Άθλια η κατάσταση στα στρατόπεδα προσφύγων Οινοφύτων και Ελευσίνας. Οι πρόσφυγες ζητάνε αλληλεγγύη

Οι πρόσφυγες του καμπ Οινόφυτων ζητάνε αλληλεγγύη ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης Να μεταφερθούν τώρα στην Αθήνα από το απάνθρωπο γκέτο των Οινοφύτων
ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Οι πρόσφυγες του καμπ Οινόφυτων ζητάνε αλληλεγγύη ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης
Να μεταφερθούν τώρα στην Αθήνα από το απάνθρωπο γκέτο των Οινοφύτων
Πάνω από 300 πρόσφυγες, μεγάλος αριθμός παιδιών, γυναικών ακόμη και ετοιμόγεννων ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή.
Γι’ αυτό άλλωστε την περασμένη Παρασκευή 25 προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη αποκεντρωμένη του Πειραιά ζητώντας την άμεση μεταφορά τους σε χώρο με ανθρώπινες συνθήκες.
Το σοκαριστικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν να εξεταστεί η αίτηση τους για άσυλο ακόμη και το 2020, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστούν την διαμονή σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης όπου δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία. Η συγκοινωνία για μετάβαση στην Αθήνα είναι το τρένο που απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα. Η απουσία του κράτους είναι παντελής.
Όμως το πλέον σοβαρό ζήτημα είναι οι κίνδυνοι για την υγεία και την ζωή των παιδιών και των εγκύων από την παντελή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σε επιτόπου εξέταση από ιατρό διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη να μεταφερθούν για εξετάσεις δεκάδες παιδιά και άρρωστοι με χρόνιες παθήσεις, με ψυχολογικά προβλήματα από τους πολέμους. Υπάρχουν έγκυες γυναίκες στο όγδοο μήνα που δεν έχουν παρακολούθηση από ιατρό. Σε ποιες συνθήκες άραγε θα γεννήσουν το παιδί τους;
Καθώς το στρατόπεδο βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο, κάθε φορά που πλησιάζει χαμηλά αεροπλάνο, παιδιά τρομοκρατούνται και τρέχουν πανικόβλητα να κρυφτούν.
Τα παιδιά δεν πάνε σε κανενός είδους σχολείο.
Η καθαριότητα και η υγιεινή του χώρου είναι ευθύνη των ίδιων χωρίς να τους παρέχονται τα μέσα για καθαρισμό και για απολύμανση. Το παλιό «αναπλασμένο» εργοστάσιο δίπλα στην εθνική οδό είναι απολύτως ακατάλληλο για διαμονή. Υπάρχει έντονη οσμή βόθρου που έρχεται από το υπόγειο. Στην αυλή του χώρου διαμονής μόλις προχθές σκότωσαν ένα φίδι σε χώρο που παίζανε παιδιά!
Σε δωμάτιο τριών τετραγωνικών μέτρων ζει οκταμελής οικογένεια, μητέρα, πατέρας και έξι μικρά παιδιά. Ένα νεογέννητο κοιμόταν μέσα σε μια ανοιχτή βαλίτσα!
Τα δωμάτια είναι αποπνικτικά και δεν αερίζονται ενώ στον ίδιο χώρο τις περισσότερες φορές είναι αναγκασμένοι να μαγειρεύουν. Οι κοινοί χώροι, πάγκοι και βρύσες, για μαγείρεμα και πλύσιμο πιάτων είναι παντελώς απαράδεκτοί.
Καλούμε το Υπουργείο Μετανάστευσης, το Υπουργείο Υγείας και Παιδείας, τους Δήμους να παρέμβουν άμεσα για να μπει τέλος στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο Οινοφύτων, στην έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην στέρηση πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών.
