Ο Πελετίδης διαγράφει οφειλές δημοτών που δε μπορούν να πληρώσουν

Πλειστηριασμοί γίνονται από πρώτη Μαΐου, σχεδόν από όλους εκεί έξω. Τράπεζες, Εφορίες και πλέον Δήμοι, μπορούν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία πολιτών για χρέη έως και 500 ευρώ

Το θέμα δεν είχε απασχολήσει σχεδόν καθόλου και το πρώτο συνέδριο Περιφερειαρχών και Δημάρχων που είχε γίνει πριν λίγο καιρό, όπου αντίθετα συζητήθηκε διεξοδικά ο τρόπος που θα κατανέμονται και θα προσμετρώνται οι ψήφοι στις δημοτικές εκλογές, μετά από κάποιες αλλαγές που θα συμβούν μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο πλαίσιο εκείνου του συνεδρίου είχε μιλήσει σε δημοσιογράφο και ο δήμαρχος της Πάτρας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πλειστηριασμών που ερχόταν από 1η Μαΐου, οπότε και θα ξεκινούσαν οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τους Δήμους. Τότε είχε δεσμευθεί πως ο δήμος της Πάτρας, θα προχωρήσει σε διαγραφές των οφειλών για όσους δε μπορούσαν να πληρώσουν.

Όπως διαβάζουμε σήμερα σε τοπική ιστοσελίδα, το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, αποφάσισε τη διαγραφή οφειλών για αρκετές χιλιάδες πολιτών που δε μπορούν να πληρώσουν και τη διευκόλυνση αποπληρωμής σε δόσεις για άλλους που είναι σε λίγο καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως από τους 144.000 οφειλέτες, υπάρχουν 204 άτομα που χρωστάνε στο δήμο συνολικά 55 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο αναλυτικά αυτά που αποφασίστηκαν:

  • πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ
  • πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
  • πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.
  • Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις .
  • Από 25.000-50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος».

Επίσης αποφασίστηκε, η Τρίτη 22/5/2018, να είναι ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, με παραστάσεις μαζί με τους φορείς, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια.

Την ίδια μέρα θα οργανωθεί παμπατραϊκή κινητοποίηση στην πλατεία Γεωργίου, προκειμένου να διεκδικηθεί από την Κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.