Το έγκλημα και το τέλος των ΝΑΖΙ! H Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά) έμεινε στην ιστορία η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α’, ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα.

Για τους  Σοβιετικούς, η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα σηματοδότησε την αρχή του Μεγάλου Πατριωτικού Αγώνα,  καθώς οι Σοβιετικοί κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις της χώρας τους, πραγματοποιώντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, με όλη την σημασία του όρου.

Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα. Ήταν πρελούδιο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ανατολικό Μέτωποunnamed

Την άνοιξη του 1941 η Ναζιστική Γερμανία ήταν κυρίαρχη σχεδόν όλης της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα ανατολικά της σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση επικρατούσε ασυνήθιστη ηρεμία, χάρις στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ του 1939, που ρύθμιζε τις σχέσεις της με τη μεγάλη γείτονα και ιδεολογική της αντίπαλο. Στο μυαλό, όμως, του Χίτλερ, βρισκόταν μια επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης για ιδεολογικούς και πρακτικούς λόγους. Οι Ναζί θεωρούσαν τους Σλάβους κατώτερη φυλή, που άξιζε να είναι υποτελής στους Αρείους, ενώ επιζητούσαν τον ζωτικό χώρο που εξασφάλιζε η αχανής χώρα με το πλούσιο υπέδαφος.
Ο Χίτλερ και οι επιτελείς του πίστευαν ότι θα κάνουν περίπατο στη Ρωσία και μέχρι την έλευση του χειμώνα θα επιτύγχαναν την κατάληψη της Μόσχας και την πτώση του μισητού κομμουνιστικού καθεστώτος. «Δεν έχουμε παρά να χτυπήσουμε την πόρτα και όλο το σάπιο οικοδόμημα θα καταρρεύσει» είπε ο Χίτλερ σε συνεργάτες του. Ο Φύρερ υπολόγιζε στην καλολαδωμένη μηχανή του γερμανικού στρατού, που εκείνη την εποχή δεν είχε αντίπαλο και στην τεχνολογική του υπεροχή. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωτερότητάς του από τη σαρωτική του προέλαση και την κατάληψη της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί.

 

unnamed (1)

Αφού μελέτησαν την αποτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκστρατεία κατά της Ρωσίας θα εκδηλωνόταν από τρία σημεία, με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη της Μόσχας. Ο Χίτλερ κινητοποίησε μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα,  επίσης τους Γερμανούς συνέδραμαν Φινλανδοί, Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί με στρατό. Η εντολή για την επίθεση δόθηκε με την περίφημη «οδηγία 21». Καλούσε τους Γερμανούς να συντρίψουν τους Σοβιετικούς με τον «αστραπιαίο πόλεμο».unnamed (2).jpg

