Η δημοσιογραφία από σήμερα δεν θα είναι φτωχότερη

του Παπαδομανωλάκη Παναγιώτη

Δύσκολα καταφέρνει κανείς να γράψει για κάποιον που μόλις έφυγε από την ζωή, αν δεν έχει σκοπό να κάνει ένας από τους συνηθισμένους επικήδειους, που αποχαιρετούν τον μακαρίτη με τις καλύτερες για εκείνον μνήμες. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που γενικά ο κοινωνικός τους βίος επηρεάζει την εποχή που έζησαν, όσοι παρεμβαίνουμε έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε για το φαινόμενο και όχι για το πρόσωπο με την στενή έννοια.

Στην περίπτωση του Γ. Κουρή, που έφυγε αυτές τις μέρες, κυριάρχησε ξανά η υποκρισία του καθωσπρεπισμού ή ακόμα και της «χεσμένης φωλιάς». Ας δούμε κάποιες από τις ανακοινώσεις του λεγόμενου «πολιτικού κόσμου»

«Ο Γιώργος Κουρής υπήρξε πιστός στη δημοσιογραφία μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς πορείας του στο χώρο της ενημέρωσης άφησε το δικό του ιδιαίτερο αποτύπωμα τόσο ως δημοσιογράφος, όσο και ως ιδιοκτήτης Μέσων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, δήλωσε: «Ο Γιώργος Κουρής υπηρέτησε, για πολλά χρόνια, τη μάχιμη δημοσιογραφία. Στην οικογένεια, τους οικείους του και ιδιαίτερα στον αδελφό του, πρώην βουλευτή, κ. Μάκη Κουρή, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια»

Η Ένωση Κεντρώων:

«Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουρής υπήρξε μέλος της παλαιάς φρουράς των δημοσιογράφων. Το δε κενό του, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του»,συμπληρώνει.

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ, Π. Καμμένος:

«Καλό ταξίδι Καπετάνιε είμαι τυχερός που σε γνώρισα ήσουν έντιμος και ευθύς άνθρωπος, δεν θα ξεχάσω όταν με πολεμούσαν όλοι μαζί που με κάλεσες και μου είπες ότι θα με στηρίξεις γιατί δεν αντέχεις το άδικο. Καλό παράδεισο Γιώργο θα σε θυμόμαστε… σήμερα ανθίζουν τα περγαμόντα…».

Στην πραγματικότητα, ο  Γ. Κουρής δεν εξέφρασε μια δική του σχολή δημοσιογραφίας, παρά μόνο εξέφρασε τα συμφέροντα του όπως όλοι οι μεγαλοεκδότες, αλλά το έκανε με τον πλέον απροκάλυπτο και ξεδιάντροπο τρόπο. Ασκούσε πολιτικές πιέσεις με την μέθοδο του πλέον ανθρωποφάγου κιτρινισμού και δεν δίστασε να κάνει κόμματια την προσωπικότητα του εκάστοτε αντιπάλου του. Εκμεταλλεύτηκε το συσσωρευμένο μίσος απέναντι στα εγκλήματα της δεξιάς και την «έφοδο» του ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση με όρους παντοδυναμίας. Ενώ στη συνέχεια, δάγκωσε το ίδιο το χέρι που τον τάιζε, φτάνοντας στον ωμό πολιτικό εκβιασμό μέσω των γυμνών φωτογραφιών της συζύγου του τότε πρωθυπουργού και μέχρι τότε υποστηριζόμενου από αυτόν.

Η ευκαιρία δόθηκε ξανά, σε μια εποχή μιντιακής δικτατορίας της «ΤΙΝΑ», όταν ο όμιλος Κούρη ήταν ο μόνος που ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Όταν το ALTER έκλεισε, τρώγωντας τα λεφτά των εργαζομένων του, δεν έγινε το ίδιο με τον μύθο της «αντιστασιακής ενημέρωσης». Το τέρας ήταν πάλι ζωντανό και όσοι δεν το κατάλαβαν όταν συγκυριακά συντυπήρχε με τον «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ, το κατάλαβαν όταν ανέλαβε τον ρόλο του δολοφόνου προσωπικότητας των αντιπάλων της μνημονιακής στροφής. Η «αντιμνημονιακή» Κόντρα(σε όλους Κόντρα σε όλα), αποτέλεσε έκτοτε μια μνημονιακή κίτρινη φυλλάδα(από «αντιμνημονιακή» κίτρινη φυλλάδα που ήταν), όπως είναι σήμερα.

Γνήσιος εκπρόσωπος της διαπλοκής, ο Κουρής δεν χρειάστηκε να έχει στόλο ή εργολαβική ώστε να επιβληθεί. Είχε τους τρόπους του. Και αν κρίνουμε από την στάση των κυρίαρχων ΜΜΕ, όταν αισθάνθηκαν να κινδυνεύουν, μπορούμε να πού με σιγουριά πως ο σπόρος του έπιασε. Η δημοσιογραφία σίγουρα δεν θα είναι φτωχότερη, ούτε όμως και πλουσιότερη όσο τα μέσα ενημέρωσης είναι στα χέρια των διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια

guernica.eu