Χλώριο τελικά και όχι αέριο σαρίν στη Ντούμα

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε απόψε ότι δεν βρήκε αποδείξεις για χρήση νευροπαραλυτικού αερίου κατά την επίθεση που σημειώθηκε στις 7 Απριλίου στη Ντούμα της Συρίας, με τουλάχιστον 40 νεκρούς, αλλά ότι εντοπίστηκαν ίχνη που υποδηλώνουν πως πιθανώς χρησιμοποιήθηκε χλώριο.

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, που εδρεύει στη Χάγη, συνέλεξαν περισσότερα από 100 δείγματα από επτά τοποθεσίες στην Ντούμα, όταν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην πόλη, πολλές εβδομάδες μετά την επίθεση, που στάθηκε αφορμή για την συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ-Γαλλίας-Αγγλίας λίγες μέρες μετά.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν εντοπίστηκε καμία οργανοφωσφορική ένωση ή κατάλοιπά της. Εκτός από τα κατάλοιπα εκρηκτικών, βρέθηκαν διάφορα κατάλοιπα χλωρίου» αναφέρεται στην έκθεση του ΟΑΧΟ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το «βαρελάκι» με τη φονική ουσία.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Δύση ότι εμποδίζει την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΑΧΟ, κάτι που η Μόσχα απέρριψε χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» αυτούς τους ισχυρισμούς. Αντιθέτως, κατηγορεί τους διασώστες της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» ότι σκηνοθέτησαν μια χημική επίθεση στην περιοχή.

efsyn.gr