9 Μάη 1956-Αίμα στην Αθήνα για το Κυπριακό

Στις 9η Μάη  1956 χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομονοίας για να καταδικάσουν τα σκληρά μέτρα του άγγλου κυβερνήτη Χάρντινγκ στην Κύπρο. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος βρισκόταν εξόριστος στις Σεϊχέλες,  είχε ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας στη Μεγαλόνησο και την επομένη ήταν προγραμματισμένη από τις κατοχικές αρχές η εκτέλεση των αγωνιστών Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.

Οι εκδηλώσεις αγανάκτησης του Ελληνικού λαού για τον επικείμενο απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου κορυφώθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα στις 9 Μαΐου 1956, παραμονή της εκτέλεσης των δύο αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας. Η καταδίκη των δύο νέων, των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν ότι αγωνίζονταν για την λευτεριά της πατρίδας τους, προκάλεσε πανελλήνιο ξεσηκωμό. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και φώναζαν συνθήματα για την Κύπρο

Κατά τις 4 το μεσημέρι, αφού τελείωσε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δωρόθεου, προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Ενώσεως Κύπρου, χιλιάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς τις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, πορευόμενοι προς τη Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι. Φτάνοντας στην οδό Πεσμαζόγλου συνάντησαν ισχυρή αστυνομική δύναμη, που είχε εντολή να εμποδίσει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τις ξένες πρεσβείες. Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου οι διαδηλωτές ανακόπηκαν από τους αστυνομικούς, και ακολούθησαν ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με καδρόνια και πλακάτ που κρατούσαν, και οι αστυνομικοί τους χτυπούσαν με τα γκλοπ.

ΤΑ-ΝΕΑ-karaolis-dimitriou

Οι εκατέρωθεν επιθέσεις έγιναν ακόμα πιο βίαιες όταν οι διαδηλωτές άρπαξαν τούβλα από την Τράπεζα που ήταν υπό κατασκευή στην οδό Πεσμαζόγλου, και τα πέταξαν προς τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας τον Διευθυντή της Αστυνομίας. Προς στιγμήν οι διαδηλωτές κατάφεραν να ξεφύγουν από την αστυνομία και κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Πληροφοριών, τα οποία και κατέστρεψαν. Η απάντηση της Αστυνομίας ήταν άμεση, καθώς μέλη της κτυπούσαν και τραυμάτιζαν πολλούς διαδηλωτές και πυροβολούσαν προς το μέρος τους. Κανείς δεν πίστευε ότι οι σφαίρες ήταν πραγματικές, ενώ οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ήταν πυροβολισμοί εκφοβισμού.

Ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στο κέντρο των Αθηνών ήταν τραγικός. Συνολικά τραυματίστηκαν 189 άτομα 

Ακριβώς στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου άφησαν την τελευταία τους πνοή τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, καθότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Η τότε Αντιπολίτευση θεώρησε υπεύθυνη την Αστυνομία και ζήτησε την παραίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η ίδια η Αστυνομία υποστήριξε ότι έκαμε μεν χρήση πυροβόλων όπλων προς εκφοβισμό των διαδηλωτών, αλλά οι δολοφονικές σφαίρες προέρχονταν από όπλα μικρότερου διαμετρήματος από αυτά που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές δυνάμεις.

Η θέα των νεκρών άλλαξε άρδην το σκηνικό. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής: «Οι αστυνομικοί ηναγκάσθησαν να σταματήσουν και εντός ολίγων λεπτών τα πράγματα έλαβον μιαν εντελώς παράδοξον τροπήν. Αστυνομικοί και διαδηλωταί, οι οποίοι μέχρι της στιγμής εκείνης εμάχοντο λυσσωδώς εναντίον αλλήλων έδωσαν τας χείρας και ήρχισαν να ζητωκραυγάζουν μαζί υπέρ της ενώσεως, εκφράζοντες επίσης από κοινού την αγανάκτησίν των δια το σχεδιαζόμενον έγκλημα [τον απαγχονισμό των Καραολή-Δημητρίου]».

Οι τέσσερεις νεκροί ήταν οι: Ιωάννης Κωνσταντόπουλος ετών 28 από το χωριό Ράδος της ΤρίποληςΦραγκίσκος Νικολάου ετών 33 από τον Πειραιά,Ευάγγελος Γεροντής ετών 28 από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και ο αστυνομικός Κωνσταντίνος Γιαννακούρης από το Ευπάλιο Δωρίδος

Εργα και ημέρες της κυβέρνησης του «εθνάρχη» Καραμανλή

Πρόσφατα (Η Κύπρος τίμησε Ελλαδίτες που θυσιάστηκαν διαδηλώνοντας κατά του απαγχονισμού των Καραολή και Δημητρίου)