Στη Γερμανία ο ρατσισμός… καλά κρατεί

Περισσότερες από 700 επιθέσεις σε βάρος μεταναστών σημειώθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στη Γερμανία, με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν μάλιστα λόγο για μειωμένο αριθμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έχουν καταγραφεί 627 επιθέσεις σε βάρος προσώπων και 77 κατά δομών φιλοξενίας προσφύγων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 120 ανθρώπων. Ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί και άλλες καταστροφές σε κτήρια πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας σε μια χώρα που έχει υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, απ’ την αρχή της προσφυγικής κρίσης.

Παρολ’ αυτά η Deutsche Welle σχολιάζει ότι οι αριθμοί αυτοί δείχνουν «σημαντική μείωση» των ξενοφοβικών επιθέσεων σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2016 καταγράφηκαν πάνω από 3.500 τέτοιες περιπτώσεις.

Τα στοιχεία αυτά κυκλοφόρησαν προς απάντηση του γερμανικού ΥΠ.ΕΣ. σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, που τόνισε ότι παρά τη μείωση η κατάσταση για τους μετανάστες παραμένει απαράδεκτη. Κατηγόρησε γι’ αυτό όχι μόνο το ακροδεξιό AfD αλλά και τη συντηρητική Ένωση των Χριστιανοκοινωνιστών του Ζεεχόφερ.

«Η CSU και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ πρέπει να λάβουν υπόψιν ότι η μονόπλευρη αρνητική συζήτηση για τη μετανάστευση έχει σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους αυτούς. Πρέπει να σταματήσει αυτή η φτηνή προπαγάνδα», δήλωσε σχετικά το μέλος της Μπούντεσταγκ με το αριστερό κόμμα Ulla Jelpke.