Για πρώτη φορά ιταλικό πλοίο επέστρεψε πρόσφυγες στη Λιβύη

Το πλοίο Asso 28, με ιταλική σημαία, που εξυπηρετεί πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, διέσωσε 108 ανθρώπους από πλαστική βάρκα και αμέσως άλλαξε πορεία και στράφηκε πρoς τη Λιβύη, όπου αποβίβασε τους πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες και γυναίκες.
Όπως σημειώνουν ιταλικές εφημερίδες, αυτή είναι η πρώτη πραγματική απόρριψη αιτούντων άσυλο εν πλω. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες άλλο ένα ιταλικό εμπορικό πλοίο, το Vos Thalassa, αφού διέσωσε 67 ανθρώπους, επιχείρησε να κάνει το ίδιο. Αντέδρασαν όμως οι διασωθέντες και το πλήρωμα τους μετέφερε σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής και από εκεί, έπειτα από περιπέτειες με τη Ρώμη, αποβιβάστηκαν στο Τραπάνι. Αυτή τη φορά όμως, το ρυμουλκό Asso 28 δεν άλλαξε πορεία και ακολουθώντας, όπως καταγγέλλεται, τις εντολές του κέντρου ελέγχου της ακτοφυλακής στη Ρώμη διατάχθηκε να συντονίσει τις ενέργειές του με την ακτοφυλακή της Τρίπολης και να επιστρέψει άμεσα μετανάστες και πρόσφυγες πίσω στη Λιβύη.

Την ιστορία κατήγγειλε ο Ιταλός βουλευτής Nicola Fratoianni, που αυτές τις ημέρες ταξιδεύει με το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms στη Μεσόγειο:

«Γίναμε μάρτυρες της πρώτης απόρριψης μεταναστών στη θάλασσα. Μια πλήρης παραβίαση των διεθνών κανόνων, που προβλέπουν ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι διασωθέντες πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι. Και η Τρίπολη δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές. Σε αυτούς τους μετανάστες αρνήθηκαν τη δυνατότητα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, γεγονός που παραβιάζει τις συμφωνίες της Γενεύης για τις διασώσεις στη θάλασσα». Η απάντηση ήρθε γρήγορα από τον Ιταλό υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μέσω Facebook: «Η λιβυκή ακτοφυλακή έχει σώσει 611 μετανάστες τις τελευταίες ώρες. Διαμαρτύρονται οι ΜΚΟ και χάνουν την δουλειά τους οι δουλέμποροι; Καλώς, θα συνεχίσουμε έτσι! ΥΓ:

Η ιταλική ακτοφυλακή δεν συντόνισε και δεν συμμετείχε σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, όπως λανθασμένα ειπώθηκε από ξένη ΜΚΟ και έναν κακά πληροφορημένο αριστερό βουλευτή». Ωστόσο, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει ήδη ανακοινώσει δική της έρευνα: «Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για την περίπτωση του ιταλικού ρυμουλκού που φέρεται να επέστρεψε στη Λιβύη 108 ανθρώπους που διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα και μια τέτοια πράξη θα παραβίαζε τη διεθνή νομοθεσία».

efsyn.gr