής είναι να πειστούν οι νησιώτες πως οι μετανάστες/τριες που φθάνουν στα νησιά δεν είναι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη αλλά εχθροί που πρέπει να εξοντωθούν. Διότι αν δεν εξοντωθούν θα αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση των νησιών θα επικρατήσουν οι μουσουλμάνοι και τότε θα πάρει τα νησιά του Αιγαίου η Τουρκία.

Αυτός ο ακροδεξιός μύθος δεν σηκώνει καμίας σοβαρής ανάλυσης-απάντησης. Πώς να πιστέψει κανείς ότι Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αφγανοί και Σύριοι, μαζί με Κενυάτες, Αλγερινούς και Μαροκινούς θα συνωμοτήσουν για να γίνει η Λέσβος και τα άλλα νησιά τουρκικά. Ο κ. Αθανασίου, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, οργάνωσε και καθοδήγησε πολιτικά τη συγκρότηση της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο φασιστικό μόρφωμα που λειτουργεί μέσα από το Facebook και διακρίνεται για το μίσος του προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό «στεγάστηκαν» το υπερσυντηρητικό τμήμα της ΝΔ και αρκετές δεκάδες ακροδεξιών της Λέσβου, μεταξύ αυτών και τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Με όχημα αυτή την Κίνηση, η ΝΔ της Λέσβου μετακινήθηκε πολύ πιο δεξιά. Όλο και περισσότερο θυμίζει την ΕΡΕ και τον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου, καθώς στους κόλπους της βρίσκουν στέγη ακροδεξιοί. Αυτή η μετάλλαξη είναι απαραίτητη για ένα κόμμα που θέλει να εφαρμόσει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Δεν είναι παραφωνία, ούτε ένα «τοπικό» φαινόμενο. Είναι κεντρική πολιτική επιλογή και ως τέτοια υπηρετείται από τον κ. Αθανασίου.

Η Πατριωτική Κίνηση χαράζει την πολιτική της ΝΔ στη Λέσβο και η μόνιμη ενασχόλησή της με το προσφυγικό επιτρέπει στο κόμμα να αποφεύγει κάθε κριτική για τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Παράλληλα, βγαίνει λάδι η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την ακροδεξιά και αντιμεταναστευτική εκτροπή της ΝΔ στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να φανεί στα μάτια των τοπικών κοινωνιών ως μια σώφρων και ήπια κεντρώα πολιτική δύναμη. Αυτό έκανε και την περασμένη Κυριακή. Άφησε την Πατριωτική Κίνηση και διάφορους ακροδεξιούς χουλιγκάνους να μαζευτούν στην πλατεία Σαπφούς. Επί ώρες ανέχθηκε και σιγόνταρε –δια της αστυνομίας– τις επιθέσεις στους αγωνιζόμενους πρόσφυγες και αλληλέγγυους και στο τέλος έβαλε την αστυνομία να συλλάβει τους πρόσφυγες. Όταν η κοινωνική κατακραυγή πήρε τεράστιες διαστάσεις, έστησε μια δικογραφία για 17 άτομα, τη στιγμή που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τα βίντεο με τις βιαιοπραγίες πολλών δεκάδων γνωστών ακροδεξιών. Να δείτε που στο τέλος η δικογραφία για τους 17 θα θαφτεί σε κάποιο εισαγγελικό συρτάρι και η ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι του καλού και κακού μπάτσου.

Νίκος Μανάβηςprin.gr