Ο Στάλιν, παρά τις εισηγήσεις των επιτελών του, πίστευε μέχρι το τέλος ότι οι Γερμανοί θα τιμήσουν την υπογραφή τους και δεν θα επιτεθούν. Μάλιστα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 1941, οι Αγγλικές και Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Στάλιν ότι ο Χίλτερ σχεδιάζει να επιτεθεί, αλλά αυτός δεν τους πίστεψε. Η κήρυξη του πολέμου παραδόθηκε στη Μόσχα στις 22 Ιουνίου στις 05.30 τα ξημερώματα. Οι Γερμανοί είχαν εισβάλει από τα μεσάνυχτα από διάφορα μέτωπα. Ο Στάλιν συνέχιζε να μην πιστεύει ότι υπάρχει εισβολή. Μόλις ο Στάλιν πείστηκε ότι πρόκειται για εισβολή, έκανε 11 μέρες να μιλήσει σε άνθρωπο, με αναφορές να κάνουν λόγο ότι είχε κρυφθεί στο εξωχικό του φοβούμενος ότι θα ανατραπεί από την ηγεσία του κόμματος.
Η επίθεση της Βέρμαχτ, που αποδείχθηκε σωτήρια για τη Μεγάλη Βρετανία, εκδηλώθηκε με τρεις στρατιές στις 3:15 το πρωί της 22ας Ιουνίου 1941, με τη δικαιολογία ότι ο Κόκκινος Στρατός ετοιμαζόταν να επιτεθεί στη Γερμανία. Η Βόρεια Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Ρίτερ φον Λιμπ εξόρμησε από την Ανατολική Πρωσία προς τα Βαλτικά Κράτη με αντικειμενικό σκοπό το Λένινγκραντ. Η Νότια Στρατιά υπό τον Γκερντ φον Ρούντστεντ εισέδυσε από τη Νότια Πολωνία στην Ουκρανία με στόχο το Κίεβο.
Η Κεντρική Στρατιά υπό τον στρατάρχη Φέντορ Φον Μποκ και με τα περίφημα τεθωρακισμένα του Χάιντς Γκουντέριαν θα αναλάμβανε στην επίθεση κατά της Μόσχας.Το πλάτος του μετώπου ανερχόταν σε 2.900 χιλιόμετρα, από τη Βαλτική θάλασσα στο Βορρά μέχρι τη Μαύρη θάλασσα στο νότο. Η εισβολή στη Σοβιετική Ένωσης ήταν να εκδηλωθεί στα μέσα Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης της άνοιξης στη Ρωσία τη χρονιά εκείνη, αλλά και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και την Βόρεια Αφρική. Οι Γερμανοί χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για να καθυποτάξουν την Ελλάδα.
Η Γερμανική εισβολή αιφνιδίασε απόλυτα τη σοβιετική ηγεσία. Ο Κόκκινος Στρατός στα αρχικά στάδια της επίθεσης αποδείχθηκε εύκολη λεία για τους εμπειροπόλεμους άνδρες της Βέρμαχτ, παρότι αντιπαρέταξε περίπου 2.900.000 άνδρες, 12.000 τανκς και 8.000 αεροπλάνα. Υπήρχε πρόβλημα ηγεσίας, καθώς πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί είχαν πέσει θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων τη δεκαετία του ’30 και το υλικό ήταν εν πολλοίς απαρχαιωμένο. Όλα αυτά αντισταθμίζονταν από τη γενναιότητα στρατού και λαού, που αγωνιζόταν για την υπεράσπιση της πατρίδας του.
Την πρώτη εβδομάδα των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα γερμανικά πάντσερ όχι μόνο είχαν προελάσει σε βάθος 320 χιλιομέτρων και καταλάβει το Μινσκ (σημερινή πρωτεύουσα της Λευκορωσίας), αλλά και είχαν καλύψει το ένα τρίτο του δρόμου για τη Μόσχα, μια έκταση δυο φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη Γαλλία.
Ύστερα από 14 ημέρες, μετά την εισβολή, οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι ο πόλεμος είχε λήξει και ότι η Σοβιετική Ένωση είχε πέσει. Ήταν τόσο εύκολη η προέλαση τους που θεώρησαν πως ήταν ζήτημα ωρών η παράδοση.
Οι πρώτες εντυπώσεις για την υπεροχή των Γερμανών δεν επαληθεύτηκαν στη συνέχεια. Οι μεγάλες βροχές του Ιουλίου δυσκόλεψαν τις κινήσεις των τεθωρακισμένων, ενώ η πίεση των σοβιετικών συνεχώς μεγάλωνε. Ένα μήνα μετά την εισβολή, οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι είχαν υποτιμήσει τους Σοβιετικούς και ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τους δεν εξελισσόταν σε περίπατο.
Η τακτική της καμένης γης στέρησε πολύτιμα εφόδια από τους Γερμανούς και δυσχέρανε σημαντικά την προέλαση τους.
Οι μάγισσες της νύχτας, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών στρατιωτών. Επρόκειτο για έφηβες Σοβιετικές που είχαν μάθει να πετούν αεροπλάνα του Α’ παγκοσμίου πολέμου εφοδιασμένα με βόμβες. Πετούσαν πάντα νύχτα. Όταν έφταναν πάνω από το στόχο τους έσβηναν τις μηχανές και δίχως όργανα άδειαζαν τις βόμβες τους και έφευγαν.
