Φωτογραφίες Μέσα από το Καμπ Διαβατών που Φιλοξενεί 1.800 Ανθρώπους – Αντί για 725

Για δύο συνεχόμενες ημέρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που φιλοξενούνται στο καμπ των Διαβατών, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, βγήκαν στον δρόμο. Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στο παλιό στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου

Η δομή στα Διαβατά φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει 725 ανθρώπους. Σήμερα, όμως, εκεί ζουν περισσότεροι από 1.800. Το πρωί της Πέμπτης, δεκάδες πρόσφυγες βγήκαν από το καμπ και κατευθύνθηκαν προς την Εγνατία Οδό, την οποία απέκλεισαν στο ύψος του κόμβου Ιωνίας. Όπως έλεγαν, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος, είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται έως και δέκα άτομα στο ίδιο δωμάτιο, ενώ στο προαύλιο, κάτω από τη βροχή και τον ήλιο, έχουν στηθεί τελευταία δεκάδες τέντες και άλλα αυτοσχέδια καταλύματα. Το VICE εξασφάλισε άδεια και μπήκε στη δομή, η οποία βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στο «κόκκινο».

Έως τις αρχές Απριλίου, στα Διαβατά φιλοξενούνταν περίπου 700 άτομα, τα οποία έμεναν σε προκάτ σπίτια. Οι συνήθηκες έως τότε ήταν ικανοποιητικές. Ωστόσο, η έκρηξη των αφίξεων στον Έβρο δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Τον Φεβρουάριο του 2018 πέρασαν τα σύνορα 586 πρόσφυγες και μετανάστες. Τον Μάρτιο, ο αριθμός τριπλασιάστηκε (1.658 αφίξεις) και τον Απρίλιο έφθασε στις 3.986.
Τον Μάιο, άγνωστο γιατί, οι ροές μειώθηκαν, όμως οι δομές στη Βόρεια Ελλάδα είχαν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους.
Στα Διαβατά, περίπου οι 1.000 από τους 1.800 ανθρώπους ζουν σε σκηνές, έξω στο χωμάτινο προαύλιο. Οι συνθήκες θυμίζουν Ειδομένη. Κάθε φορά που βρέχει, απλώνουν τα ρούχα και τα υπάρχοντά τους στην περίφραξη και τα δέντρα. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι καλές. Οι περισσότεροι από όσους έφθασαν το τελευταίο δίμηνο στον Έβρο και από εκεί στα Διαβατά, είναι Κούρδοι της Συρίας – πολλοί από το Αφρίν. Καθημερινά, φθάνουν κανούργιοι, οικογένειες με μωρά στην αγκαλιά.
Την Τρίτη, η ΜΚΟ «Αντιγόνη» εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις συνθήκες στα Διαβατά. «Η πλειοψηφία των προσφύγων διαμένει σε σκηνές ή σε ένα άδειο κτίριο, σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ειδικότερα τα κορίτσια και οι γυναίκες βρίσκονται εκτεθειμένες σε αυξημένο κίνδυνο έμφυλης βίας. Ανάμεσα στον πληθυσμό των προσφύγων υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ευάλωτων ατόμων, όπως έγκυες γυναίκες, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, μικρά παιδιά και βρέφη», σημειώνει η οργάνωση. «Οι συνθήκες αυτές εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς, τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:
 
Γράφουν: Κώστας Κουκουμάκας και Αλέξανδρος Αβρααμίδης