Εκατό χρόνια από το πογκρόμ εναντίον Ελλήνων «για να ξεβρωμίσει ο τόπος»

Ο Βίαιος Αύγουστος. Το ρατσιστικό πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο του Καναδά – 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά ήταν ανάμεσα στους νεκρούς

Την 1η Αυγούστου 1918 ο ανάπηρος βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Claude Cludernay, βρισκόταν στο ελληνικής ιδιοκτησίας White City Café, στο Τορόντο. Όντας μεθυσμένος, επιτέθηκε σε έναν σερβιτόρο ο οποίος τελικά κατάφερε να τον διώξει από το μαγαζί και κάλεσε την αστυνομία.

Το ασήμαντο αυτό γεγονός πυροδότησε το μεγαλύτερο ρατσιστικό πογκρόμ στην ιστορία του Καναδά, που ξέσπασε εναντίον ελλήνων μεταναστών.

Από την επόμενη μέρα, τη 2η Αυγούστου, χιλιάδες βετεράνοι πολέμου άρχισαν να καταστρέφουν ελληνικές επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης ενώ η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε.Το βράδυ της 3ης Αυγούστου ο στρατός και η στρατιωτική αστυνομία, που είχαν κληθεί να επαναφέρουν την τάξη, μετά την ενεργοποίηση από τον δήμαρχο της πόλης, του νόμου περί καταστολής ταραχών, ενεπλάκησαν σε βίαιες μάχες με τους ταραξίες στο κέντρο του Τορόντο.

Οι συγκρούσεις έληξαν στις 5 Αυγούστου. Οι ζημιές ήταν τεράστιες με 20 ελληνικά εστιατόρια να καταστρέφονται ολοσχερώς. Επίσης, το ρατσιστικό πογκρόμ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μετανάστες (η καταγραφή του αριθμού δεν είναι ακριβής), μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά, όπως αναφέρει ο πανεπιστημιακός καθηγητής και μελετητής της νεοελληνικής ιστορίας, Τομ Γκάλαντ (Thomas Gallant).

Κανένας Ελληνας δεν αποζημιώθηκε ποτέ για τις ζημιές.

Για το γεγονός έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ το 2009 από τον John Burry με βίντεο από σκληρές εικόνες της εποχής που κυκλοφορεί σε dvd με υπότιτλους στα ελληνικά με τον τίτλο «Violent August»: