​Η ακροδεξιά είδε φως και μπήκε

Αν και η Χρυσή Αυγή πρωταγωνίστησε στην εθνικιστική έξαρση και τις ακρότητες για το Mακεδονικό, στην οργάνωση του Μιχαλολιάκου, με φόντο και τις συνεχόμενες αποκαλύψεις στη δίκη, επικρατούν τάσεις φυγής και διάσπασης, ενώ τα «ασυγκράτητα» στελέχη της, όπως πρόσφατα ο Κ. Μπαρμπαρούσης, φροντίζουν να επιβεβαιώνουν μέχρι «κεραίας» το κατηγορητήριο για τη δολοφονική δράση της και τις επιδιώξεις της για ανατροπή του πολιτεύματος.

Τα ντοκουμέντα είναι πολλά και οι «παραπλανημένοι» μας έχουν τελειώσει προ πολλού. Θεωρητικά λοιπόν η Χρυσή Αυγή έχει μια «μπετοναρισμένη» επιρροή, όμως οι εξελίξεις με τη δίκη διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Η μικρή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της για το Μακεδονικό, όπως αυτή έξω από τη Βουλή με τους ναζί «Μακεδονομάχους», αλλά και η σπουδή του Μιχαλολιάκου – για να σώσει εαυτόν – να διαγράψει τον Μπαρμπαρούση που απλά αναπαρήγαγε τη γραμμή που ο «φύρερ» είχε δώσει, είναι ενδεικτική του κλίματος.

Με αυτά τα δεδομένα, ο (πρώην;) στενός συνεργάτης του Σαμαρά και ενδιάμεσος της νεοναζιστικής οργάνωσης με την τότε κυβέρνηση, Τάκης Μπαλτάκος, επανέφερε τα σχέδια για δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού κόμματος αλλά αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν θα δρα συμπληρωματικά ή σε σύγκρουση με τη σημερινή συντηρητική παράταξη, που επίσης πραγματοποιεί στροφή προς τον ίδιο χώρο.

Εν μέσω της δημαγωγίας για το Μακεδονικό, κυοφορείται ακροδεξιός φορέας με αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα που θα συνασπίζει απόστρατους, θρησκόληπτους, ρωσόφιλους, αντισημίτες, συνομωσιολόγους και άλλα γραφικά στοιχεία που η απήχησή τους όμως δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα. Άλλωστε, το μιντιακό σύστημα αναζητά από καιρό​, ως εφεδρεία του πολιτικού κατεστημένου, τη «σοβαρή ΧΑ​», δηλαδή χωρίς το αποκρουστικό νεοναζιστικό πρόσωπο, αλλά επί της ουσίας με το ίδιο πολιτικό πλαίσιο.

Η ακροδεξιά στροφή της ΝΔ έχει ήδη γίνει και το αν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές με τα νέα κόμματα του χώρου που διαμορφώνονται μένει να φανεί. Όμως είναι προφανές ότι, με την εσωστρέφεια που ταλαιπωρεί το ΚΙΝΑΛ, ένα τέτοιο ακροδεξιό κόμμα ίσως να ήταν ο μοναδικός εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος για τη ΝΔ, αν κερδίσει τις εκλογές.

Όπως άλλωστε έχει δείξει, όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα με την ακραία εθνικιστική ρητορική, αλλά την αναδεικνύει και σε κυρίαρχη εντός του κόμματος​, ενώ η δ​η​μαγωγική στάση της είχε καταλυτική συμβολή στην απελευθέρωση και ενίσχυση ακραίων απόψεων.

tvxs.gr