Δεν είναι δυνατόν να διατίθενται χρηματοδοτήσεις σε ιδιώτες- ΜΚΟ με καμία αποτελεσματικότητα, την ώρα που απολύονται εργαζόμενοι από τους Δήμους αντί να ενισχύονται οι δομές αλληλεγγύης που μπορούν να φιλοξενήσουν και να περιθάλψουν πρόσφυγες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με το κλείσιμο των συνόρων και η πρόβλεψη για τους πρόσφυγες είναι να εξευτελίζονται σε κέντρα κράτησης η χώρους διαμονής στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις.
Ζητάμε να μεταφερθούν άμεσα σε σπίτια, ξενοδοχεία η άλλες δομές στην Αθήνα. Να μεταφερθούν άμεσα τα παιδιά για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Καλούμε σε συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία και στην διαδήλωση, με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30πμ.
ΚΕΕΡΦΑ, 29 Μαΐου 2018 
Τρομακτικές ελλείψεις στο καμπ προσφύγων της Ελευσίνας
Στο “Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας” τα πράγματα είναι δύσκολα για 220 πρόσφυγες που αποτελούνται κατά βάση από οικογένειες και υπάρχουν ανάμεσά τους 78 παιδιά.
Έχουν βρεθεί εκεί από τις αρχές Απριλίου σε ένα κτίριο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, κάτω από την Εθνική οδό, πάνω από τα διυλιστήρια, χωρίς σκιά στον περιβάλλοντα χώρο και πολύ μακριά από οποιονδήποτε αστικό οικισμό. Ο στρατός είναι υπεύθυνος για τη σίτισή τους και κάπου εκεί σταματάει κάθε άλλη φροντίδα και παροχή για αυτούς τους ανθρώπους.
Οι αλληλέγγυοι βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους προσπαθώντας να καταγράψουμε ανάγκες και άτομα με αρκετές δυσκολίες από την αρχή, αφού η υπάλληλος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είδε με καλό μάτι την παρουσία μας εκεί, όπως και διαφόροι κομματικοί παράγοντες που κυκλοφορούσαν στη δομή.
Παρόλα αυτά, αμέσως στήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης που κάλυψε επιτυχώς τις πρώτες ανάγκες τους που αφορούσαν πάνες, μωρομάντηλα, τροφές και γάλατα για τα μωρά παιδιά καθώς και είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής για τους μεγαλύτερους.
Επίσης συλλέχθηκαν και διανεμήθηκαν άμεσα ρούχα και παπούτσια. Κλεινοσκεπάσματα και πετσέτες ακόμα δεν έχουν δοθεί στους ανθρώπους και προσπαθήσαμε όσο μπορέσαμε να καλύψουμε κι αυτήν την ανάγκη, μέχρι σήμερα δυστυχώς μόνο για όλα τα ευάλωτα άτομα.Ανάμεσα στα άτομα υπάρχουν αρκετές έγκυες γυναίκες και κάποιες ετοιμόγεννες.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υπήρξαν και δυο αποβολές μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Το ασθενοφόρο σε κάθε περίπτωση κάνει πάνω από δυο ώρες να φτάσει. Πηγαίνει ένας στρατιωτικός γιατρός κάθε μέρα διαφορετική ειδικότητα, δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στον χώρο. Κάθε λίστα φαρμάκων που έχει βγει την έχουν δώσει και την έχουμε καλύψει εμείς, όπως και κάθε συνταγογράφηση για τους ασθενείς. Μέριμνα για τα φάρμακα που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι δεν έχει γίνει. Μάλιστα υπήρξε γιατρός που ζήτησε από τους ασθενείς να καλέσουν αυτοί στο 1535 και να κλείσουν ραντεβού. Μετά από δική μας παρέμβαση είπαν ότι θα το κάνει ο γιατρός απευθείας όπως και εξαρχής έπρεπε.
