Λευτεριά στον Τουργκούτ Καγιά

Σταματήστε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά από την ελληνική κυβέρνηση στην Τουρκία.

Στις 30 Μαΐου, ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε την απόφαση και τη σύστασή του υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του Τουργκούτ Καγιά, ενός Τούρκου πολίτη

Ο Τουργκούτ Καγιά είναι ένας επαναστάτης δημοσιογράφος και συγγραφέας με πάνω από 20 χρόνια αγώνων για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων έχει διωχθεί και φυλακιστεί επανειλημμένως από το τουρκικό κράτος. Ο Τουργκούτ Καγιά συνελήφθη τον Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τον «Κόκκινο Συναγερμό» της Ιντερπόλ έπειτα από αίτημα του τουρκικού καθεστώτος.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, στις 30 Μαΐου, ολοκληρώνει τη διαδικασία της δικαστικής ακρόασης διάρκειας δύο μηνών, όπου σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή:

• Ο Τουργκούτ Καγιά είναι πολιτικός πρόσφυγας λόγω των πολιτικών διώξεων στη χώρα 

του.

• Έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε φυλάκιση, απομόνωση, σοβαρά βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις τουρκικές αρχές.

• Σε προηγούμενη καταγγελία του Τουργκούτ Καγιά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για κακομεταχείριση, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της. 

• Δεν υπάρχει πιθανότητα δίκαιης δίκης εναντίον του από την τουρκική κυβέρνηση.

Στο τελευταίο σημείο που έθιξε η υπεράσπιση του Τουργκούτ Καγιά σχετικά με τη δυνατότητα δίκαιης δίκης στην Τουρκία, υπενθυμίζουμε ότι από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή «μέτρων έκτακτης ανάγκης», τη σύλληψη χιλιάδων αντιπάλων της κυβέρνησης του ΑΚΡ, τον αυξανόμενο περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι και την απόλυση του βασικού κορμού της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας (οι σημερινοί δικαστές διορίζονται πλέον απευθείας από τον πρόεδρο Ερντογάν) δεν υπάρχει πιθανότητα δίκαιης δίκης για οποιονδήποτε θεωρείται αντίπαλος της κυβέρνησης πόσω μάλλον για τον Τουργκούτ Καγιά και κάθε πατριώτη, προοδευτικό και επαναστάτη στην Τουρκία.

Είναι σαφές ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου που συνιστά στον υπουργό Δικαιοσύνης την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά είναι άδικη, και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την καταπιεστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ.

Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη, κάθε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο να συσπειρωθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά, γράφοντας επιστολές διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την τύχη του Τουργκούτ Καγιά και να αντιταχθούν σε αυτή την παραβίαση της δικαιοσύνης και στην άδικη απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.

Καλούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και οργανώσεις να συμμετάσχουν σε ενέργειες διαμαρτυρίας μπροστά στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στις χώρες τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

Απαιτούμε την άμεση και ανεπιφύλακτη αναστολή του εντάλματος της Ιντερπόλ κατά του Τουργκούτ Καγιά, με βάση το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτή τη διαδικασία για να επιτύχει την πολιτική δίωξη του Τουργκούτ Καγιά.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει όλες τις προσπάθειες και τα αιτήματα για την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά και άλλων προοδευτικών ατόμων στην Ελλάδα.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τα δικαιώματα του Τουργκούτ Καγιά ως πολιτικού πρόσφυγα και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις, να χορηγήσει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και να προστατεύσει τον Τουργκούτ Καγιά.

Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Τουργκούτ Καγιά από τις ελληνικές φυλακές.

Emergency Committee for the Freedom of Turgut Kaya

freeturgutkaya@gmail.com

krisikaikritiki.