Ομοφοβική συμπεριφορά από τον ιδιοκτήτη στην καντίνα του Καστελλόκαμπου

Η ομοφοβία συχνά δεν θεωρείται ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά κάτι το αόρατο, κάτι το ασήμαντο. Υπάρχουν διάφορες μορφές που εκδηλώνεται αυτό το είδος ρατσισμού. Από λεκτική ή σωματική βία, μέχρι και διάκριση. Δύσκολα ένας άνθρωπος παραδέχεται ότι είναι ρατσιστής και στην προκειμένη περίπτωση ομοφοβικος, πάντα ψάχνει να βρει μια δικαιολογία, κάτι για να ενισχύσει τον τρόπο που σκέφτεται.

Η LGBTQI+ κοινότητα όμως υφίσταται πλήθος διακρίσεων, είτε από συμπολίτες, είτε από υπηρεσίες, ακόμα και από νομοθεσίες. Από το 2014 έχουν ψηφιστεί στην Ελλάδα όμως νόμοι οι οποίοι είναι κατά των διακρίσεων στη παροχή αγαθών και υπηρεσιών αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Το 2014 επίσης θεσμοθετήθηκε και νομοθεσία κατά των έμμεσων διακρίσεων. Φυσικά, 2 νομοθεσίες δεν εμπόδισαν τον ιδιοκτήτη της καντίνας του Καστελλόκαμπου να στρέψει το μίσος του, στις 3/7/2018, σε ένα ομόφυλο ζευγάρι.

Συγκεκριμένα, απαίτησε να σηκωθεί ο ένας από την ξαπλώστρα του στην παραλία που βρισκόντουσαν, για να δοθεί σε άλλο πελάτη. Ζήτησαν σε έναν από τους δύο να σηκωθεί, ενώ υπήρχε και μια φίλη τους μαζί. Όταν διαμαρτυρήθηκε η συγκεκριμένη παρέα, ο ιδιοκτήτης δήλωσε πως εφόσον η κατανάλωση ήταν μόνο δύο καφέδες, δεν θα έχει κάποιο κέρδος, οπότε δεν τον ενδιαφέρει αν θα αποχωρήσουν.

Ακολούθησε λοιπόν μια αρκετά έντονη συζήτηση, κατά την οποία ο ιδιοκτήτης φανέρωσε την ομοφοβία που προσπαθούσε να κρύψει με αισχρές δικαιολογίες και πλησίασε τον ένα από τους δύο, φροντίζοντας να γίνει φανερό ότι ο λόγος διάκρισης, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών, ήταν ομοφοβικός. Από όλα αυτά προκύπτει δηλαδή, ότι στο 2018 είναι πιο φυσιολογικό να υφίσταται διακρίσεις, άμεσα ή έμμεσα μια πληθυσμιακή ομάδα, από το να πηγαίνει ένα ζευγάρι ανεξαρτήτως φύλου, στη παραλία. Είναι πιο φυσιολογικό για μια μερίδα του Ελληνικού πληθυσμού, να επικρατεί το μίσος, οι διακρίσεις, η στοχοποίηση και επιλεγμένη άρνηση υπηρεσιών, παρά η αγάπη, η αποδοχή, η ελευθερία και ο σεβασμός προς το διαφορετικό.

Νικολέτα Γεροντάκη

kar.org.gr