Δυο Λόγια για τη Γυναίκα με τις Γόβες στον Βόλο που Στάθηκε Απέναντι στους Χρυσαυγίτες

Δεν ξέρουμε το όνομά της. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως το θάρρος και τα τακούνια της, ήταν αρκετά ψηλά για να φωνάξει «Είστε φασίστες, ντροπή σας».

Η Saffiyah Khan, αντιφασίστρια από το Bermingham, κατά τη διάρκεια μιας πορείας πέρυσι είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον αρχηγό του νεοφασιστικού EDL. Η Ieshia Evans από το Baton Rouge της Αμερικής συνελήφθη όταν απλώς στάθηκε μόνη της μπροστά από μια στρατιά αστυνομικών σε διαδήλωση του Black Lives Matter και η Tess Asplund, η γυναίκα που ύψωσε υπερήφανα τη γροθιά της μπροστά από 300 νεοναζί που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους της Σουηδίας, ήταν όλες γυναίκες που δεν δείλιασαν μπροστά στο τέρας

Ήταν εκείνοι οι γένους θηλυκού άνθρωποι που στάθηκαν μπροστά σε φασίστες, τους αποστόμωσαν και αντιστάθηκαν, στα αρρωστημένα ιδεώδη τους, με ένα σύνθημα ή με ένα χαμόγελο.
 
 
 
Από το Bermingham μέχρι τη Σουηδία κι από το Βaton Rouge μέχρι τον Βόλο, παντού υπάρχουν τελικά άνθρωποι που αντιδρούν στο παράλογο του φασισμού εξοντώνοντας εκείνη τη δυστοπία που μας θέλει άπραγους να κανονικοποιούμε τους φασίστες. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύσε το Οmnia από τα κατασχεθέντα έγγραφα του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, περιελάμβαναν, εκτός από πλήθος πληροφοριών που επιβεβαιώνουν τη νεοναζιστική δράση και ιδεολογία της οργάνωσης, και κάτι ακόμη: μια άγνωστη γυναίκα από το Βόλο, η οποία κατά τη διάρκεια πορείας των Χρυσαυγιτών στάθηκε μπροστά τους φωνάζοντας «Είστε φασίστες, ντροπή σας».

Το βίντεο προβλήθηκε στην 252η δικάσιμο της δίκης της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στα άλλα προσωπικά αρχεία του χρυσαυγίτη Ηλιόπουλου. Στα βίντεο που προβλήθηκαν από τον προτζέκτορα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού- αφού στο Εφετείο των Αθηνών δεν λειτουργεί ο προτζέκτορας- προβλήθηκε από την πολιτική αγωγή υλικό που επιβεβαιώνει τη θέση του Μιχαλολιάκου ως αρχηγού της εγληματικής οργάνωσης και τους ιεραρχικούς ρόλους των υπολοίπων που αποδεικνύουν τη δομή της Χρυσής Αυγής. Στα βίντεο επίσης καταρρέει το επιχείρημα των Χρυσαυγιτών, πως είναι απλώς ένα «νόμιμο πολιτικό κόμμα», αφού παραδέχονται πως εαν έπαιρναν αρκετή εξουσία θα έθεταν όλα τα κόμματα εκτός νόμου, ενώ παρουσιάζονται για άλλη μια φορά να χαιρετούν ναζιστικά σε συγκέντρωση της οργάνωσης, και μάλιστα μαζικά.
Το υλικό βρέθηκε στα προσωπικά αρχεία του υπόδικου βουλευτή, κάτι που υποδηλώνει πως ενδεχομένως κρατήθηκε ώστε να στοχοποιηθεί η συγκεκριμένη γυναίκα. Όπως φαίνεται άλλωστε, ένας από τους φασίστες που βρισκόταν στο σημείο, όταν εκείνη απομακρύνθηκε από τον Αστυνομικό και άρχισε να περπατάει αντίθετα της πορείας, την ακολούθησε με τον Αστυνομικό να είναι απλός παρατηρητής. Δεν ξέρουμε το όνομά της. Ίσως και να μη το μάθουμε ποτέ. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως το θάρρος και τα τακούνια της, ήταν αρκετά ψηλά για να ξεφτιλίσει τους Χρυσαυγίτες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, με μια πράξη τόσο απλή, αλλά για κάποιο λόγο, καθόλου συνηθισμένη.

Γράφει:Άννα Νίνη

vice.com/gr