Πειράματα της CIA με ηλεκτροσόκ και LSD σε ψυχικά ασθενείς

Στη δεκαετία του 1950 και του 60, ψυχιατρική κλινική του Μόντρεαλ υπέβαλε ασθενείς σε ηλεκτροσόκ, overdose φαρμάκων που προκαλούσαν από βαθύ ύπνο έως παρατεταμένο κώμα και τεράστιες δόσεις LSD. Τα απάνθρωπα πειράματα, που διέλυαν κυριολεκτικά τους ανθρώπους, διεξήγαγε η CIA, στο πλαίσιο του προγράμματος MK Ultra, με τη σύμφωνη γνώμη της καναδικής κυβέρνησης

Το 1956, η Velma Orlikow εισήχθη στο πιο γνωστό ψυχιατρικό νοσοκομείο στον Καναδά, το Ινστιτούτο Allan Memorial του Μόντρεαλ, αναζητώντας βοήθεια για την επιλόχεια κατάθλιψη που την ταλαιπωρούσε. Την ιστορία της αφηγείται η εγγονή της, η εικαστική καλλιτέχνης Sarah Anne Johnson. Η Velma έμπαινε και έβγαινε στην κλινική επί τρία χρόνια, αντί ωστόσο να δει βελτίωση, η κατάστασή της παρουσίασε τέτοια επιδείνωση ώστε σύμφωνα με την οικογένεια της, η προσωπικότητά της υπέστη μεταβολές. Με άλλα λόγια, η νεαρή γυναίκα είχε γίνει σκιά του εαυτού της.

Πέρασαν πάνω από δύο δεκαετίες έως ότου η Johnson και η οικογένειά της μάθουν τι πραγματικά συνέβη στη Velma. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν τόσο τραγικές και απροσδόκητες που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία. Όπως αποδείχτηκε το 1977 η CIA χρηματοδοτούσε στο εν λόγω Ινστιτούτο πειράματα «πλύσης εγκεφάλου». Τα πειράματα ήταν μέρος του project των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, με το κωδικό όνομα «MK Ultra».

Εκείνη την εποχή, η CIA ήθελε να κατανοήσει τους μηχανισμούς της πλύσης εγκεφάλου. Όλα ξεκίνησαν όταν μια χούφτα Αμερικανών αιχμαλώτων οι οποίοι συνελήφθησαν στον πόλεμο της Κορέας, επαίνεσαν δημοσίως τον κομμουνισμό και κατήγγειλαν τις ΗΠΑ. 

Το 1957, το ζήτημα έστειλε τη CIA βόρεια των συνόρων προς αναζήτηση του Σκοτσέζου ψυχολόγου, Ewen Cameron, ο οποίος προσπαθούσε να ανακαλύψει εάν μπορούσε να σβήσει το μυαλό, την προσωπικότητα ενός ανθρώπου και να ενσταλάξει νέα μοτίβα συμπεριφοράς.

Η Velma ήταν μία από τις εκατοντάδες των ασθενών που έγιναν χωρίς τη θέληση τους πειραματόζωα και υπέστησαν στην κυριολεξία μαρτύρια. Οι άνθρωποι υποβάλλονταν σε ηλεκτροσόκ, όχι μόνο μία, αλλά αρκετές φορές την ημέρα, εξαναγκάζονταν σε λήψεις φαρμάκων που τους έριχναν σε χημικό κώμα το οποίο διαρκούσε ακόμη και μήνες και τους «πότιζαν» με τεράστιες δόσεις LSD. Κάποτε η Velma είχε πει ότι οι ενέσεις με LSD -στην περίπτωση της, υπέστη τη διαδικασία 14 φορές- την έκαναν να νιώθει σαν σκίουρος παγιδευμένος σε κλουβί ή, σαν κάποιος να της λιώνει τα κόκαλα. Όταν οι ασθενείς αρνούνταν γιατροί και νοσηλευτές άρχιζαν τις απειλές και τις επιθέσεις: «Είσαι κακή σύζυγος και κακή μητέρα. Αν θέλεις να γίνεις καλά, κάν’ το για την οικογένεια σου. Σκέψου την κόρη σου»

tvxs.gr