Τον Σεπτέμβριο του 1941, η Βόρεια Στρατιά έφθασε προ των πυλών του Λένινγκραντ. Ο Χίτλερ διέταξε τους στρατηγούς του να μην επιτεθούν στη σημαντική αυτή πόλη, αλλά να την πολιορκήσουν και να την αναγκάσουν να παραδοθεί. Το Λένιγκραντ δεν έπεσε ποτέ. Πολιορκήθηκε επί 872 ημέρες. Πέθαναν σχεδόν 300.000 αμαχοι από τους βομβαρδισμούς και 700.000 από το κρύο και την πολιορκία. Οι Σοβιετικοί περνούσαν όσα εφόδια μπορούσαν με αυτοκίνητα όταν στα ανατολικά πάγωνε η λίμνη Λατόγκα.
Ένα μέρος των δυνάμεών της διατέθηκε στην κεντρική Στρατιά για την τελική επίθεση στη Μόσχα. Το ίδιο διάστημα, η Νότια Στρατιά κατέλαβε με μεγάλες απώλειες το Κίεβο. Εκεί οι Γερμανοί εκτέλεσαν 100.000 Ουκρανούς Εβραίους.
Η μάχη του Στάλινγκραντ είναι η φονικότερη μάχη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εάν έπεφτε το Στάλινγκραντ οι Γερμανοί θα έφταναν στα πετρέλαια του Μπακού και θα είχαν καύσιμα για να συνεχίσουν τον πόλεμο σε κάθε μέτωπο.
Η τελική επίθεση προς τη Μόσχα υπό την κωδική ονομασία Τυφών ξεκίνησε αρκετά καθυστερημένα, στις 2 Οκτωβρίου 1941, με τον ρωσικό χειμώνας να κάνει δειλά την εμφάνισή του και να προκαλεί εκνευρισμό στους γερμανούς στρατηγούς. Για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας ο Στάλιν διέθεσε 800.000 άνδρες, χωρισμένους σε 83 Μεραρχίες. Στις 13 Οκτωβρίου οι Γερμανοί έφθασαν 120 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, αλλά η προέλασή τους γινόταν πλέον σε ρυθμούς χελώνας και δεν ξεπερνούσε τα 3 χιλιόμετρα την ημέρα. Στις 12 Δεκεμβρίου η εμπροσθοφυλακή του γερμανικού στρατού έφθασε στα περίχωρα της Μόσχας, αντικρίζοντας με τα κυάλια τους τα τείχη του Κρεμλίνου.
Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ανέδειξε δύο από τις σημαντικότερες ηγετικές μορφές την ρωσικής ιστορίας, τον  Στρατάρχη Ζούκοφ και τον Στρατηγό Χειμώνα.
Οι καιρικές συνθήκες διαρκώς χειροτέρευαν. Βασικός σύμμαχος των αμυνομένων ήταν πλέον ο ρωσικός χειμώνας. Ο χειμώνας του 41-42, ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 140 χρόνων.Οι γερμανικές δυνάμεις υπέστησαν τεράστιες απώλειες, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένες για χειμερινό πόλεμο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες 155.000 άνδρες τέθηκαν εκτός μάχης, οι περισσότεροι από κρυοπαγήματα. Στις 6 Δεκεμβρίου 1941 ο σοβιετικός στρατηγός Γκιόρκι Ζούκοφ, που υπερασπιζόταν τη Μόσχα, πέρασε στην αντεπίθεση και απώθησε τους Γερμανούς μακριά από τη σοβιετική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 1942.
Ο Στάλιν μετέφερε όλα τα εργοστάσια παραγωγής όπλων, πυρομαχικών, τανκς και αεροπλάνων, όσο ανατολικότερα μπορούσε. Δεν σταμάτησε έτσι ούτε για λίγο η μαζική παραγωγή.
Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στοίχισε στους Γερμανούς 174.000 νεκρούς, 36.000 αγνοουμένους και 604.000 τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των Σοβιετικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η κατάληψη της Μόσχας και η πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, που ήταν οι στρατηγικοί στόχοι του Χίτλερ, δεν επιτεύχθηκαν. Οι Γερμανοί, όμως, εξακολούθησαν να κατέχουν μεγάλο μέρος της Σοβιετικής Επικράτειας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ανατολικό Μέτωπο θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός υπό τον Ζούκοφ θα εισέλθει στο Βερολίνο.
Συνολικά στο Ανατολικό Μετωπο, οι Σοβιετικοί είχαν 10.000.000 νεκρούς στρατιώτες και 15.000.000 νεκρούς άμαχους. Οι Γερμανοί έχασαν περισσότερους από 5.000.000 στρατιώτες. Το 75% του συνόλου των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβαν χώρα στο Ανατολικό Μέτωπο.
Δείτε σύντομο βίντεο για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα:
Δείτε έγχρωμο όπτικο υλικό από την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα:
Με πληροφορίες από SansimeraΤο Ποντίκι http://www.onalert.gr