Επίσης δεν υπάρχει γυναικολόγος να εξετάζει τις ετοιμόγεννες και για κάθε περιστατικό αφού κρίνει ο εκάστοτε γιατρός που είναι εκεί, δίνει παραπεμπτικό και πρέπει να έρθει το ασθενοφόρο που αργεί ώρες για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Δουβλίνου άτομα δηλαδή με δικαίωμα να μεταβούν σε άλλες χώρες και να ενωθούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου εδώ. Κάθε φορά που μας βλέπουν τρέχουν κοντά μας με τα χαρτιά τους στο χέρι και μας ρωτούν πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Κανένας υπεύθυνος δεν έχει βρεθεί ακόμα να αναλάβει αυτήν την γραφειοκρατική και τόσο απαραίτητη για αυτούς διαδικασία.
Όπως προαναφέραμε στον χώρο βρίσκονται 78 παιδιά χωρίς καμία μέριμνα για να πάνε σχολείο, να απασχοληθούν δημιουργικά κάποιες ώρες ή ακόμα και για να παίξουν με κάποια παιχνίδια.Μέσα σε όλα αυτά και στην υπερπροσπάθειά μας να καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες ζητήσαμε να μας δοθεί ένα από τα κοντέινερς που υπάρχουν στο χώρο για να μπορούμε να συλλέγουμε και να διανέμουμε τα πράγματα. Αρχικά ήταν αρνητικοί σε αυτό, κατόπιν της πίεσης μας δέχτηκαν να μας δώσουν το μικρότερο κοντέινερ που ουσιαστικά ήταν μια τουαλέτα και ενώ υπήρχαν άλλα μεγαλύτερα που παρέμεναν άδεια. Έστω και εκεί, αμέσως αρχίσαμε τη συλλογή και τη διανομή στους συνανθρώπους μας. Στην πορεία αντιλαμβανόμενοι και οι ίδιοι τη δυσκολία με την οποία κάναμε τις παραδόσεις για τα μοναδικά πράγματα που χρειάζονταν και έπαιρναν οι πρόσφυγες μόνο απο εμάς, δέχτηκαν να μας παραχωρήσουν ένα μεγαλύτερο κοντέινερ.
Με τα σύνορα κλειστά και τη χώρα μας αποθήκη ψυχών, καταγγέλλουμε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και αποφάσεις που έχουν φέρει αυτούς τους ανθρώπους σε τόσο δυσμενή θέση. Απαιτούμε το άνοιγμα των συνόρων και την άμεση κάλυψη των αναγκών τους με τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτόν τον σκοπό και τελικά δεν φτάνουν στον προορισμό τους για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
Στεκόμαστε δίπλα τους και γινόμαστε η φωνή τους για να αναδείξουμε το πρόβλημα. 
Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη των λαών.Σημείωση: Μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη αυτής της ενημερωτικής επιστολής για την κατάσταση στην Ελευσίνα, ενημερωθήκαμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία μετακίνησε 9 οικογένειες σε διαμερίσματα. Κυκλοφόρησε ανεπίσημα η πληροφορία ανάμεσα στους πρόσφυγες ότι θα μετακινηθούν άμεσα και οι υπόλοιποι, όμως άλλες πληροφορίες που φθάνουν σε εμάς αναφέρουν πως την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουν νέες αφίξεις.
Ελευσίνα 12/05/18
Οι αλληλέγγυοι:
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΓΚΕΛΥ
ΓΙΑΝΝΑΚΑΡΩΝΗ ΕΛΙΖΑ
ΔΟΥΖΕΝΗ ΧΡΥΣΑ
ΔΡΑΜΙΤΙΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΑΝΤΖΑΒΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚ-ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ ΖΙΓΚΡΙΝΤ
ΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΣΥΓΓΕΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΥΛΙΑ
ΥΓ. Από τότε που δημοσιεύθηκε αυτή η επιστολή και παρά τις επιβεβαιώσεις των υπευθύνων (ΔΟΜ) ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Νέες αφίξεις προσφύγων γεμίζουν συνέχεια το καμπ χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα από την πολιτεία. Οι αλληλέγγυοι έχουν σηκώσει πλέον τα χέρια ψηλά. Πολλές ανάγκες που δεν προλαβαίνουν, ούτε μπορούν να καλύψουν για τόσους ανθρώπους που έρχονται συνέχεια.