«Είμαστε χιλιάδες! Ακούει κανείς;»

Ανακοίνωση για ο ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον Δήμο Βόλου εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου η οποία και το διοργάνωσε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Μαζική ήταν η συμμετοχή και ξεκάθαρο το μήνυμα των φορέων και των πολιτών που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο της 5ης Μάη κατά της καύσης σκουπιδιών (RDF) από την ΑΓΕΤ και κατά της μονάδας παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου.

Οι χιλιάδες Βολιώτες που διαδηλώσαμε δείξαμε ότι ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος ούτε η εταιρεία μπορούν να μας πείσουν για την ασφάλεια και τη χρησιμότητα της καύσης και αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τις καταστροφικές για την υγεία μας δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην ΕΕ και στο λόμπυ των τσιμεντοβιομηχάνων, ειδικά όταν αυτές πλασάρονται σαν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων και ως συμβολή στην κυκλική οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πολίτες είπαμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην καύση των απορριμμάτων από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Θεωρούμε υποκριτικές τις οποιεσδήποτε υποσχέσεις για ελέγχους και αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Όλα αυτά είναι στάχτη στα μάτια μας. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ασφαλούς καύσης. Λέμε ΟΧΙ στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, διότι δεν επιθυμούμε να παίξουμε το ρόλο του θεατή σε ένα στημένο παιχνίδι.

Οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα πρέπει να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση αν στηρίζουν το λαό που τους εξέλεξε ή τα κυβερνητικά σχέδια για μετατροπή του Βόλου σε αποτεφρωτήρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα έπρεπε να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και κυρίως πριν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους.

Επίσης, ζητάμε να ενημερωθεί ο λαός του Βόλου για την τύχη του φορτίου που αποκαλύφθηκε από την Επιτροπή Πολιτών την 1η Απριλίου 2018 και οι αναλύσεις του δείγματος της Περιφέρειας απέδειξαν ότι ήταν επικίνδυνο. Θέλουμε να μάθουμε αν δεσμεύτηκε ή αν κάηκε από την εταιρεία.

Ήρθε η ώρα να μας λάβουν όλοι υπόψη τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τέλος στις υπεκφυγές!

Διεκδικούμε μια αξιοπρεπή διαβίωση στον τόπο μας! Είμαστε χιλιάδες και δεν υποχωρούμε!

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης, εκφράζοντας όλους τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και συνολικά περίπου 10.000 που έχουν συνυπογράψει στον αγώνα μας τους τελευταίους μήνες, απαιτεί:

– Να ανακληθεί εδώ και τώρα η άδεια της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για καύση απορριμμάτων και λοιπών «εναλλακτικών» καυσίμων.

– Να δοθεί τέλος στα σχέδια του Δήμου Βόλου για κατασκευή εργοστασίου SRF που θα προμηθεύει καύσιμη ύλη τις τσιμεντοβιομηχανίες.

– Καμία δίωξη στους πολίτες που αποκάλυψαν ότι τα φορτία των σκουπιδιών είναι επικίνδυνα.

– Οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και ποιότητα ζωής.

efsyn.gr